Ειδήσεις, νέα για Αγροτικά

Πως και πότε θα καταβληθεί η συνδεδεμένη στο βαμβάκι

Μέχρι 30 Μαρτίου θα έχει πιστωθεί στους δικαιούχους σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ

13.03.2018 | 11:13

Εκτός απροόπτου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε , ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Κέντρος, πριν τη Μεγαλοβδοµάδα, το διάστηµα 24 µε 30 Μαρτίου δροµολογείται η πληρωµή της συνδεδεµένης στο βαµβάκι, µαζί µε τη συνδεδεµένη στα µήλα και την κορινθιακή σταφίδα. Στις πιστώσεις αυτές θα περιλαµβάνεται και κάποιες από τις ειδικές ενισχύσεις στα µικρά νησιά του Αιγαίου για το έτος 2017, στις οποίες ωστόσο δεν θα περιλαµβάνονται ενισχύσεις για παραδοσιακά τυριά, µαστίχα Χίου, αµπελώνες για παραγωγή οίνων ποιότητας (VQPRD) και για την πατάτα, καθώς σε αυτά τα προϊόντα δεν θα έχουν µέχρι τότε ολοκληρωθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Οι υπόλοιπες συνδεδεµένες, µε βασικότερες αυτές για τα ζωικά προγραµµατίζονται για µετά τις 20 Απριλίου. Σηµειωτέον ότι πριν από οποιαδήποτε πίστωση, θα πρέπει να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις που θα καθορίζουν το ύψος των συνδεδεµένων ενισχύσεων.

Σύµφωνα µε τον κ. Κέντρο, το συνολικό κονδύλι για τη συνδεδεµένη στο βαµβάκι για το έτος 2017 ανέρχεται περί τα 170 εκατ. ευρώ, ενώ τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ καταγράφουν δηλωθείσα έκταση περί τα 2,5 εκατ. στρέµµατα στην καλλιέργεια, γεγονός που φέρνει την ενίσχυση στη µοναδιαία τιµή των 74 ευρώ το στρέµµα, σε µια πρώτη εκτίµηση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι διοικητικοί του Οργανισµού καλούνται µέσα στις επόµενες δύο εβδοµάδες να ολοκληρώσουν τη διασταύρωση των στοιχείων από τις παραδόσεις των καλλιεργητών στα εκκοκκιστήρια, να κάνουν την αντιπαραβολή της παραγωγής µε τα δηλωµένα προς καλλιέργεια στρέµµατα, να διευθετήσουν το θέµα µε τη µείωση του πλαφόν λόγω της ζηµιάς από το πράσινο σκουλήκι που αιτούνται µια µερίδα καλλιεργητών, ώστε να καθοριστεί η τιµή της ενίσχυσης.

 Αξίζει να τονιστεί ότι μέχρι Σάββατο 31 μαρτίου λήγει η ημερομηνία για την καταβολή των εισφορών στον ΕΛΓΑ, οπότε πιθανολογείται ότι η εξόφληση της υνδεδεμένης θα εχει γίνι ενωρίτερα , ώστε να υπάρξουν συμψηφισμοί.Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
  ^