ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ξηρασία: Έπληξε το 52% των εδαφών στην Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου τον Ιούλιο
Ποσοστό-ρεκόρ κατέγραψε η ξηρασία για τον Ιούλιο στην Ευρώπη, με πολλές περιοχές σε διάφορες χώρες της Ευρώπης

Η παρατεταμένη ξηρασία λόγω κλιματικής αλλαγής εξακολουθεί να πλήττει εδάφη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης καθώς και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο (EDO).
Σε Κόσοβο, Σερβία και Βουλγαρία περισσότερο από το ένα τρίτο των εδαφών βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού
Ήδη από το τέλος Ιουνίου παρατηρείται επιδείνωση της ξηρασίας, ενώ συνθήκες συναγερμού καταγράφονται περιοχές στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες των Βαλκανίων, στην Κύπρο, στην Πολωνία, σε μεγάλες περιοχές της Ουκρανίας και των γειτονικών χωρών, στο νότιο Ηνωμένο Βασίλειο, στην κεντρική και βόρεια Γαλλία, στην Ουγγαρία και σε ορισμένες περιοχές της Τουρκίας, επηρεάζοντας τις καλλιέργειες και τη βλάστηση.
Ξηρασία: Ποσοστό – ρεκόρ για τον Ιούλιο
Στις αρχές Ιουλίου, περισσότερο από το ήμισυ (52%) των εδαφών στην Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου επηρεάζονταν από ξηρασία, σύμφωνα με ανάλυση του AFP των τελευταίων δεδομένων του EDO. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί για την περίοδο από την 1η έως τις 10 Ιουλίου από το 2012 όταν άρχισαν να διατηρούνται αρχεία, 21 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο της περιόδου 2012-2024.
Ωστόσο, το επίπεδο ξηρασίας έχει μειωθεί ελαφρώς σε σύγκριση με το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, όταν καταγράφηκε το απόλυτο ρεκόρ με το 55,5% των ακτών της Ευρώπης και της Μεσογείου να έχουν επηρεαστεί.
Ο δείκτης ξηρασίας του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Κοπέρνικος, που βασίζεται σε δορυφορικές παρατηρήσεις, συνδυάζει τρεις παραμέτρους: βροχόπτωση, υγρασία εδάφους και κατάσταση βλάστησης. Αναλύεται σε τρία επίπεδα ξηρασίας (παρακολούθηση, προειδοποίηση, συναγερμός).
Η ανατολική Ευρώπη είναι η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο. Στο Κόσοβο, τη Σερβία και τη Βουλγαρία σχεδόν το 100% των εδαφών έχει πληγεί από ξηρασία και περισσότερο από το ένα τρίτο βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Οι διακοπές νερού επηρέασαν περισσότερους από 156.000 ανθρώπους στη Βουλγαρία στα μέσα Ιουλίου, καθώς αυτός τα αποθέματα νερού γίνονται ολοένα και πιο σπάνια κάθε χρόνο.
Στην Ουγγαρία, σχεδόν η μισή χώρα ήταν σε κατάσταση συναγερμού στις αρχές Ιουλίου (47%), μια σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τα τέλη Ιουνίου (21%).
Η ξηρασία είναι επίσης σοβαρή και στην ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα στην Αρμενία (95%). Στην Τουρκία (77%) η κατάσταση, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους, έχει προκαλέσει εκατοντάδες πυρκαγιές. Η μισή Συρία πλήττεται επίσης από ξηρασία που απειλεί τη συγκομιδή σιταριού και εκθέτει φέτος σε κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας περισσότερους από 16 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Στη δυτική Ευρώπη κατάσταση είναι μικτή. Στη Βρετανία το 18% των εδαφών βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, αύξηση άνω των 6 μονάδων από τα τέλη Ιουνίου. Η Γαλλία επηρεάζεται επίσης, με το 12% της επικράτειάς της να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, κυρίως το δυτικό τμήμα της χώρας. Συνολικά τα δύο τρίτα των γαλλικών εδαφών επηρεάζονται από την ξηρασία.
Συνθήκες προειδοποίησης και επιτήρησης
Προειδοποιητικές συνθήκες ξηρασίας επικρατούν σε περιοχές της Βαλτικής Θάλασσας, τη νότια Νορβηγία, την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την κεντρική και βόρεια Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, ορισμένες περιοχές στη νότια Γερμανία, τις ανατολικές Άλπεις, τη νοτιοανατολική Πολωνία, την ανατολική Τσεχία, τη Σλοβακία, την ανατολική Ουκρανία, τη νότια και δυτική Ρωσία, τη δυτική Ρουμανία, τη Βουλγαρία, ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, ευρείες περιοχές των κεντρικών και δυτικών Βαλκανίων, την Κύπρο, το μεγαλύτερο μέρος της Τουρκίας και τα νοτιοανατολικά νησιά της Μεσογείου.
Ευρείες περιοχές της κεντρικής Ευρώπης, της νότιας Σκανδιναβίας, της Ιταλίας και των Βαλκανίων βρίσκονται υπό συνθήκες επιφυλακής λόγω του επίμονου ελλείμματος βροχόπτωσης. Η Ισπανία και η Πορτογαλία παραμένουν σχετικά ανεπηρέαστες, με πολύ χαμηλά ποσοστά ξηρασίας (6% και 1% αντίστοιχα).
Κανονικές συνθήκες ξηρασίας ή συνθήκες ανάκαμψης, παρουσιάζει το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Σκανδιναβίας, ορισμένες περιοχές στην Πολωνία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, το μεγαλύτερο μέρος της Ιβηρικής Χερσονήσου, η κεντρική και νότια Γαλλία, τμήματα της Ιταλίας, το μεγαλύτερο μέρος της Ελβετίας και τμήματα της Ελλάδας.
in.gr
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 07.02.2026 | 18:58
Βαριά ήττα από τον Παναιτωλικό και προσγείωση της ΑΕΛ (1-4) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.02.2026 | 18:42
Βιομηχανική ντομάτα: Περισσότεροι «κόφτες» και χαμηλότερες τιμές - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.02.2026 | 18:36
Φεβρουάριο και Μάρτιο διαδοχικές πληρωμές τσεκ, αναδιανεμητικής με διορθώσεις σε monitoring, ΑΤΑΚ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.02.2026 | 18:24
Αυτοκινητόδρομος Ε65: Πότε παραδίδεται το «χρυσό» τμήμα Τρίκαλα-Εγνατία -Πόσο μειώνει τη διαδρομή Αθήνα-Γρεβενά - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.02.2026 | 17:51
Σπίτι στο σφυρί για επαγγελματία στη Λάρισα – Κάλεσμα ΕργατικούΚέντρου για μαζική κινητοποίηση έξω από τράπεζα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.02.2026 | 16:38
Υποδιοικητής ΔΥΠΑ στις «Ημέρες Καριέρας» στον Βόλο: Μείωση ανεργίας κάτω από 8% - ΒΟΛΟΣ | 07.02.2026 | 16:35
Βόλος: Τη Δευτέρα απολογείται η μητέρα που κατηγορείται για παιδική πορνογραφία σε βάρος της κόρης της - ΛΑΡΙΣΑ | 07.02.2026 | 16:05
Κόκκαλης στο έργο του φράγματος στον Αγιόκαμπο: Δρομολογήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, έκτοτε κανένα σοβαρό αντιπλημμυρικό
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.02.2026 | 09:44
De minimis 95 ευρώ διεκδικεί η μηδική, βαμβάκι μέχρι 25 ευρώ το στρέμμα - ΛΑΡΙΣΑ | 06.02.2026 | 09:12
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 06.02.2026 | 13:15
Παρέδωσαν σύγχρονο εξοπλισμό στην Παιδιατρική του ΓΝΛ οι Daughters of Penelope «Αγλαονίκη» Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 06.02.2026 | 11:06
Βαρύ πένθος στη Μαγνησία: 54χρονος έφυγε πρόωρα από την ζωή - ΒΟΛΟΣ | 06.02.2026 | 11:08
Σοκ στον Βόλο από τον θάνατο πασίγνωστου γιατρού από ανακοπή καρδιάς - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.02.2026 | 17:46
Εθνική αντεπίθεση κατά της ευλογιάς: 97 στρατιωτικοί κτηνίατροι στο πεδίο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.02.2026 | 11:23
Τακούδης: Προσοχή στα παράλια της Θεσσαλίας από Δευτέρα, έρχονται έντονες βροχές και ισχυροί ανατολικοί άνεμοι (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.02.2026 | 18:24
Αυτοκινητόδρομος Ε65: Πότε παραδίδεται το «χρυσό» τμήμα Τρίκαλα-Εγνατία -Πόσο μειώνει τη διαδρομή Αθήνα-Γρεβενά







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed