ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καρδίτσα: Προβληματισμοί και επισημάνσεις για την οριστική μελέτη ανάπλασης του πρώην Στρατοπέδου Λουμάκη (φωτο)
Στη συζήτηση – διαβούλευση του Συλλόγου Δασολόγων Καρδίτσας και του Forum πολιτών

Ενδιαφέροντα σημεία, που βρίσκονται εντός της οριστικής μελέτης για την ανάπλαση του πρώην Στρατοπέδου Λουμάκη, ήρθαν στο προσκήνιο στη συζήτηση – διαβούλευση που πραγματοποίησαν σήμερα από κοινού ο Σύλλογος Δασολόγων Καρδίτσας και το Forum πολιτών, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕΔ.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που ανέφεραν οι παρευρισκόμενοι, είναι η έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης με τους κατοίκους της Καρδίτσας από τη Δημοτική αρχή όσον αφορά τη μετατροπή του Λουμάκη σε έναν κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και την πρακτική εφαρμογή της μελέτης.
Σε δηλώσεις του στο «Νέο Αγώνα» ο Στέφανος Ζαφειρόπουλος, αρχιτέκτονας και εκ μέρους του Forum πολιτών, στάθηκε αρχικά στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που έλαβε χώρα στις 29 Μαΐου με θέμα την οριστική μελέτη του πάρκου Λουμάκη. «Σε αυτή τη συζήτηση πήραν μέρος δημοτικοί σύμβουλοι και δύο πολίτες. Τοποθετήθηκαν σε αυτό. Η αντιπολίτευση αλλά και οι πολίτες που παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση, ζήτησαν από τη δημοτική αρχή την διενέργεια ουσιαστικής διαβούλευσης με τους πολίτες της Καρδίτσας. Η δημοτική αρχή την επόμενη ημέρα της συνεδρίασης, προχώρησε στη διαδικασία παραλαβής της μελέτης από τη δημοτική επιτροπή χωρίς να προχωρήσει σε αυτή τη διαβούλευση», είπε αρχικά επί του θέματος.
Έπειτα ο κ. Ζαφειρόπουλος επισήμανε ότι κανένα πολεοδομικό σχέδιο, καμία ανάπλαση, καμία πρόταση για μελέτη πάρκου, αν γίνεται ερήμην των πολιτών, δεν έχει την σημασία που πρέπει θα έπρεπε να δίνεται. «Το Forum Καρδίτσας και ο Σύλλογος Δασολόγων αποφάσισαν να διενεργήσουν αυτή τη διαβούλευση. Έτσι, κληθήκαμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, θεωρώντας ότι ο ενημερωμένος πολίτης είναι αυτός που θα προτείνει ζητήματα που έχουν σχέση με την προτεινόμενη ανάπλαση. Σε αυτή τη συνάντηση καλέσαμε τους μελετητές να παραβρεθούν για να παρουσιάσουν τη μελέτη. Δεν κατέστη δυνατό λόγω ανυπέρβλητου κωλύματος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαφειρόπουλος.
«Βασικό στοιχείο ότι οι πολίτες δεν έχουν ενημερωθεί για τη μελέτη»
Κατά την έναρξη της διαβούλευσης – συζήτησης, ο Γιώργος Μπαρμπούτης, πολιτικός μηχανικός, προχώρησε αρχικά στο ιστορικό της υπόθεσης του Στρατοπέδου Λουμάκη έως και σήμερα, στα πρώτα βήματα και αποφάσεις που έγιναν εντός των 30 χρόνων που έχουν παρέλθει από τα τέλη του 90′ (από το 1996) ως προς το θέμα αξιοποίησης του χώρου ως πάρκο πρασίνου. Όπως τόνισε και ο ίδιος, πέρα από τις παρατηρήσεις σχετικά με τη μελέτη και το χώρο, το βασικό στοιχείο είναι ότι δεν έχει ενημερωθεί ο κόσμος. «Θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες προτάσεις για να ληφθούν υπόψιν. Δεν έγινε καμία ενημέρωση, και είναι αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εφόσον δεν το έπραξε η Δημοτική αρχή», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαρμπούτης.
Τον λόγο πήρε έπειτα ο Νίκος Παληχωρίτης, Πρόεδρος του Συλλόγου Δασολόγων Καρδίτσας, Παληχωρίτης, ο οποίος στην αρχή προχώρησε σε μια σύγκριση ανάμεσα στο πάρκο του Παυσιλύπου και με το σχέδιο που προβλέπει την ανάπλαση του Λουμάκη σε χώρο πρασίνου. Ο ίδιος θεώρησε σημαντική τη σύγκριση για να κατανοήσει κανείς τις διαφορές που προκύπτουν μεταξύ των δύο πάρκων, και ποιά τελική εικόνα θα έπρεπε η δημοτική αρχή να θέσει στόχο σχετικά με το χώρο στο Λουμάκη.
«Η βλάστηση είναι η ζώσα ύλη, αυτή θα πρέπει να είναι κυρίαρχη στο πάρκο»
Όπως επισήμανε ο κ. Παληχωρίτης, το άλσος του Παυσιλύπου έχει αποκτήσει την τωρινή εικόνα με βλάστηση ήδη από το 1900, ενώ στην περίπτωση του Λουμάκη ξεκινάμε από το μηδέν. «Το εγχείρημα είναι δύσκολο στο Λουμάκη, καθώς ένα πάρκο δε δημιουργείται μέσα σε 1-2 χρόνια. Η βλάστηση για να αναπτυχθεί χρειάζεται χρόνο. Στο Παυσίλυπο, είναι πιο εύκολο να διαχειριστούμε πράγματα, υπάρχει ήδη βλάστηση πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε το πάρκο. Ωατόσο, στο πρώην στρατόπεδο Λουμάκη πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Χρειάζεται να το δούμε με προοπτικές στο μέλλον, δηλαδή πως θα μοιάζει ως πάρκο μετά από 30-40 χρόνια για τις νέες γενιές», τόνισε ο κ. Παληχωρίτης.
Έπειτα, ερωτήματα τίθενται σχετικά με τα υπάρχοντα τρία εντός του πρώην Στρατοπέδου, αν θα γίνει αναπαλαίωση, ανακαίνιση και πως θα αξιοποιηθούν μελλοντικά. «Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό θέμα. Από εκεί και πέρα, το θέμα της βλάστησης είναι καθαρά δασοτεχνικό. Υπάρχουν ερωτήματα όπως ποια φυτά ή δέντρα θα φυτευθούν στο χώρο, όπως και ποιούς θάμνους θα επιλέξουμε, σε ποιο ύψος θα είναι. Πρέπει να γίνει σωστά η μελέτη στο χώρο για το πράσινο, για να αποδώσει έπειτα. Η συνολική έκταση είναι 55 στρεμ. Μόνο στο 20% του χώρου μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις για δόμηση, είτε αφορά διαδρόμους είτε εκκλησία κ.α. Το 80% θα πρέπει να αποτελείται μόνο από πράσινο σύμφωνα με τον κύριο Δασικό νόμο, προκειμένου ο χώρος να αναδεικνύει το φυσικό του χαρακτήρα. Η βλάστηση είναι ζώσα ύλη. Οι διάδρομοι και τα αναψυκτήρια παίζουν ένα ρόλο, αλλά κυρίαρχη είναι η βλάστηση», είπε μεταξύ άλλων.
Αξιοποίηση κτιρίων, διάδρομοι και τα υλικά κατασκευής των υποδομών
Αργότερα, ο Στέφανος Ζαφειρόπουλος μίλησε σχετικά με τα χαρακτηριστικά της μελέτης του πρώην Στρατοπέδου Λουμάκη. Από τη μεριά του, επανέλαβε τη σημασία ύπαρξης του πρασίνου στο 80% της έκτασης του χώρου, γεγονός για το οποίο εφιστά την προσοχή προς το Δήμο και το Δασαρχείο. Ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρουσίαση της μελέτης δόθηκε στα υλικά από τα οποία το αμφιθέατρο θα κατασκευαστεί, όπως και η παιδική χαρά, αν θα αντέξουν στο πέρασμα του χρόνου και από τις καιρικές συνθήκες.
Ο κ. Ζαφειρόπουλος εστίασε μεταξύ άλλων στο κυκλικό συντριβάνι, στο οποίοι θα καταλήγουν όλοι οι διάδρομοι του χώρου. Από την άλλη, μεγάλη σημαία δίνεται στα κιόσκια και τις πέργκολες και την τοποθέτησή τους. Εκ μέρους των πολιτών και του συλλόγου, ο κ. Ζαφειρόπουλος πρότεινε ότι θα ήταν ακόμη καλύτερη λύση η τοποθέτηση αυτών των στοιχείων να αφορά μια πιο «σφιχτή» σύνθεση. «Θα μπορούσαν να καθορίσουν τους διαδρόμους και να συνδέονται με τα κτίρια. Θα ήταν επομένως, ένας ”ευανάγνωστος χώρος” για κάθε επισκέπτη», συμπλήρωσε.
Επίσης, εντός του χώρου προβλέπεται και η κατασκευή εκκλησίας, για την οποία έρχονται ερωτήματα σχετικά με την έκταση που θα χρειαστεί να γίνει στο πάρκο και κατά πόσο επηρεάζει το συνολικό χώρο.
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 12.07.2025 | 08:05
Θανατηφόρα παράσυρση πεζού στο δρόμο Καρδίτσας - Μητρόπολης - ΒΟΛΟΣ | 12.07.2025 | 07:11
Στη Σκιάθο ο Κριστιάνο Ρονάλντο -Χαλαρώνει με τη σύντροφό του στο πολυτελές γιοτ τους [εικόνες, βίντεο] - ΛΑΡΙΣΑ | 12.07.2025 | 00:48
Βγαίνουν τα τρακτέρ τη Δευτέρα στη Λάρισα, έλλειψη ρευστότητας ταλανίζει τους αγρότες - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.07.2025 | 00:39
Η «μαφία» των κινεζικών φυτοφαρμάκων στη Θεσσαλία – Οι παράνομες διαδρομές και ο «Βούλγαρος» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 12.07.2025 | 00:33
ΟΠΕΚΕΠΕ – Χίος: «Κάηκαν τα βοσκοτόπια και δεν μας δίνουν αποζημίωση γιατί τα έχουν δηλώσει Κρητικοί» - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | 12.07.2025 | 00:13
Αντίστροφη μέτρηση: Μόλις τρία χρόνια απέμειναν για να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη - ΕΛΛΑΔΑ | 11.07.2025 | 23:54
Έρχεται καυτός Αύγουστος: Πάνω από τις κανονικές τιμές η μέση θερμοκρασία -Τι δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα - ΕΛΛΑΔΑ | 11.07.2025 | 22:14
Ανείπωτη τραγωδία στο Αγρίνιο: Πατέρας έκανε όπισθεν για να παρκάρει και σκότωσε τη δίχρονη κόρη του
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.07.2025 | 13:42
Τακούδης: Σαράντα συν η Θεσσαλία από Τετάρτη μέχρι 25 Ιουλίου και απουσία βροχών! Αγωνιούν οι αρδευτές (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 11.07.2025 | 16:32
Θλίψη στη Λάρισα για το θάνατο της 58χρονης εκπαιδευτικού Αρετής Παπακωνσταντίνου - ΒΟΛΟΣ | 11.07.2025 | 16:18
Δραματική η κατάσταση με την ευλογια στη Μαγνησία- νέο κρούσμα με 2500 πρόβατα που οδηγούνται σε σφαγή στον Αλμυρό (video) - ΒΟΛΟΣ | 11.07.2025 | 16:25
Αύριο η κηδεία του συνταξιούχου γιατρού που κατέρρευσε χθες το βράδυ στην παραλία του Βόλου - ΕΛΛΑΔΑ | 11.07.2025 | 09:50
Προ των πυλών ο αφρικανικός καύσωνας – Μετά την «ανάσα» δροσιάς έρχονται 40άρια και θυελλώδεις άνεμοι - ΛΑΡΙΣΑ | 11.07.2025 | 14:04
Συναγερμός για φωτιές σε Φ-Β πάρκο στον Κρανώνα και στον Βρυότοπο- άμεση κινητοποίηση Πυροσβεστικής και περιφέρειας (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 11.07.2025 | 09:45
Μεθυσμένος οδηγός παρέσυρε πεζή και πήγε να την εγκαταλείψει - Είχε και το 6χρονο παιδί του στο αυτοκίνητο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.07.2025 | 00:39
Η «μαφία» των κινεζικών φυτοφαρμάκων στη Θεσσαλία – Οι παράνομες διαδρομές και ο «Βούλγαρος»