ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Σήμα κινδύνου από Κόκκαλη για τον παγετό: «Καταστροφή σε αμπέλια και καλλιέργειες – Άμεσες αποζημιώσεις τώρα»
Ιδιαίετρα στη Νεμέα

Σήμα κινδύνου από Κόκκαλη για τον παγετό: «Καταστροφή σε αμπέλια και καλλιέργειες – Άμεσες αποζημιώσεις τώρα»
Την άμεση κινητοποίηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσαν οι παγετοί των αρχών Μαΐου σε αμπελοκαλλιέργειες και δενδρώδεις καλλιέργειες ζητά με κοινοβουλευτική ερώτησή του ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Ο κ. Κόκκαλης επισημαίνει ότι οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν σε κρίσιμη περίοδο για τη φυτική παραγωγή, όταν πολλές καλλιέργειες βρίσκονταν στο στάδιο της άνθησης και της καρπόδεσης, προκάλεσαν σοβαρές και σε πολλές περιπτώσεις μη αναστρέψιμες ζημιές, επηρεάζοντας άμεσα την παραγωγή και το εισόδημα των αγροτών.
Στην ερώτησή του αναφέρεται ειδικά στη Νεμέα, όπου οι ζημιές στα αμπέλια εκτιμάται ότι φτάνουν έως και το 70%, καθώς και στην Αχαΐα και τα Καλάβρυτα, όπου μηλοκαλλιέργειες και αχλαδιές παρουσιάζουν ακόμη και ολική απώλεια παραγωγής, ενώ σημαντικά προβλήματα καταγράφονται και στις καρυδιές. Παράλληλα, όπως τονίζει, εκτεταμένες ζημιές έχουν υποστεί και οι καστανιές σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Ελλάδας.
Ο Λαρισαίος βουλευτής κάνει λόγο για καθυστερήσεις στις διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και εκφράζει την ανησυχία των παραγωγών σχετικά με την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους, υπογραμμίζοντας ότι ο ισχύων κανονισμός ασφάλισης του ΕΛΓΑ εμφανίζει σοβαρά κενά ως προς την κάλυψη ακραίων καιρικών φαινομένων εκτός της συνήθους περιόδου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κόκκαλης ζητά από τον υπουργό να γνωστοποιήσει το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εκτιμήσεων στις πληγείσες περιοχές, να εξετάσει τη δυνατότητα καταβολής προκαταβολών αποζημίωσης για την ενίσχυση της ρευστότητας των παραγωγών και να διασφαλίσει πλήρεις και δίκαιες αποζημιώσεις ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν καλύπτονται επαρκώς από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Παράλληλα, θέτει ζήτημα ενίσχυσης του οργανισμού με προσωπικό και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία για την επιτάχυνση των διαδικασιών, ενώ ζητά και την αναθεώρηση του κανονισμού ασφάλισης ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες κλιματικής μεταβλητότητας και στα ολοένα συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα. Τέλος, ζητά ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης και προσαρμογής που σχεδιάζονται για τη θωράκιση της αγροτικής παραγωγής, όπως η ανάπτυξη αντιπαγετικών συστημάτων και η ενίσχυση ανθεκτικών καλλιεργητικών πρακτικών.
- ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2026 | 11:44
Λάρισα: Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της 5ης Μεραρχίας Κρητών (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2026 | 10:53
Συγκίνηση στις εκδηλώσεις μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 24.05.2026 | 10:30
Κυριάκος Μητσοτάκης: Παράταση για το «Σπίτι μου 2», ενίσχυση Ενόπλων Δυνάμεων και Άμεσης Δράσης - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.05.2026 | 09:58
Η «μάχη της σοδειάς» στον κάμπο πριν τα αλώνια βγάζει νικητές και φέτος τους εμπόρους - ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2026 | 09:23
Συσκέψεις της Ε.Ο.Α.Σ.Ν. Λάρισας και Αγροτικών Συλλόγων - ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2026 | 09:03
Δύο Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 24.05.2026 | 08:45
Τι προβλέπουν τα Μερομήνια για το καλοκαίρι – Ποιος θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας - ΒΟΛΟΣ | 24.05.2026 | 08:33
Η Μαγνησία ψάχνει νέο αγροτικό μοντέλο-Κουρέτας: «Η Περιφέρεια γίνεται εγγυητής της μετάβασης»
- ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 10:32
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 18:03
Πήγαινε Θεσσαλονίκη πεζός από τις σιδηροδρομικές γραμμές και..συνελήφθη - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 22:01
Μέχρι την Παρασκευή συνδεδεμένες και eco- schemes 297 εκατ. ευρώ- monitoring, παραδόσεις καθορίζουν τι θα πληρωθεί - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 09:17
Γιατί η Καρδίτσα είναι ουραγός στις εξαγωγές στη Θεσσαλία....(video) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 14:08
Ανοιχτές Πόρτες 2026: Στο οινοποιείο του Τάκη Αλατά στην Φαλάνη (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 17:42
Η άγνωστη ιστορία της τραγωδίας της 5ης Μεραρχίας Κρητών στην Κατοχή στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Λάρισας (video) - ΒΟΛΟΣ | 23.05.2026 | 21:50
Θλίψη στον Βόλο για την απώλεια της Κλεοπάτρας Παγωνοπούλου – «Εσβησε» το χαμόγελο της 60χρονης φιλολόγου - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 11:19
Που θα βρεθεί το νερό για την «Κοιλάδα» data centers που ετοιμάζουν στη Λάρισα;













































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed