ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Συμπαράταξη: Πρόταση ψηφίσματος για το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων για το μέλλον των κοινωνικών δομών
Δείτε το κείμενο

Πρόταση ψηφίσματος για το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων για το μέλλον των κοινωνικών δομών του Δήμου Λαρισαίων
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις πολύ ανησυχητικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου στον χώρο των κοινωνικών δομών των Δήμων. Εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα χιλιάδες οικογένειες, παιδιά και άτομα με αναπηρία, αλλά και το σύνολο των εργαζομένων στις δομές αυτές
Οι Κυβερνητικές επιλογές όλη αυτή την περίοδο δρομολογούν αλλαγές που οδηγούν ουσιαστικά στη διάλυση των βασικών κοινωνικών δομών της πόλης. Οι αρνητικές εξελίξεις στο χώρο της απεξάρτησης και της πρόληψης με επιπτώσεις στη λειτουργία των δομών της πόλης, οι δρομολογημένες «αλλαγές» για το δημοτικό ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και τις δομές Παροχής Βασικών Αγαθών (Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο), τα ερωτηματικά για το μέλλον και τη μορφή των Κέντρων Κοινότητας, η διακοπή του προγράμματος διανομής επισιτιστικής βοήθειας ΤΕΒΑ εδώ και τρία χρόνια και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για το μέλλον των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ διαμορφώνουν μια εικόνα κατάρρευσης του κοινωνικού πυλώνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι διαρροές της τελευταίας περιόδου αναφέρονται σε συγκεκριμένους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Αφορούν στην κατάργηση της εργασιακής σχέσης εργαζομένων μετά από 10 ακόμα και 15 χρόνια προσφοράς, στην αποκλειστική χρηματοδότηση των Παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ με voucher και τη στελέχωσή τους από μία «δεξαμενή» προσωπικού ΙΔΟΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου), στην οποία θα βρεθούν οι νυν υπάλληλοι, που προσλήφθηκαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Πολιτικές που οδηγούν στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, στην ενίσχυση της λογικής της «αγοράς» στην κοινωνική πρόνοια, στην ανακύκλωση της ανεργία και στην ακύρωση στην πράξη της ανάγκης για μόνιμο και σταθερό προσωπικό.
Οι ανακοινώσεις του αρμόδιου Υπουργού, μετά τις κινητοποιήσεις εργαζομένων και αυτοδιοικητικών, για διάλογο από μηδενική βάση δεν δηλώνουν σαφή κατεύθυνση για το μέλλον των δομών.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων για άλλη μια φορά
- στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα των δομών.
- αναγνωρίζει την προσφορά των συμβασιούχων εργαζομένων στις δομές αυτές, την εμπειρία, την κατάρτιση και την ποιοτική εργασία που παρέχουν.
- διακηρύσσει την ανάγκη στελέχωσης του Δήμου μας με μόνιμο προσωπικό, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχους πόρους
- ζητά τη δρομολόγηση των κατάλληλων διαδικασιών για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων του προγράμματος μέσω ΕΣΠΑ, χωρίς εξαιρέσεις, που απασχολούνται στις δημοτικές δομές, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις αυτοδιοικητικών και οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ.
Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων για αξιοπρεπή, μόνιμη και σταθερή εργασία
Μόνη αποδεκτή λύση η θεσμική κατοχύρωση των δομών και η άμεση μονιμοποίηση των εργαζομένων με πλήρη κάλυψη όλου του λειτουργικού κόστους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κοινωνική πολιτική χωρίς δομές και εργαζόμενους δεν υπάρχει.
- ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2026 | 11:44
Λάρισα: Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της 5ης Μεραρχίας Κρητών (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2026 | 10:53
Συγκίνηση στις εκδηλώσεις μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 24.05.2026 | 10:30
Κυριάκος Μητσοτάκης: Παράταση για το «Σπίτι μου 2», ενίσχυση Ενόπλων Δυνάμεων και Άμεσης Δράσης - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.05.2026 | 09:58
Η «μάχη της σοδειάς» στον κάμπο πριν τα αλώνια βγάζει νικητές και φέτος τους εμπόρους - ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2026 | 09:23
Συσκέψεις της Ε.Ο.Α.Σ.Ν. Λάρισας και Αγροτικών Συλλόγων - ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2026 | 09:03
Δύο Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 24.05.2026 | 08:45
Τι προβλέπουν τα Μερομήνια για το καλοκαίρι – Ποιος θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας - ΒΟΛΟΣ | 24.05.2026 | 08:33
Η Μαγνησία ψάχνει νέο αγροτικό μοντέλο-Κουρέτας: «Η Περιφέρεια γίνεται εγγυητής της μετάβασης»
- ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 10:32
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 18:03
Πήγαινε Θεσσαλονίκη πεζός από τις σιδηροδρομικές γραμμές και..συνελήφθη - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 22:01
Μέχρι την Παρασκευή συνδεδεμένες και eco- schemes 297 εκατ. ευρώ- monitoring, παραδόσεις καθορίζουν τι θα πληρωθεί - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 14:08
Ανοιχτές Πόρτες 2026: Στο οινοποιείο του Τάκη Αλατά στην Φαλάνη (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 09:17
Γιατί η Καρδίτσα είναι ουραγός στις εξαγωγές στη Θεσσαλία....(video) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 17:42
Η άγνωστη ιστορία της τραγωδίας της 5ης Μεραρχίας Κρητών στην Κατοχή στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Λάρισας (video) - ΒΟΛΟΣ | 23.05.2026 | 21:50
Θλίψη στον Βόλο για την απώλεια της Κλεοπάτρας Παγωνοπούλου – «Εσβησε» το χαμόγελο της 60χρονης φιλολόγου - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 11:19
Που θα βρεθεί το νερό για την «Κοιλάδα» data centers που ετοιμάζουν στη Λάρισα;













































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed