Ειδήσεις, νέα για Ελλάδα

Παραίτηση Σακελλαρίου από το ΣτΕ

Οι λόγοι που εξώθησαν σε παραίτηση τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και οι ανησυχίες του για μέτρα και περικοπές

Παραίτηση Σακελλαρίου από το ΣτΕ
16.05.2018 | 17:32
VIOLAR SA - ΑΦΟΙ ΜΑΡΚΟΥ


Σε δηλώσεις που έκανε προς τους δημοσιογράφους, τους οποίους κάλεσε εκτάκτως στο γραφείο του, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ανακοίνωσε την παραίτηση του από την θέση του επικεφαλής του Ανωτατου Δικαστηρίου, ο Νίκος Σακελλαρίου ανακοίνωσε ότι πριν από λίγο υπέβαλλε την παραίτηση του στον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Επικαλέστηκε την πρόσφατη, αδιανόητη όπως την χαρακτήρισε, διαρροή πληροφορίων από την διάσκεψη που αφορούσε την εκδίκαση της συνταγματικότητας των περικοπών στις συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου, λέγοντας ότι δεν μπορεί να τις ελέγξει και να διαφυλάξει το απόρρητο των διαδικασιών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όπως σημείωσε, θεώρησε επιβεβλημένη κίνηση την επώδυνη απόφαση για παραίτηση του, παρότι υπολείπονται λίγες ημέρες για την αποχώρηση του, λόγω συνταξιοδοτήσεως, όπως είπε εμφανώς συγκινημένος, μετά από διαδρομή 42 ετών στο δικαστικο σώμα.

Όπως τόνισε, αυτές τις στιγμές η σκέψη του είναι στους πολίτες που έχουν υποστεί τόσα δεινά στα χρόνια των μνημονίων, τονίζοντας ότι από την θέσμοθέτηση των πρώτων νόμων του πρώτου μνημονίου, με τις ψήφους του ιδίου και μιας μειοψηφίας δικαστών, να κρούουν τον κώδωνα και για τις επιπτώσεις στην κοινωνία.

Όπως ανέφερε ο κ. Σακελλαρίου, ελήφθησαν μια σειρά αποφάσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας για μια σειρά νόμων που βασίζονταν και στα επόμενα μνημόνια, κρίνοντας ως αντισυνταγματικές μειώσεις αποδοχών και συντάξεων, σημειώνοντας ότι θεωρείται αδιανόητο να υπάρξουν, με διάφορες δικαιολογίες στην κατάρτιση ενός νέου Ασφαλιστικού, με επίπεδα συντάξεων πολύ χαμηλότερα και από τα σημερινά, που θα έχει όπως είπε ως τελικό αποτέλεσμα «την πλήρη εξαθλίωση όλων των συνταξιούχων».

Ο κ. Σακελλαρίου, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, κατέληξε λέγοντας ότι ευελπιστεί να συνεχιστεί ο δρόμος αυτός των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, με τους Συμβούλους της Επικρατείας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ζητώντας απο όλους να έχουν εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη, λέγοντας χαρακτηριστικά ό,τι υπάρχουν ακόμη δικαστές στας Αθήνας.

O Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αθανάσιος Ράντος, θα ασκεί καθήκοντα Προέδρου μετά την παραίτηση του Νίκου Σακελλαρίου και έως ότου το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίσει για τον διορισμό του νέου προέδρου του ΣτΕ.

Για τις υποθέσεις του ασφαλιστικού νόμου, καθήκοντα Προέδρου θα ασκεί η Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαίρη-Ειρήνη Σαρπ, ενώ για την υπόθεση του Τούρκου αξιωματικού, καθήκοντα Προέδρου θα ασκεί ο Αντιπρόεδρος Χρίστος Ράμμος.
Κοντονής: οι δικαστές να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής έκανε αποδεκτή την παραίτηση που υπέβαλε από τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας ο Νικόλαος Σακελλαρίου.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι η παραβίαση δικονομικών κανόνων όσον αφορά στη διαδικασία έκδοσης δικαστικών αποφάσεων και δη η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου και των διαμειβομένων σε κεκλεισμένων των θυρών διασκέψεις, το οποίο θέτει στην επιστολή παραίτησής του και ο κ. Σακελλαρίου, υποβαθμίζει κατάφωρα τον θεσμό της Δικαιοσύνης και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά στους πολίτες.

Ο κ. Κοντονής καλεί τους δικαστικούς λειτουργούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσουν το έργο τους απρόσκοπτα, περιφρουρώντας το κύρος του θεσμού που υπηρετούν και θωρακίζοντας με τη συμπεριφορά τους τους δικονομικούς κανόνες που είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν απαρεγκλίτως.
Πηγή antenna.grΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε

Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Ελλάδα

Δημοφιλή Βίντεο

ΑΣ Αγορά
IEK Όμηρος
Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Δήμος Τεμπών - go Tempi
Master Εφαρμοσμένη Οικονομική - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σύγχρονη Ζωή - Viral: H συγκλονιστική φωτογραφία που αποτυπώνει την προσπάθεια των ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί μέσω εξωσωματικής
Χιλιοειπωμένη αυτή η φράση μα και τόσο ακριβής. Μια εικόνα μπορεί να κρύβει μέσα της χίλιες λέξεις   Viral: H συγκλονιστική φωτογραφία που αποτυπώνει την προσπάθεια των ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί μέσω εξωσωματικής
kayak
Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
  ^