ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στην κόψη του ξυραφιού με το νερό η Θεσσαλία – Στο ΣτΕ Θεσσαλοί δήμαρχοι για το έργο του Αχελώου
Παράσταση της ΠΕΔ Θεσσαλάις υπέρ του έργου του Αχελώου στο ΣτΕ στις 11 Οκτωρίου

Τα έργα της εκτροπής νερού από τον Αχελώο προκειμένου να καλυφθεί το υδατικό έλλειμμα στην περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία φέτος το καλοκαίρι, βρέθηκε στην «κόψη του ξυραφιού» στον τομέα της άρδευσης, θα διεκδικήσει η Περιφερειακή Ενωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας, η οποία θα δώσει το «παρών» την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου, στο πλευρό του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου θα εκδικαστεί η αίτηση ακύρωσης των έργων που έχουν καταθέσει Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και φορείς.
Το παραπάνω έγινε γνωστό, στο πλαίσιο της ημερίδας που πραγματοποίησε το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σκιάθου, στο Μπούρτζι, η Περιφερειακή Ενωση Θεσσαλίας, ανοίγοντας τον διάλογο σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την πρόκληση της βιώσιμης διαχείρισης των υδατικών πόρων. Στη διάρκεια της ημερίδας, αναδείχθηκε, για μία ακόμη φορά, η αναγκαιότητα των έργων εκτροπής του Αχελώου για να μην διψάσει ο θεσσαλικός κάμπος, ο οποίος, όπως τονίστηκε, φέτος πέρασε το χειρότερο καλοκαίρι.
Το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να αντιμετωπίσει το υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας, δεδομένου ότι πολλές καλλιεργούμενες εκτάσεις κινδυνεύουν από ερημοποίηση. Αν δεν ολοκληρωθεί η εκτροπή, περίπου 550.000 στρέμματα γης στον θεσσαλικό κάμπο θα σταματήσουν να αρδεύονται και θα προκληθεί ερημοποίηση της Θεσσαλίας, με ανυπολόγιστες τόσο περιβαλλοντικές επιπτώσεις όσο και οικονομικές συνέπειες για τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, που αφορά στην μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων.
Τα μέλη της ΠΕΔ Θεσσαλίας υποδέχθηκε ο οικοδεσπότης δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας, ο οποίος αναφέρθηκε στα έργα που γίνονται στο νησί για την εξασφάλιση πόσιμου νερού.

Χαιρετισμό απηύθυνε η γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Ρένα Καραλαριώτου, η οποία και με την ιδιότητά της ως πρώην αντιπρόεδρος του ΟΔΥΘ (Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας), αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των έργων του Αχελώου για τη Θεσσαλία, υπόθεση που εκδικάζεται στο ΣτΕ την ερχόμενη Τετάρτη. «Φέτος ήταν πολύ δύσκολη αρδευτική περίοδος για τη Θεσσαλίας. Για να πάμε παρακάτω, χρειάζονται υποδομές και ξεκάθαρη απάντηση για τον Αχελώο, που είναι ένα έργο που μπορεί να δώσει λύση στο καυτό θέμα της διαχείρισης νερού», σημείωσε η κ. Καραλαριώτου.

«Η μεταφορά των νερών από τον Αχελώο είναι από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν για να καλυφθεί το υδατικό έλλειμμα στη Θεσσαλία και ο κίνδυνος ερημοποίησης της περιοχής», είπε από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Αννα Μαρία Παπαδημητρίου η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση στην περιοχή και υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης, που θα συνοδεύεται από έργα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις.

«Η Θεσσαλία επί δεκαετίες αντιμετωπίζει έλλειμμα στο υδατικό ισοζύγιο. Φέτος όμως ήταν το αποκορύφωμα. Η αρδευτική περίοδος κινήθηκε στην κόψη του ξυραφιού», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας – δήμαρχος Τρικκαίων, Νίκος Σακκάς, δηλώνοντας ότι η ένωση θα βρεθεί στο πλευρό του υπουργείου στο ΣτΕ για τη διεκδίκηση της εκτροπής των νερών του Αχελώου.

«Θεωρούμε πως είναι ένα έργο δίκαιο, ώριμο και βιώσιμο. Σε αυτή τη μάχη θα είμαστε αταλάντευτα παρόντες», δήλωσε και ζήτησε επίσης να δρομολογηθούν έργα ορεινής υδρονομίας, ταμιευτήρων και παρεμβάσεις στις πεδινές περιοχές τόσο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας, όσο και για την εξασφάλιση νερού.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ -taxydromos.gr
- ΔΙΕΘΝΗ | 24.05.2026 | 16:56
«Εμφύλιος» στην τουρκική αντιπολίτευση: Επέμβαση της αστυνομίας στα κεντρικά του CHP με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες - ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2026 | 16:42
Δημ. Κουρέτας: Η Περιφέρεια αναλαμβάνει ρόλο θεσμικού εγγυητή για διαμόρφωση νέου μοντέλου αγροδιατροφής στην ΠΕ Λάρισας - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 24.05.2026 | 16:22
Δημήτρης Τσιούρης πρόεδρος ΤΟΕΒ Πηνειού: Το φράγμα Γυρτώνης έκλεισε σήμερα... - ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2026 | 15:29
Χρ.Τερζούδης: Στην τελική ευθεία η Διασύνδεση Μνημείων, σε πλήρη εξέλιξη έργα υποδομής στο κέντρο και συνοικίες της Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2026 | 15:25
Λάρισα: Μαθητές του 7ου Δημοτικού Σχολείου επισκέφθηκαν το Στρατιωτικό Μουσείο Κτηνιατρικής Υπηρεσίας - ΕΛΛΑΔΑ | 24.05.2026 | 15:20
Μάριος Οικονόμου: Δεν υποχωρεί το αιμάτωμα στον εγκέφαλο, κρίσιμες οι επόμενες ώρες - Έκκληση της ΕΛ.ΑΣ. για μάρτυρες - ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2026 | 11:44
Λάρισα: Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της 5ης Μεραρχίας Κρητών (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 24.05.2026 | 10:53
Συγκίνηση στις εκδηλώσεις μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό στη Λάρισα (ΦΩΤΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 10:32
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.05.2026 | 09:58
Η «μάχη της σοδειάς» στον κάμπο πριν τα αλώνια βγάζει νικητές και φέτος τους εμπόρους - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 18:03
Πήγαινε Θεσσαλονίκη πεζός από τις σιδηροδρομικές γραμμές και..συνελήφθη - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 22:01
Μέχρι την Παρασκευή συνδεδεμένες και eco- schemes 297 εκατ. ευρώ- monitoring, παραδόσεις καθορίζουν τι θα πληρωθεί - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 14:08
Ανοιχτές Πόρτες 2026: Στο οινοποιείο του Τάκη Αλατά στην Φαλάνη (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 17:42
Η άγνωστη ιστορία της τραγωδίας της 5ης Μεραρχίας Κρητών στην Κατοχή στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Λάρισας (video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 09:17
Γιατί η Καρδίτσα είναι ουραγός στις εξαγωγές στη Θεσσαλία....(video) - ΒΟΛΟΣ | 23.05.2026 | 21:50
Θλίψη στον Βόλο για την απώλεια της Κλεοπάτρας Παγωνοπούλου – «Εσβησε» το χαμόγελο της 60χρονης φιλολόγου







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed