Ειδήσεις, νέα για Ελλάδα

ICBS

Καθησυχάζουν οι Έλληνες επιστήμονες για την ραδιενέργεια

Δηλώσεις

11.10.2017 | 12:04Η ραδιενέργεια που ανιχνεύθηκε στην ατμόσφαιρα δεν εμπνέει ανησυχία, διαβεβαιώνουν οι ειδικοί - Πιθανόν πρόκειται για ισότοπο που διέφυγε από μια ιατρική εφαρμογή, εκτιμούν
Καθησυχαστικοί είναι οι Έλληνες ειδικοί και η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τις ποσότητες ραδιενέργειας που ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα της χώρας μας.
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής, το χρονικό διάστημα από 27 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου, βρέθηκαν εξαιρετικά μικρές ποσότητες του ισοτόπου «ρουθήνιο-106 (Ru-106)» στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας και η πηγή της ραδιενέργειας είναι άγνωστη.
Οι υπεύθυνοι της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας διαβεβαίωσαν μέσω του protothema.gr: «Είμαστε κατηγορηματικοί ότι δεν μιλάμε για ατύχημα σε πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σε μία τέτοια περίπτωση θα μετρούσαμε και άλλα ισότοπα στον αέρα, που θα επιβεβαίωναν ένα πυρηνικό ατύχημα».

Δεν υπάρχει κίνδυνος, διαβεβαίωσε και ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ και μέλος σε επιτροπές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Οι ποσότητες που έχουμε βρει στην ατμόσφαιρα είναι πολύ χαμηλές, δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αυτή τη στιγμή για τη δημόσια υγεία» διαβεβαίωσε ο κ. Σαρηγιάννης και πρόσθεσε: «Επειδή βρήκαμε μόνο ένα ισοτόπο, είναι απίθανο να έχει συμβεί πυρηνικό ατύχημα, θα είχαν βρεθεί περισσότερα ενεργά στοιχεία».

Όσον αφορά την αιτία που ανιχνεύθηκε το ισότοπο στην ελληνική ατμόσφαιρα, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ εκτίμησε ότι «είναι κάτι που διέφυγε από μια μη ενεργειακή εφαρμογή, πιθανόν ιατρική, το οποίο μπορεί να συμβεί. Για παράδειγμα πριν λίγο καιρό στη Γαλλία είχαν ανιχνεύσει ιώδιο».
Διαβεβαιώσεις ότι δεν κινδυνεύουμε έδωσε και ο κ. Κώστας Ελευθεριάδης, διευθυντής ερευνών του Δημόκριτου, ο οποίος και εντόπισε το ραδιενεργό στοιχείο «ρουθίνιο 106»., μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΑ.

Πηγή protothema.grΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε

Μικρές Αγγελίες

Άλλες ειδήσεις για Ελλάδα

Δημοφιλή Βίντεο

ΑΣ Αγορά
Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
kayak

ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Κατηγορίες και Θέματα

Ακολουθήστε μας
  ^