Ειδήσεις, νέα για Λαρισαϊκά και Σχόλια

Γιατί δεν προτείναμε μία λέξη για την ονομασία;

Και προκρίναμε ονομασίες με δύο λέξεις, πάντα με τον όρο Μακεδονία...

Γιατί δεν προτείναμε μία λέξη για την ονομασία;
12.06.2018 | 13:38
Ένωση Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας
thesnea.gr

 Χωρίς να είμαι ειδήμονας καταθετω μία απορία και ταυτίζομαι με την άποψη του Γιάννη Μαρίνου, στο ΒΗΜΑ. Η απορία- πρόταση προς   προβληματισμό, ενόψει - όπως όλα δείχνουν- επίτευξης συμφωνίας με τα Σκόπια, για την ονομασία της FYROM. Γιατί η Ελληνική πλευρά δεν ζήτησε εξαρχής να υπάρχει μία λέξη στην ονομασία, αντί των δύο, πάντα βέβαια με συνθετικό το Μακεδονία, αφού αυτο δεν πρόκειται να το αποφύγουμε;

Η ενδεδειγμένη προφανώς λύση θα ήταν το Σλαβομακεδονία, αφού αυτό απαιτεί η ιστορική αλήθεια, αλλά διαφωνεί η Αλβανική μειονότητα των Σκοπίων. Έτσι το επόμενο που θα μπορούσε να προταθεί είναι το Νεομακεδονία, ως μία λέξη όμως πάντα, κατά το Novomacedonijia και όχι Νεα Μακεδονία.

Μόνο έτσι μπορεί να σταματήσει η ήδη επικρατούσα διεθνώς ονομασία Μακεδονία. Ετσι θα ονομάζονταν οι κάτοικοί της Νεομακεδόνες και η γλώσσα τους νεομακεδονική (όπως Νεουρκέζοι, Νεοσμυρνιώτες, Νεοζηλανδοί κλπ).
Δυστυχώς τον όρο ονομασία με μια λέξη δεν βλέπω να προτείνει η ελληνική πλευρά, οι δε άλλες συζητούμενες επιλογές δεν μπορούν να αποτρέψουν την παγίωση των ονομασιών Μακεδονία, Μακεδόνες και μακεδονική γλώσσα. Ετσι εκτός απροόπτου φαίνεται διαιωνιζόμενο ως εθνικό θέμα η ονομασία της FYROM.

Και φυσικά με το Βόρεια Μακεδονια που φαίνται να είναι το επικρατέστερο, έστω και με Σλαβική ονομασία, είναι προφανές ότι θα μείνει το σκέτο Μακεδονία, στις διεθνείς σχέσεις, όποιο erga omnes και άλλα κείμενα και νομικές διατάξεις και αν σκαρφιστούμε.

Σκεφθείτε λίγο, ποιός θα αποκαλεί Βορειομακεδόνες, τους βόρειους γείτονές μας σε λίγα χρόνια. Μα θα μου πίτε και δικαίως εδώ τους αποκαλούν σκέτο Μακεδόνες, εδώ και μερικές δεκαετίες...

 Κι εγώ μπορώ να αποκαλώ τον εαυτό μου Λάρι Κινγκ, αλλά μόνο ανεπίσημα και μεταξύ φίλων. Μπροστά του δεν παύω να είμαι ο Γιάννης Κολλάτος, αν δεν θέλω να έχω δικαστικές περιπέτειες...!

 Γ.Κ.Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε

Άλλες ειδήσεις για Λαρισαϊκά και Σχόλια

Δημοφιλή Βίντεο

ΑΣ Αγορά
Ενωμένα Φροντιστήρια
Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
axon
Παν. Θεσσαλίας - Βραδιά Ερευνητή

Fashion City Outlet
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
  ^