Ειδήσεις, νέα για Λάρισα

ICBS

«Κόφτη» στις δωρεάν ιατρικές επισκέψεις βάζει ο ΕΟΠΥΥ

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να έχουν πρώτα έγκριση παραπομπής από οικογενειακό γιατρό των δημόσιων δομών

«Κόφτη» στις δωρεάν ιατρικές επισκέψεις βάζει ο ΕΟΠΥΥ
16.04.2018 | 15:47
thesnea.gr

Εμπόδια βάζει ο ΕΟΠΥΥ στις δωρεάν ιατρικές επισκέψεις των ασφαλισμένων στους ειδικούς γιατρούς.

Βάσει της υπουργικής απόφασης [υπ’αριθμόν πρωτ.: Γ1α/Γ.Π.οικ.29106 (13/04/2018)] υπογεγραμμένη από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, και από την ημερομηνία έκδοσης της, οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους ειδικούς ιατρούς (καρδιολόγους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρούργους, ουρολόγους, ογκολόγους, οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους, ψυχιάτρους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, ενδοκρινολόγους, κλπ) δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν εάν δεν προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων δομών (ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, Κέντρο Υγείας).

Δηλαδή, όποιος ασθενής δεν έχει έντυπο παραπομπής δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω του ΕΟΠΥΥ, καθώς η δαπάνη της επίσκεψης δεν θα αποζημιωθεί στον συμβεβλήμένο ιατρό από το Ελεγκτικό Συμβούλιο.

 Η απόφαση του ο υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού να θέσει σε άμεση εφαρμογή το νέο σύστημα παραπομπών προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων στους ιατρικούς κύκλους. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η διαδικασία αυτή καθιστά τον ασφαλισμένο όμηρο του συστήματος και του θέτει εμπόδια πρόσβασης και εξυπηρέτησής του στο πρωτοβάθμιο σύστημα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του για την ΥΑ κάνοντας λόγο για κατάργηση συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του ασθενή να επιλέξει τον γιατρό του με αποτέλεσμα τη «δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας».

Εκφράζει επίσης την αντίθεσή του στην εφαρμογή του μέτρου και εκφράζει τη δυσαρέσκεια του «για το γεγονός ότι ουδεμία συζήτηση και διαπραγμάτευση για το θέμα -επίσημη ή ανεπίσημη- πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου» και ζητά την απόσυρση του μέτρου και την άμεση έναρξη διαλόγου.

 

 Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε

Europa Security

Άλλες ειδήσεις για Λάρισα

Δημοφιλή Βίντεο

ΑΣ Αγορά
Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
kayak

ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Κατηγορίες και Θέματα

Ακολουθήστε μας
  ^