ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Στο «φως» ο μυκηναϊκός τάφος του Γεωργικού στην Καρδίτσα με χρηματοδότηση από την περιφέρεια
Ενα από τα σημαντικότερα μνημεία της Μυκηναϊκής περιόδου

Η Θεσσαλία διαθέτει έναν μοναδικό πολιτιστικό πλούτο, από τη Μυκηναϊκή έως τη Μεταβυζαντινή περίοδο και ένα πολύ ενδιαφέρον μνημείο της ευρύτερης περιοχής της Καρδίτσας είναι ο μυκηναϊκός τάφος του Γεωργικού. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Μυκηναϊκής περιόδου και ο θολωτός τάφος έχει συμπεριληφθεί στο έργο των Πολιτιστικών Διαδρομών, και συγκεκριμένα στην Πολιτιστική διαδρομή που αφορά στα σημαντικά μυκηναϊκά μνημεία ανά την Ελλάδα.

Ο θολωτός τάφος του Γεωργικού χρονολογείται στα 1400 π.Χ. Είναι από τα λίγα μυκηναϊκά ταφικά μνημεία που έχουν εντοπισθεί και ανασκαφεί, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που σώζονται σε τόσο καλή κατάσταση διατήρησης. Οι αρχαιολογικές έρευνες ξεκίνησαν με την αποκάλυψη του τάφου το 1917 και συνεχίστηκαν με τις έρευνες του 1957. Εκτεταμένη ανασκαφική έρευνα έγινε κατά το διάστημα 1997-1999, οπότε και οι σημαντικότερες επεμβάσεις, ενώ τεκμηριώθηκε η προγονολατρεία στη θέση νότια του δρόμου του τάφου.
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δημ. Κουρέτα εντάχθηκε η Πράξης «Προστασία και ανάδειξη Θολωτού Μυκηναϊκού Τάφου Γεωργικού – Ξινονερίου Καρδίτσας» στο Πρόγραμμα «Θεσσαλία 2021-2027» και στην Προτεραιότητα «Υποδομές ενίσχυσης της Κοινωνικής Συνοχής για χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη», η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με 987.500 €.

Δικαιούχος του έργου θα είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας.
Με την χρηματοδότηση αυτή η Περιφέρεια Θεσσαλίας υλοποιεί έργα προστασίας και διαμόρφωσης του τάφου που αφορούν διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου, των μελετών των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και της μελέτης πυροπροστασίας. Τα έργα συνοδεύονται από επεμβάσεις για τη στερέωση των πρανών, το φωτισμό ανάδειξης του μνημείου και των διαδρομών επισκεπτών. Με τις δρομολογούμενες επεμβάσεις, το μνημείο προστατεύεται και αναδεικνύεται και καθίσταται επισκέψιμο από όλες τις ομάδες κοινού. Οι επισκέπτες θα μπορούν να επισκεφθούν το εσωτερικό του μνημείου και να περιηγηθούν στον περιβάλλοντα χώρο, όπου και το ενημερωτικό υλικό. Για τα άτομα με δυσκολία πρόσβασης στο εσωτερικό, προβλέπεται περιήγηση στο χώρο μέσω τρισδιάστατης απεικόνισης.
Η παρέμβαση συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής και στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού.
Ο Δ. Κουρέτας
«Ο πολιτισμός και η ιστορία μας έχουν ανεκτίμητη αξία και καθορίζουν τη συλλογική μας πορεία. Είναι ένα από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα στην Θεσσαλία που μπορούν με σωστή στόχευση, με σωστό σχεδιασμό, με την ύπαρξη πολιτικής βούλησης να αποτελέσουν θεμέλια ευημερίας και στην Περιφέρεια αυτός είναι ο στόχος μας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης κ. Κουρέτας.

Το θολωτό ταφικό μνημείο της Μυκηναϊκής περιόδου θα είναι προστατευμένο
Ο θολωτός Μυκηναϊκός τάφος Γεωργικού – Ξινονερίου βρίσκεται στη θέση «Κούφια Ράχη», στα όρια των κτηματικών εκτάσεων των Δημοτικών Διαμερισμάτων Γεωργικού και Ξινονερίου, της Δημοτικής Ενότητας Μητρόπολης του Δήμου Καρδίτσας. Ο τάφος, κατασκευάστηκε στον τελευταίο χαμηλό λόφο μιας λοφοσειράς που αρχίζει από την πεδιάδα και ενώνεται με τον ορεινό όγκο των Αγράφων στα δυτικά.
Στον χώρο υπάρχει πρόσβαση από αγροτικούς δρόμους τόσο από το Γεωργικό όσο και από το Ξινονέρι, και διαμορφωμένος χώρος στάθμευσης. Η έκταση (13.750τ.μ.) μέσα στην οποία βρίσκεται η είσοδος και το μεγαλύτερο τμήμα του θολωτού τάφου παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού από τον τέως δήμο Μητρόπολης με Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 31/10-5-1999). Ο τάφος αποτελείται από τρία βασικά μέρη: το δρόμο, με κατεύθυνση στον άξονα βορρά – νότου, το στόμιο, που καλύπτεται με τεράστια υπέρθυρα σε όλο το μήκος του και τον κτιστό νεκρικό θάλαμο, κυκλικής κάτοψης, δομημένο κατά το εκφορικό σύστημα. Οι τοίχοι του μνημείου είναι κτισμένοι με ασβεστολιθικές πέτρες μικρών διαστάσεων και έχουν σαν συνδετικό υλικό λάσπη από χώμα. Η θόλος, σωζόμενη σχεδόν ακέραια, έχει δάπεδο διαμέτρου 8,75-8,80 μ. ενώ το μέγιστο ύψος της φτάνει στα 8.90μ.
Με την υπογραφή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κουρέτα, το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και δρομολογείται άμεσα μεταξύ άλλων παρεμβάσεων η εφαρμογή μελέτης πυροπροστασίας, η κατασκευή διαδρομών- χώρων στάσης κοινού, η επαναδόμηση ανοιγμάτων που διανοίχτηκαν από τυμβωρύχους με συμβατά υλικά και ο αρχιτεκτονικός φωτισμός .
Το θολωτό ταφικό μνημείο της Μυκηναϊκής περιόδου θα είναι προστατευμένο, στατικά επαρκές και αναδεδειγμένο, σύμφωνα με την εγκεκριμένη στατική, αρχιτεκτονική, περιβάλλοντος χώρου, γεωτεχνική, ηλεκτρομηχανολογική και μελέτη πυροπροστασίας, συμπεριλαμβανομένων των διαδρομών – χώρων στάσης κοινού, ράμπας ΑμεΑ, πινακίδων – πληροφοριακού υλικού και σε γραφή Βraile.

- ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2026 | 21:02
Ένωση Φυσικών Λάρισας: Από το 2027 στο 3ο επιστημονικό πεδίο οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν και τμήματα Φυσικής - ΕΛΛΑΔΑ | 24.05.2026 | 20:54
Καιρός: Ξαφνική μπόρα «χτύπησε» τη Θεσσαλονίκη - Πλημμύρισαν δρόμοι - ΕΛΛΑΔΑ | 24.05.2026 | 20:42
Οικογενειακό δράμα στη Θεσσαλονίκη: Πώς σκότωσε ο 30χρονος τον 67χρονο πατέρα του, τα ευρήματα στο σπίτι του φονικού - ΔΙΕΘΝΗ | 24.05.2026 | 20:31
Κατ- αρχήν συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τεχεράνη, αλλά και εκκρεμή ζητήματα - ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2026 | 20:16
Τεράστια λίμνη τα χωράφια του Πλατυκάμπου από το μπουρίνι και μεγάλη καταστροφή στις καλλιέργειες (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 24.05.2026 | 19:58
Θεσσαλονίκη: 30χρονος ομολόγησε ότι σκότωσε τον πατέρα του μετά από καβγά - ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2026 | 19:41
Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ.: Μόλις 5 θέσεις Ιατρών στο Γ.Ν. Λάρισας προβλέπει η νέα προκήρυξη παρά τα 35 κενά - ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2026 | 19:33 | video
Σφοδρή χαλαζόπτωση το μεσημέρι στον Τύρναβο προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες (ΦΩΤΟ+videο)
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.05.2026 | 09:58
Η «μάχη της σοδειάς» στον κάμπο πριν τα αλώνια βγάζει νικητές και φέτος τους εμπόρους - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 10:32
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 18:03
Πήγαινε Θεσσαλονίκη πεζός από τις σιδηροδρομικές γραμμές και..συνελήφθη - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 22:01
Μέχρι την Παρασκευή συνδεδεμένες και eco- schemes 297 εκατ. ευρώ- monitoring, παραδόσεις καθορίζουν τι θα πληρωθεί - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 24.05.2026 | 17:56
Τραγωδία στην Καρδίτσα: Kατέρρευσε 46χρονος δρομέας κατά τη διάρκεια του 9ου Πλαστήριου Δρόμου - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 14:08
Ανοιχτές Πόρτες 2026: Στο οινοποιείο του Τάκη Αλατά στην Φαλάνη (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2026 | 20:16
Τεράστια λίμνη τα χωράφια του Πλατυκάμπου από το μπουρίνι και μεγάλη καταστροφή στις καλλιέργειες (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 17:42
Η άγνωστη ιστορία της τραγωδίας της 5ης Μεραρχίας Κρητών στην Κατοχή στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Λάρισας (video)













































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed