Ειδήσεις, νέα για Καρδίτσα

Προβληματισμός για την ίδρυση Τμήματος Δημόσιας Υγείας στην Καρδίτσα

Πριν καν ιδρυθεί κινδυνεύει να καταργηθεί

Προβληματισμός για την ίδρυση Τμήματος Δημόσιας Υγείας στην Καρδίτσα
06.08.2018 | 10:34
Animus Benefits
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Comfort Suites and Rooms
Ευθυμίου Red Inn
Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
ΕΒΟΛ - Το δικό μας γάλα
Μικρές Αγγελίες

Στη Διυπουργική Επιτροπή Υγείας - Παιδείας παραπέμπεται για γνωμοδότηση το θέμα της ίδρυσης Τμήματος Δημόσιας Υγείας στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας (στην Καρδίτσα με βάση την προτεινόμενη αρχιτεκτονική), γεγονός που αποτυπώνει τον προβληματισμό και τις αντιδράσεις των εμπλεκόμενων φορέων.

Προφανώς θα πρόκειται γι μοναδική περίπτωση τμήματος που πριν καν ιδρυθεί με ΦΕΚ στο πλαίσιο της νεάς αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που θα προκύψει μετά από τη συγχώνευση με τα δύο ΤΕΙ (Θεσσαλίας και Στερεάς).

Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, με έγγραφό του προς τον συντονιστή της διυπουργικής επιτροπής καθηγητή Αλ. Γαρύφαλλο, ζητεί να συζητηθεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής. Ως αιτία για το αίτημα αυτό αναφέρονται οι αντιπαρατιθέμενες απόψεις που έχουν διατυπωθεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με την ίδρυση Τμήματος Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπως αυτές εκφράστηκαν από τις επιστολές του καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας και προέδρου του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής Χρ. Χατζηχριστοδούλου και της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Ιατρικής, το πόρισμα της Ειδικής Ομάδας Εργασίας για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την απόφαση της συγκλήτου του ίδιου πανεπιστημίου.

Είναι ενδεικτικό ότι η Ελληνική Εταιρεία Κοινωνικής Ιατρικής, σε πρόσφατη επιστολής της προς τους υπουργούς Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργο Πετράκο, εκφράζει τον προβληματισμό της, αλλά και τον αιφνιδιασμό της, για τη δημιουργία Τμήματος Δημόσιας Υγείας, κάνοντας λόγο για μια «καινοφανή απόφαση για τα ελληνικά δεδομένα».

Οπως αναφέρεται στην επιστολή, «το σχέδιο αυτό μας προκάλεσε προβληματισμούς και ερωτήματα, καθότι η λειτουργία τμήματος που θα οργανώσει προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών τετραετούς διάρκειας στη Δημόσια Υγεία είναι μια καινοφανής απόφαση για τα ελληνικά δεδομένα, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη για την ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας στη χώρα. Η κρισιμότητα της φάσης αυτής προκύπτει από το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας έχει αναφερθεί επανειλημμένα στην ανάγκη αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και στο πλαίσιο αυτό συνδιοργάνωσε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κοινή συνάντηση όπου δεν έγινε καμία αναφορά στην αναγκαιότητα δημιουργίας Τμήματος Δημόσιας Υγείας. Αντίθετα, τονίστηκε η ανάγκη αναδιοργάνωσης της ειδικότητας Δημόσιας Υγείας - Κοινωνικής Ιατρικής, που ήδη δρομολογείται με την υπό δημοσίευση υπουργική απόφαση για τις ιατρικές ειδικότητες». Η εταιρεία στην επιστολή της ερωτά το υπουργείο Παιδείας εάν η πρόταση δημιουργίας του τμήματος έγινε σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας ή αποτελεί δική του πρωτοβουλία, καθώς και το ποια θα είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων της Δημόσιας Υγείας. Επιπλέον, ερωτά το υπουργείο Υγείας πώς αναμένεται να διαμορφωθούν οι αρμοδιότητες αυτών των πτυχιούχων έναντι των γιατρών/οδοντιάτρων Δημόσιας Υγείας - Κοινωνικής Ιατρικής, των επισκεπτών Υγείας και των εποπτών Δημόσιας Υγείας.Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Νέος Αγων
thesnea.gr

Άλλες ειδήσεις για Καρδίτσα

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
alphawood
Μένουμε Λάρισα - Επιμελητήριο Λάρισας
Γιαννάκος - Κλιματισμός Αυτοκινήτων
Δαλαβίκας Bikes
Γάλα Ζωής Όλυμπος
Δήμος Λαρισαίων - Μένουμε Ασφαλείς
Agronuts
Φαίδων Αρτοποιήματα
Τσίπουρο Τυρνάβου
ΟΣΔΕ - Δημόκας
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
  ^