ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Το 99% των Ελλήνων τη «δολοφονεί» καθημερινά: Η λέξη με τα 2 «ω» που ακόμα και η Google την γράφει λάθος
LIFE

Ζητούσατε μετά ένθεης μανίας να ετοιμάσουμε καινούργιο κείμενο αναφορικά με τις λέξεις που… σκοτώνουν οι Έλληνες, καθώς πέρασε πολύς (είναι η αλήθεια) καιρός από το τελευταίο και σας έπιασε στερητικό σύνδρομο.
Με δεδομένο πως στο φιλολογικό Θεσσαλονίκης ακόμα και σήμερα- 17 περίπου χρόνια μετά τη μέρα που πήραμε, με το έτσι θέλω, το πτυχίο- αναφέρουν το όνομά μας (ως το απόλυτο παράδειγμα προς αποφυγή, αλλά, διάολε, το αναφέρουν), θα ήταν παράλογο να σας χαλάσουμε το χατίρι.
Έχοντας ως αέναο εφόδιο το «λίαν κακώς» που γράφει στον πάπυρο της Φιλοσοφικής κάτω από το πεδίο «τελική βαθμολογία» που λάβαμε, λοιπόν, είμαστε ξανά εδώ για εσάς.
Σήμερον: μια λέξη που την έχουμε δολοφονήσει ως έθνος περισσότερες φορές απ’ όσες έχει σκοτώσει στις ταινίες του ο Λίαμ Νίσον: «πώρωση».

Το αστείο (καλά όχι σε επίπεδο Σεφερλή, αλλά καταλαβαίνετε…) της υπόθεσης είναι πως ακόμα και ο φωτεινός ηλεκτρονικός παντογνώστης που ακούει στο όνομα “Google” την «βγάζει» λάθος: μέχρι πριν από λίγους μήνες αν πατούσες «πώρωση» σε ρωτούσε «Μήπως εννοείτε “πόρωση”;», ενώ ακόμα και τώρα αν γράψετε, φερ’ ειπείν, «πωρωτικά» θα σας εμφανίσει με κατακόκκινα γράμματα το «Θέλετε να δοκιμάσετε ξανά με αυτό; πορωτικά».

Ρε Google, ξέρεις κάτι; Όχι, δε θέλω να δοκιμάσω το «πορωτικά».
Πρωτίστως γιατί αν το κάναμε δε θα είχε καμιά αξία αυτό το άρθρο (μ’ εξαίρεση, ίσως, το “Μαρκ our words”, που ήταν Σεφερλοπρεπές) και δευτερευόντως γιατί το σωστό είναι το «πώρωση/πωρωτικά».
Εξηγούμαστε: η λέξη πώρωση προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά {και το ρήμα πωρῶ (-όω)} και διατηρεί, φυσικά, την ιστορική της ορθογραφία. Τότε, στην αρχαιότητα, σήμαινε «σκληραίνω, αναισθητοποιώ» (βλ. ουσιαστικό «πώρος» που ήταν είδος οικοδομικής πέτρας), ενώ τώρα συνδέεται περισσότερο με τον φανατισμό- ιερό ή μη, αν και με τον φανατισμό εν γένει διατηρούμε όσο γίνεται τις αποστάσεις μας.
Η γραφή «πόρωση» βγάζει λιγότερο νόημα κι από τα γαλλικά του Δημητρακόπουλου, ακόμα κι αν κάποιος έχει γεννηθεί και ζει στο Κορωπί, αφού δεν υπάρχει καμία σύνδεση με το «πόρος». Εξαιρούνται εκείνες οι περιπτώσεις ανθρώπων που είναι πωρωμένοι με τον Πόρο, οπότε και συγχωρούνται οι γλωσσικές προσμίξεις για προφανείς λόγους.
Για το «πώροση» ή το «πόροση»- που κατά καιρούς βλέπουμε δεξιά κι αριστερά και μας πέφτει το σαγόνι στο πάτωμα λες και πρωταγωνιστούμε στην «Μάσκα» με τον Τζιμ Κάρεϊ- απλά αρνούμαστε να σχολιάσουμε το οτιδήποτε.
Επομένως… πώρωση.
Και τα φιλολογικά μυαλά στα κάγκελα.
Πηγή: menshouse.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 14.11.2025 | 22:42
Στη Λάρισα χτυπά η καρδιά της νέας γενιάς – Πανελλήνια συνάντηση Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας - ΒΟΛΟΣ | 14.11.2025 | 22:38
Βόλος: Σοβαρό ενδοοικογενειακό επεισόδιο – Χτύπησε τη μητέρα της για ακαθάριστο υπόγειο - ΛΑΡΙΣΑ | 14.11.2025 | 22:34
Πανθεσσαλική σύσκεψη στα Φάρσαλα την ερχόμενη Τρίτη – Οι αγρότες αποφασίζουν για “έξοδο” στα μπλόκα - ΛΑΡΙΣΑ | 14.11.2025 | 22:32
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Πειθαρχική Μεραρχία “999”» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - ΛΑΡΙΣΑ | 14.11.2025 | 20:37
Στη Λάρισα από σήμερα το απόγευμα το Deree μέχρι την Κυριακή (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 14.11.2025 | 15:21
Μαμάκος για διαβούλευση ΣΒΑΚ: «Ευκαιρία να σχεδιάσουμε μαζί τη Λάρισα του αύριο» - ΒΟΛΟΣ | 14.11.2025 | 15:12
Διευκρινίσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ Αργύρη Κοπάνα για τις πρόσφατες αναστολές υδροδότησης - ΛΑΡΙΣΑ | 14.11.2025 | 15:09
Λάρισα: Δύο επικουρικοί αναισθησιολόγοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για χειρουργεία σε νεογνά – βρέφη
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 13.11.2025 | 07:39
ΣΟΚ!… Έφυγε από τη ζωή 44χρονος που διατηρούσε επιχείρηση στην Καρδίτσα - ΛΑΡΙΣΑ | 13.11.2025 | 11:48
Σοκαρισμένο το Δαμάσι από το θάνατο της 49χρονης Ζωής Λέτσιου-πιάστηκε το φουλάρι της στο ζυμωτήριο (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.11.2025 | 16:29
«Μπήκα στο φούρνο και τη βρήκα κρεμασμένη στο μηχάνημα»-συγκλονίζει η γυναίκα που βρήκε νεκρή τη 49χρονη (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.11.2025 | 12:29
Ισχυρές αστυνομικές δυναμεις έξω από το γραφείο του Χρ. Κέλλα όπου διαμαρτύρονται κτηνοτρόφοι (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.11.2025 | 10:30
Λάρισα: Πώς έγινε η τραγωδία με την 49χρονη - «Ήταν μόνη της στο κατάστημα, ήταν ακαριαίο» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.11.2025 | 15:12
Νέες πληρωμές 12,2 εκατ. ευρώ σε Περιφέρειες και κτηνοτρόφους για τα θανατωθέντα ζώα – Συνολικά έχουν διατεθεί 48 εκατ. ευρώ - ΛΑΡΙΣΑ | 13.11.2025 | 11:06
Φρίκη σε ζυμωτήριο: Μπλέχτηκε το φουλάρι της και τη συνέθλιψε το μηχάνημα (ΦΩΤΟ) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 14.11.2025 | 14:36
Τρίκαλα: Οδηγός νταλίκας μπερδεύτηκε με το GPS και εγκλωβίστηκε σε χωματόδρομο – Δείτε φωτογραφίες










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed