ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Απόγνωση σε Ημαθία και Πέλλα: Παραμορφώνονται οι καρποί και ξεραίνονται τα δέντρα
Τεράστιο το πρόβλημα στα ροδάκινα αλλά και σε άλλα φρούτα - Τι λένε αγροτοσυνδικαλιστές

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ροδακινοπαραγωγοί αλλά και αγρότες που καλλιεργούν άλλα δέντρα, τα οποία παράγουν φρούτα σε Πέλλα και Ημαθία, αφού βλέπουν τους καρπούς να παραμορφώνεται και τα δέντρα τους να ξεραίνονται.
Μάλιστα, το πρόβλημα εντείνεται χρόνο με το χρόνο και επεκτείνεται σε ολοένα και περισσότερα στρέμματα, με αγροτοσυνδικαλιστές να αναφέρουν στο ethnos.gr ότι από τη μία πλευρά δεν έχει διαπιστωθεί επακριβώς, ποια είναι η αιτία και από την άλλη η Πολιτεία μέχρι στιγμής έχει δώσει μόνο κάποιες πενιχρές αποζημιώσεις σε μερίδα αγροτών που επλήγησαν.
Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας, Δημήτρης Τσιουλάκος, το πρόβλημα με την παραμόρφωση των καρπών των ροδάκινων πρωτοεμφανίστηκε πριν από λίγα χρόνια στο χωριό Αμπελιές Πέλλας αλλά επεκτάθηκε σε μία τεράστια έκταση. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι μέσα σε περίπου μόλις δύο χρόνια, από πέντε στρέμματα που ήταν η πληγείσα έκταση, αυξήθηκε σε περίπου 21.000 στρέμματα.
Μάλιστα, το πρόβλημα επεκτάθηκε και σε άλλα φρούτα, όπως τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα, ενώ πλέον απειλούνται και τα κεράσια.
«Τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν ότι έχουν πληγεί περίπου 21.000 στρέμματα, τα οποία μπορεί να είναι και περισσότερα, αφού πολλοί αγρότες δεν δηλώνουν τη ζημιά από φόβο, μήπως τους επιβληθεί το ξερίζωμα των δέντρων. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται συνεχώς η παραγωγή και κατά συνέπεια το εισόδημα των αγροτών», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Τσιουλάκος.

Άγνωστη η αιτία
Κατά τον ίδιο, οι αγρότες απευθύνθηκαν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία της παραμόρφωσης των καρπών. Όπως λέει, επιλέχθηκε η λύση του Μπενάκειου, διότι ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ», δεν έχει την απαιτούμενη επιστημονική στελέχωση.
«Από το Μπενάκειο οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι ενδεχομένως το πρόβλημα οφείλεται σε ακάρια και πρέπει να χρησιμοποιούνται μυκητοκτόνα. Αυτό σημαίνει περαιτέρω αύξηση του κόστους παραγωγής. Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να βοηθήσει του πληγέντες αλλά το το 2024 δόθηκε σε κάποιους αποζημίωση από 170 έως 220 ανά στρέμμα και έκτοτε τίποτα άλλο», λέει ο κ. Τσιουλάκος.
Κίνδυνος επέκτασης
Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας αναφέρει ακόμα ότι υπάρχει τεράστια ανησυχία στο σύνολο του αγροτικού κόσμου της περιοχής, εξαιτίας του φόβου της επέκτασης του προβλήματος.
«Προσπαθούν οι συνάδελφοι από ένα ματάκι να γίνει δέντρο και όταν μεγαλώσει, παραμορφώνεται. Πηγαίνει χαμένος ο κόπος τους, παθαίνουν και οικονομική καταστροφή. Το υπουργείο μας είπε ότι πρέπει να κοπούν και να ξεριζωθούν τα δέντρα. Εμείς ζητάμε να καλυφθεί οικονομικά η ζημιά που έπαθαν οι συνάδελφοι και να επιδοτηθούν σκευάσματα, για να καταστραφεί το όποιο μικρόβιο, διότι έχει εκτοξευθεί το κόστος παραγωγής. Είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, διότι υπάρχει τεράστιος φόβος, μήπως μείνουμε εντελώς χωρίς παραγωγή. Από τη στιγμή που δεν ξέρουμε, ποιο είναι επακριβώς το πρόβλημα, φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσουμε να το καταπολεμήσουμε εύκολα. Παλεύουμε με διάφορα σκευάσματα αλλά δεν καταφέρνουμε πολλά πράγματα», τονίζει ο κ. Τσιουλάκος.

Αγρότες έχουν χάσει μέχρι και το 60% της παραγωγής τους
Για πολύ μεγάλο πρόβλημα στην καλλιέργεια των ροδάκινων, το οποίο έχει επεκταθεί στα βερίκοκα, στα δαμάσκηνα και τελευταία και στα κεράσια, κάνει λόγο και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Γιάννης Δαληγκάρος, ο οποίος ασχολείται με τη γεωργία στην Κουλούρα Ημαθίας.
«Το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στα ροδάκινα αλλά επεκτάθηκε και σε άλλα δέντρα με φρούτα. Βλέπεις βερικοκιές να ξεραίνονται από τη μέση και πάνω. Η παραγωγή μου έχει καταστραφεί σε ποσοστό 60% και το ίδιο συμβαίνει και σε πολλούς άλλους συναδέλφους. Στην Ημαθία και στην Πέλλα σχεδόν όλοι οι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν μικρό ή μεγάλο πρόβλημα. Χρόνο με το χρόνο βλέπουμε ολοένα και περισσότερα δέντρα να πλήττονται από την αρρώστια και από την παραμόρφωση να ξεραίνονται. Το μοναδικό εισόδημά μας είναι οι καλλιέργειες και βλέπουμε κάθε έτος να μειώνεται. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να ελπίζουμε ότι την επόμενη χρονιά θα βελτιωθεί η κατάσταση αλλά, δυστυχώς, συνεχώς χειροτερεύει», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Δαληγκάρος.
ethnos.gr
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 22:01
Μέχρι την Παρασκευή συνδεδεμένες και eco- schemes 297 εκατ. ευρώ- monitoring, παραδόσεις καθορίζουν τι θα πληρωθεί - ΒΟΛΟΣ | 23.05.2026 | 21:50
Θλίψη στον Βόλο για την απώλεια της Κλεοπάτρας Παγωνοπούλου – «Εσβησε» το χαμόγελο της 60χρονης φιλολόγου - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 21:46
Τρομερός Τεντόγλου και νίκη με την κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο - ΒΟΛΟΣ | 23.05.2026 | 21:43
Μετάλλιο ανδραγαθίας στον Βολιώτη ανθυπαστυνόμο Μιχ. Σουντουλουμάκη: Μπήκε μπροστά και έσωσε τον διοικητή του σε επεισόδια - ΕΛΛΑΔΑ | 23.05.2026 | 21:24
Στην σκηνή του ΟΑΚΑ οι Iron Maiden – Πάνω από 50.000 θαυμαστές παραληρούν στη συναυλία τους - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 21:14 | video
Το βίντεο που ανάρτησε ο Κωστής Χατζηδάκης από την περιοδεία του στα έργα του Αχελώου (video) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 20:30
Στην εντατική ο πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, Μάριος Οικονόμου μετά από σοβαρό τροχαίο στα Ιωάννινα - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 18:03
Πήγαινε Θεσσαλονίκη πεζός από τις σιδηροδρομικές γραμμές και..συνελήφθη
- ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 10:32
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 18:03
Πήγαινε Θεσσαλονίκη πεζός από τις σιδηροδρομικές γραμμές και..συνελήφθη - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 09:17
Γιατί η Καρδίτσα είναι ουραγός στις εξαγωγές στη Θεσσαλία....(video) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 14:08
Ανοιχτές Πόρτες 2026: Στο οινοποιείο του Τάκη Αλατά στην Φαλάνη (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 17:42
Η άγνωστη ιστορία της τραγωδίας της 5ης Μεραρχίας Κρητών στην Κατοχή στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Λάρισας (video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 11:19
Που θα βρεθεί το νερό για την «Κοιλάδα» data centers που ετοιμάζουν στη Λάρισα; - ΕΛΛΑΔΑ | 23.05.2026 | 17:18
Πύργος: Υπέκυψε στα τραύματά του ο 55χρονος ποδηλάτης μετά το τροχαίο με νταλίκα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.05.2026 | 09:31
Θεσσαλία, ο εθνικός μας κάμπος που προσφέρει τροφή σε όλη τη χώρα













































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed