ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Σοκαριστικές καταγγελίες: Πολλές Μις Γαλλία βιάστηκαν ακόμη και λίγες ώρες μετά τη στέψη τους
Καταγγελίες για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις σε πρώην νικήτριες του Miss France φέρνει στο φως νέο βιβλίο

Καταγγελίες για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις σε πρώην νικήτριες του Miss France φέρνει στο φως νέο βιβλίο του Hubert Guérin, στενού συνεργάτη της ιστορικής προέδρου των καλλιστείων Geneviève de Fontenay.
Ο Guérin ξεκίνησε να γράφει το έργο το 2020 με τη συναίνεση της εκλιπούσας ισχυρής γυναίκας του διαγωνισμού και περιγράφει το Miss France ως έναν θεσμό που «συνθλίβει νεαρά κορίτσια».
Στο βιβλίο «Μις Γαλλία, από το όνειρο στην πραγματικότητα» καταγράφονται μαρτυρίες περίπου δέκα πρώην κατόχων του τίτλου, που μιλούν για σεξουαλικές επιθέσεις. Μία εξ αυτών αναφέρει πως βιάστηκε λίγες ώρες μετά τη στέψη της, περιγράφοντας σκηνές βίας και κακοποίησης στο δωμάτιό της. Ο συγγραφέας κάνει λόγο για όλες τις μορφές επιθέσεων, από χυδαία αγγίγματα μέχρι βιασμό και εξαναγκαστικές σεξουαλικές πράξεις.
Οι μαρτυρίες και η «ομερτά»
Συνολικά, σύμφωνα με τον Guérin, περίπου 60 πρώην Miss France και νικήτριες τοπικών διαγωνισμών ομορφιάς κατέθεσαν μαρτυρίες για το βιβλίο. Καμία ωστόσο δεν έχει κινηθεί νομικά, με τον συγγραφέα να αποδίδει τη σιωπή σε «ομερτά» και σε πιέσεις εντός του θεσμού. Ο ίδιος κατηγόρησε μέλη της οργάνωσης Miss France, ακόμη και ανώτερα στελέχη που εξακολουθούν να κατέχουν θέσεις.
Παρά ταύτα, το βιβλίο δεν κατονομάζει φερόμενους δράστες.
Οι αντιδράσεις νικητριών
Η Camille Cerf, Miss France 2015, διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα της αποδίδονται, λέγοντας ότι ποτέ δεν μίλησε στον συγγραφέα και χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του «ψευδείς και κατασκευασμένες».
Η Sylvie Tellier, Miss France 2002 και πρώην επικεφαλής του διαγωνισμού, δήλωσε ότι ποτέ δεν ενημερώθηκε για ανάλογες επιθέσεις και τόνισε πως, αν είχε υπάρξει σχετική αναφορά, θα ενθάρρυνε αμέσως τις καταγγέλλουσες να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Μάλιστα, σημείωσε πως ποτέ δεν κλήθηκε να καταθέσει. Κατηγόρησε δε τον Guérin ότι «χωρίς στοιχεία και ημερομηνίες ρίχνει λάσπη σε έναν ολόκληρο θεσμό».

Η Camille Cerf (στο κέντρο), που κέρδισε τον διαγωνισμό το 2015, είπε ότι δεν είχε μιλήσει ποτέ με τον συγγραφέα / Φωτογραφία: AP Photo/Wilfredo Lee
Καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση
Η Ludivine Langlois, Miss Nievre 2016, κατέθεσε στη Le Parisien ότι σε περιφερειακό διαγωνισμό είχε δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση σε ηλικία 19 ετών από εθελοντή που «είχε εξουσία» στον θεσμό. Ο άνδρας της έστελνε ακατάλληλα μηνύματα, όπως «Είσαι ακόμα παρθένα;» και «Με σέξι ντύσιμο δεν μου μένεις αδιάφορη». Η ίδια είπε ότι οι αποκαλύψεις του Guérin ξύπνησαν θαμμένες μνήμες.
Η στάση της οργάνωσης
Η εταιρεία Miss France, σε ανακοίνωσή της πριν την κυκλοφορία του βιβλίου, ανέφερε ότι έχει λάβει γνώση των καταγγελιών για σεξουαλική βία που φέρονται να συνέβησαν μεταξύ 1990 και 2002.
Τόνισε όμως ότι δεν μπορεί να κρίνει την αλήθεια τους, καθώς οι περίοδοι αυτές αφορούν πριν από την εξαγορά της διοργάνωσης από την Endemol και αργότερα από τον όμιλο Banijay. Στην ουσία, η τωρινή διοίκηση λέει πως δεν μπορεί να ξέρει αν αυτά είναι αληθινά, γιατί συνέβησαν (αν συνέβησαν) πριν αλλάξει χέρια η διοργάνωση. Δηλαδή πριν τα καλλιστεία Miss France περάσουν στην Endemol και μετά στον όμιλο Banijay.

Στιγμιότυπο από τον διαγωνισμό ομορφιάς Miss France
Σοκ από τις αποκαλύψεις του βιβλίου για τον διαγωνισμό ομορφιάς Miss France / Φωτογραφία: Facebook
Ωστόσο επισήμανε ότι, αν αποδεικνύονταν, τα γεγονότα θα άγγιζαν θεμελιώδη ζητήματα ασφάλειας, αξιοπρέπειας και σεβασμού των γυναικών.
Σοκ στη Γαλλία
Παρότι το περιεχόμενο του βιβλίου αμφισβητείται από πρώην νικήτριες, η κυκλοφορία του προκάλεσε σοκ στη γαλλική κοινωνία και έφερε στο προσκήνιο μια συζήτηση για την ασφάλεια των διαγωνιζόμενων και το σκοτεινό πρόσωπο των καλλιστείων.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.02.2026 | 23:43
Αγρότες: Ξεμπλοκάρουν πληρωμές σε εκκρεμότητα για 100.000 ΑΦΜ - ΛΑΡΙΣΑ | 07.02.2026 | 23:01
Λάρισα: Αιματηρή συμπλοκή νεαρών αλλοδαπών σε πολυκατοικία - Ένας τραυματίας από μαχαίρι - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 07.02.2026 | 22:56
Καρδίτσα- Λάρισα: Ο πιο επικίνδυνος δρόμος να οδηγείς νύχτα - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 07.02.2026 | 18:58
Βαριά ήττα από τον Παναιτωλικό και προσγείωση της ΑΕΛ (1-4) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.02.2026 | 18:42
Βιομηχανική ντομάτα: Περισσότεροι «κόφτες» και χαμηλότερες τιμές - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.02.2026 | 18:36
Φεβρουάριο και Μάρτιο διαδοχικές πληρωμές τσεκ, αναδιανεμητικής με διορθώσεις σε monitoring, ΑΤΑΚ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.02.2026 | 18:24
Αυτοκινητόδρομος Ε65: Πότε παραδίδεται το «χρυσό» τμήμα Τρίκαλα-Εγνατία -Πόσο μειώνει τη διαδρομή Αθήνα-Γρεβενά - ΛΑΡΙΣΑ | 07.02.2026 | 17:51
Σπίτι στο σφυρί για επαγγελματία στη Λάρισα – Κάλεσμα Εργατικού Κέντρου για μαζική κινητοποίηση έξω από τράπεζα
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.02.2026 | 11:23
Τακούδης: Προσοχή στα παράλια της Θεσσαλίας από Δευτέρα, έρχονται έντονες βροχές και ισχυροί ανατολικοί άνεμοι (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.02.2026 | 18:24
Αυτοκινητόδρομος Ε65: Πότε παραδίδεται το «χρυσό» τμήμα Τρίκαλα-Εγνατία -Πόσο μειώνει τη διαδρομή Αθήνα-Γρεβενά - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 07.02.2026 | 22:56
Καρδίτσα- Λάρισα: Ο πιο επικίνδυνος δρόμος να οδηγείς νύχτα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 07.02.2026 | 11:34
Αυτό είναι το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στη Θεσσαλία (βίντεο) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.02.2026 | 10:35
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 07.02.2026 | 17:51
Σπίτι στο σφυρί για επαγγελματία στη Λάρισα – Κάλεσμα Εργατικού Κέντρου για μαζική κινητοποίηση έξω από τράπεζα - ΛΑΡΙΣΑ | 07.02.2026 | 10:05
Δήμος Λαρισαίων: Ανακατασκευάζεται πλήρως η οδός Μαρτάλη (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.02.2026 | 11:39
Ταξίδι πάνω από τα σύννεφα -Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος στην Ελλάδα που ξεπερνά τα 1.900 μέτρα υψόμετρο [βίντεο]

























![Τουρκία: Οκτώ νεκροί και 26 τραυματίες σε δυστύχημα με λεωφορείο στην Αττάλεια [βίντεο]](include/docs/00500185923_1ab.jpg)













Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed