Ειδήσεις, νέα για Αγροτικά

ICBS

Βαμβάκι: Καλές προοπτικές και προσδοκίες για περισσότερα στρέμματα

Αύξηση ως 10% στη Θεσσαλία

Βαμβάκι: Καλές προοπτικές και προσδοκίες για περισσότερα στρέμματα
15.04.2018 | 12:52
VIOLAR SA - ΑΦΟΙ ΜΑΡΚΟΥ

Συνεχίζει τη δυναμική που ανέπτυξε την περασμένη καλλιεργητική περίοδο το βαμβάκι. Αν και κατά το παρελθόν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις ήταν σχεδόν διπλάσιες, το βαμβάκι παραμένει ιδιαίτερα εξωστρεφές και η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως. H «YX» σταχυολογεί τα δεδομένα της νέας αυτής εποχής. Οι πρώτες ενδείξεις μιλούν για περισσότερα στρέμματα και καλές στρεμματικές αποδόσεις, σε συνέχεια της θετικής περσινής χρονιάς. Οι διεθνείς αναλυτές, μάλιστα, κάνουν λόγο για αύξηση στρεμμάτων που κινείται στο 4%-4,5%, κάτι που, αν επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι η καλλιέργεια θα κυμανθεί στα 2.400.000 στρέμματα πανελλαδικά.

H εποχή που το βαμβάκι έμπαινε για τις επιδοτήσεις έχει λάβει οριστικά τέλος. Πλέον μιλάμε σε μεγάλο βαθμό για εξειδικευμένες, συχνά μεγάλες εκμεταλλεύσεις, πολλών στρεμμάτων, που πρωτοστατούν, βάζοντας στο παρασκήνιο το μοντέλο του μικρού και κατακερματισμένου κλήρου.

Εκτίμηση των παραγόντων της αγοράς βάμβακος είναι ότι στη Θεσσλία, παρά τα προβλήματα με το κόστος νερού (ειδικά στο ανατολικό τμήμα) και το πράσινο σκουλήκι, φέτος θα υπάρξει μία αύξηση της τάξης του 5 με 10% στα καλλιεργούμενα στρέμματα, ενώ ακόμη μεγαλύτερη θα είναι στη Θράκη. Το βαμβάκι φαίνεται να παίρνει τη θέση μιας  ακόμη πιο υδροβόρας καλλιέργειας αυτής του καλαμποκιού, λόγω των χαμηλών τιμών που έχει τα τελευταία χρόνια το προϊόν (από 17 ως 19 λεπτα το κιλό) αφού έχει να νταγωνιστεί καλλιέργειες με φθηνό κόστος νερού στη Βλκανική (Ρουμανια και Βουλγαρία).

Πηγή πληροφοριών: ypaithros.grΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε

Άλλες ειδήσεις για Αγροτικά

Δημοφιλή Βίντεο

ΑΣ Αγορά
Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
kayak

ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Κατηγορίες και Θέματα

Ακολουθήστε μας
  ^