ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Παρέμβαση Κόκκαλη για την εφαρμογή της δεκαετούς παραγραφής ασφαλιστικών οφειλών: «Να αποκατασταθεί η αδικία σε αγρότες
Ένα μείζον ζήτημα που αφορά χιλιάδες υποψηφίους συνταξιούχους, αγρότες

Παρέμβαση Κόκκαλη για την εφαρμογή της δεκαετούς παραγραφής ασφαλιστικών οφειλών: «Να αποκατασταθεί η αδικία σε αγρότες και αυτοαπασχολούμενους
Ένα μείζον ζήτημα που αφορά χιλιάδες υποψηφίους συνταξιούχους, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ο κ. Κόκκαλης ζητά νομοθετική παρέμβαση για τη δίκαιη και ενιαία εφαρμογή της δεκαετούς παραγραφής των ασφαλιστικών οφειλών, όπως αυτή προβλέπεται από τον νόμο 4997/2022, επισημαίνοντας ότι σήμερα επικρατεί «ένα θολό και άδικο σύστημα» που ευνοεί τους ασυνεπείς και τιμωρεί τους συνεπείς ασφαλισμένους.
Σύμφωνα με τον νόμο 4997/2022, οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές παραγράφονται μετά από δέκα έτη. Ωστόσο, η παραγραφή αυτή διακόπτεται εφόσον υπάρξει κάποιο “γεγονός διακοπής” — όπως κοινοποίηση πράξης βεβαίωσης ή λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.
Στην πράξη, όμως, όπως επισημαίνει ο βουλευτής, η διακοπή εφαρμόζεται ακόμη και όταν ο ίδιος ο οφειλέτης ζητά ρύθμιση των οφειλών του ή προσφεύγει στον εξωδικαστικό μηχανισμό, αν και τέτοιες ενέργειες δεν προβλέπονται ρητά στον νόμο ως λόγοι διακοπής.
Αυτό οδηγεί σε μια παράδοξη και άδικη κατάσταση: Οι συνεπείς ασφαλισμένοι που προσπάθησαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους χάνουν το δικαίωμα της παραγραφής, αφού η δεκαετία «μηδενίζεται» και ξεκινά από την αρχή.
Αντίθετα, όσοι δεν έκαναν καμία ενέργεια (ούτε ρύθμιση ούτε εξωδικαστική διαδικασία), ευνοούνται, καθώς η δεκαετία τρέχει απρόσκοπτα και μεγάλο μέρος των οφειλών τους παραγράφεται.
Ο κ. Κόκκαλης υπενθυμίζει ότι οι οφειλές αυτές δεν προέκυψαν τυχαία.
Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι βρέθηκαν σε οικονομική ασφυξία κατά τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου, αλλά και εξαιτίας της πανδημίας και της κρίσης ακρίβειας.
Αν και η ρύθμιση των 120 δόσεων του 2019 αποτέλεσε σημαντική ανάσα, δεν επαναλήφθηκε από την παρούσα κυβέρνηση. Έξι χρόνια μετά, οι συνολικές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ έχουν εκτοξευθεί σε περίπου 50 δισ. ευρώ, καθιστώντας την ανάγκη νέας ρύθμισης πιο επιτακτική από ποτέ.
Ο Λαρισαίος βουλευτής ζητά από το Υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση που θα:
Εξαιρεί ρητά από τα γεγονότα διακοπής της παραγραφής την αίτηση για ρύθμιση ή την υποβολή αίτησης στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Θεωρεί παραγεγραμμένες τις οφειλές για τις οποίες έχει παρέλθει η δεκαετία, ακόμη κι αν μεσολάβησε τέτοια αίτηση.
Προβλέπει ότι ποσά που καταβλήθηκαν για οφειλές που θεωρούνται πλέον παραγεγραμμένες δεν θα αναζητούνται.
Όπως τονίζει, «η παραγραφή είναι θεσμός που πρέπει να διασφαλίζει την ασφάλεια δικαίου και την ασφάλεια των συναλλαγών για όλους τους ασφαλισμένους».
Ζητά δε, από την Υπουργό να απαντήσει:
Αν προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση για την αποκατάσταση της αδικίας που υφίστανται οι συνεπείς οφειλέτες.
Αν σκοπεύει να εξαιρέσει νομοθετικά τις αιτήσεις ρύθμισης και εξωδικαστικού μηχανισμού από τα γεγονότα που διακόπτουν τη δεκαετή παραγραφή.
- ΒΟΛΟΣ | 12.11.2025 | 19:51
Βόλος: Αρνήθηκε να υποκύψει σε εκβιασμό και του έσπασαν το φορτηγό! - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 12.11.2025 | 19:32
Η κυβέρνηση κλείνει τα αγροτικά μέτωπα - Πώς θα γίνουν οι πληρωμές; - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 12.11.2025 | 18:42
Σοκ στις ΗΠΑ: Το δημοφιλέστερο τραγούδι στα charts έχει φτιαχθεί από Τεχνητή Νοημοσύνη - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 12.11.2025 | 18:35
Οι Ρουμάνοι ζήλεψαν τα... κόλπα του ΟΠΕΚΕΠΕ -Συλλήψεις και καταδίκες μετά από έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας - ΕΛΛΑΔΑ | 12.11.2025 | 17:21
Κορωπί: 22χρονος κατάπιε ολόκληρο μπέργκερ κάνοντας challenge -Νοσηλεύεται σε ΜΕΘ, δίνει μάχη για τη ζωή του - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.11.2025 | 16:55
Ευρωβουλευτές σε Ράνια Αλεξίου και Θεσσαλία TV: Σε δυσμένεια η Ελλάδα στις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 12.11.2025 | 15:46
Το Ταξίδι της Τροφής: Λαρισαίοι μαθητές στη λαϊκή αγορά της Τετάρτης για καλό σκοπό (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 12.11.2025 | 15:42
Κώστας Τσιάρας: Μέχρι τέλος Νοεμβρίου η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης και το Μέτρο 23
- ΛΑΡΙΣΑ | 11.11.2025 | 17:50
Νέα τραγωδία συγκλονίζει τη Λάρισα: Νεκρός 26χρονος φοιτητής μετά από πτώση από πεζογέφυρα - ΒΟΛΟΣ | 11.11.2025 | 08:02
Θλίψη στον Βόλο: Έφυγε από τη ζωή 58χρονος απόστρατος αξιωματικός - ΛΑΡΙΣΑ | 11.11.2025 | 15:35
Θλίψη στη Λάρισα για την Ανθία Τσαγγαρά που πέθανε μόλις στα 18 της χρόνια - ΛΑΡΙΣΑ | 11.11.2025 | 15:41
Λάρισα: Σύζυγος εργαζόμενης χειροδίκησε σε βάρος του αντιδημάρχου Αχιλλέα Κέλλα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 12.11.2025 | 09:22
Αύξηση μπάτζετ στο πριμ άνθρακα, χαμηλή στήριξη το 2026 για το βαμβάκι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.11.2025 | 07:57
Τακούδης για τελευταίο κύμα: Πολλά χιλιοστά βροχής στη Δυτική Θεσσαλία, ήπιες βροχές στη Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 12.11.2025 | 08:38
“Μαύρη” Τετάρτη για τη Λάρισα: Κηδεύονται σήμερα τρεις νέοι άνθρωποι, 18, 26 και 40 ετών - ΤΡΙΚΑΛΑ | 11.11.2025 | 09:46
Τρίκαλα: 55χρονος παγιδεύτηκε σε έρημο ορεινό χωριό – «Εγκλωβισμένος για 7η ημέρα»










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed