Ειδήσεις, νέα για Διεθνή

Εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής μετά τον φονικό σεισμό σε Ιράν – Ιράκ

Εκατοντάδες νεκροί, χιλιάδες τραυματίες και εκτοπισμένοι μετά τα 7,3 Ρίχτερ

14.11.2017 | 11:12

 

Χιλιάδες Ιρανοί πέρασαν τη δεύτερη νύχτα στη σειρά έξω από τα σπίτια τους, σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τα δυτικά της χώρας, στα σύνορα με το Ιράκ, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 450 ανθρώπων.

Την ώρα που οι τραυματίες φτάνουν τους 7000, οι επιζήσαντες απομακρύνονται από τα σπίτια τους, κυρίως από τις περιοχές Κερμανσάχ του Ιράν και το κουρδικό Ιράκ, που βρέθηκαν στο επίκεντρο του σεισμού, τις οποίες τα συνεργεία διάσωσης δίνουν μάχη για να προσεγγίσουν, λόγω των κατολισθήσεων.

Το Ιράν ανακήρυξε τη σημερινή μέρα ως ημέρα πένθους, ενώ οι Αρχές περιέγραψαν την καταστροφή σε μερικά σημεία ως «ολοκληρωτική».

Αυτό που προς το παρόν επιχειρείται είναι η παροχή σκηνών, νερού και τροφής στους πληγέντες.

«Θέλω να διαβεβαιώσω όσους υποφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει να δρα με όλες της τις δυνάμεις και ότι προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο Xασάν Ροχανί μόλις αποβιβάστηκε από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Κερμανσάχ, 420 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τεχεράνης.

Σε ό,τι αφορά την ανοικοδόμηση, «ζητώ από όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, από όλους τους στρατιωτικούς, από όλα τα ιδρύματα αρωγής και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να βοηθήσουν το Ίδρυμα Στέγασης και να μην προχωρήσουν σε μεμονωμένες ενέργειες», πρόσθεσε.

Ο αριθμός των νεκρών στο Ιράν έφτασε στους 413 και των τραυματιών στους 6.700, ενώ στις περιοχές κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, ακόμα οκτώ σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν. Ο αριθμός των νεκρών στο Ιράκ είναι εννιά, σύμφωνα με οργανώσεις.

Ο Τύπος έχει αποκλειστεί από τις πληγείσες περιοχές, τις οποίες δεν μπορεί να πλησιάσει.

Συνολικά 22.000 σκηνές έχουν στηθεί, σύμφωνα με αξιωματούχους, που έχουν μοιράσει 52.000 κουβέρτες και τόνους φαγητού και νερού. Στις περιοχές βρίσκονται 30 ομάδες διάσωσης.

Παράλληλα, εκατοντάδες ασθενοφόρα και δεκάδες ελικόπτερα του Στρατού του Ιράν συμβάλλουν στις επιχειρήσεις και τις έρευνες διάσωσης.

Στην πόλη Κερμάνσαχ, των 85.000 κατοίκων, που θρηνεί 280 νεκρούς, υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης, ενώ πολλά σημεία είναι χωρίς νερό.

Και μνημεία υπέστησαν ζημιές από το σεισμό, όμως σύμφωνα με την UNESCO κανένα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η περιοχή είναι ιδιαιτέρως σεισμογενής, με τις μεγαλύτερες καταστροφές να έχουν καταγραφεί το 1990, όταν τα 7,4 Ρίχτερ ισοπέδωσαν περίπου 2000 πόλεις και χωριά, σκοτώνοντας 40.000 ανθρώπους στο Ιράν, τραυματίζοντας περίπου 300.000 και αφήνοντας χωρίς σπίτι σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπων.

Δεκατρία χρόνια αργότερα ακόμα ένας καταστροφικός σεισμός προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 31.000 ανθρώπων, ενώ κατέστρεψε σημαντικά μνημεία στα νοτιοανατολικά του Ιράν.

Το Ιράν βίωσε τουλάχιστον δύο μεγάλους σεισμούς το 2005 και το 2012, με 600 και 300 νεκρούς αντίστοιχα.

Πηγή antenna.grΕικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής μετά τον φονικό σεισμό σε Ιράν – Ιράκ

Εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής μετά τον φονικό σεισμό σε Ιράν – Ιράκ

Εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής μετά τον φονικό σεισμό σε Ιράν – Ιράκ

Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε

Κατηγορίες

Ακολουθήστε μας
  ^