ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Ειδικός αποκαλύπτει: Αυτές τις ώρες να τρώτε για να χάσετε κιλά
THE GOOD LIVING

Για την απώλεια βάρους δεν μετρά μόνο ακολουθεί κάποιος μια ισορροπημένη δίαιτα, αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και η ώρα που ένας άνθρωπος τρώει.
Όπως σε κάθε τι στη ζωή, οι λεπτομέρειες είναι σημαντικές. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο-διαιτολόγο Ζιλί Μποέ, το κάθε πότε καταναλώνονται τα τρόφιμα -τα οποιαδήποτε τρόφιμα- μπορεί να γίνει ισχυρός σύμμαχος στην απώλεια βάρους και στη βελτίωση της ευεξίας.
Κοινώς, έχει μεγαλύτερη σημασία το πότε κάποιος βάζει στο πιάτο του και στη συνέχεια στο στομάχι του, παρά το τι είναι αυτό.
Η χρονοδιατροφή βασίζεται στην αρχή ότι ο οργανισμός μεταβολίζει διαφορετικά την τροφή, ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Ο πρώτος που αναφέρθηκε σε αυτό, ήταν ο γιατρός-διατροφολόγος και συγγραφέας βιβλίων, Αλέν Ντελαμπό, το 1986.
Πότε πρέπει να τρώμε για να χάσουμε κιλά
«Το σώμα μας λειτουργεί σύμφωνα με έναν φυσικό κιρκαδικό ρυθμό, που ρυθμίζει τις ορμόνες, τους νευροδιαβιβαστές και τον μεταβολισμό μας. Όταν σεβόμαστε αυτούς τους κύκλους, υποστηρίζουμε το βάρος μας, την ενέργειά μας και τη γενική μας ευεξία», εξηγεί η κυρία Μποέ.
Ο συγχρονισμός του φαγητού με το βιλογικό ρολόι θα πρέπει να γίνει ως εξής:
Πρωί (06:00 – 10:00)
Με το ξύπνημα, κορυφώνεται η κορτιζόλη, ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό. Η λεπτίνη, που προκαλεί κορεσμό, βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ η γκρελίνη, που σχετίζεται με την πείνα, είναι ακόμη χαμηλή. Ιδανικά, το πρωινό πρέπει να είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη (όπως αυγά, γιαούρτι χωρίς ζάχαρη, άπαχο τυρί), καλά λιπαρά (αβοκάντο, ξηρούς καρπούς) και μέτριους υδατάνθρακες. Αυτή η σύνθεση ενισχύει την παραγωγή ντοπαμίνης και σεροτονίνης, οι οποίες προάγουν τη διάθεση και τη συγκέντρωση, λέει η διατροφολόγος.
Αργά το πρωί (10:00 – 12:00)
Η ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι στο μέγιστο, κάτι που σημαίνει ότι οι υδατάνθρακες μεταβολίζονται καλά από τους μυς και αποθηκεύονται λιγότερο. Ένα ελαφρύ σνακ δεν είναι απαραίτητο, εκτός αν υπάρχει πραγματική πείνα. «Τότε αρκεί μια χούφτα ξηροί καρποί ή ένα φρούτο», σημειώνει η Μποέ.
Μεσημέρι (12:00 – 14:00)
Το σώμα αφομοιώνει ιδανικά τα θρεπτικά συστατικά. Η παραγωγή ινσουλίνης και πεπτικών ενζύμων βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Το μεσημεριανό γεύμα μπορεί να είναι το κυρίως γεύμα της ημέρας: πρωτεΐνες όπως ψάρι ή κοτόπουλο, ποικιλία λαχανικών, σύνθετοι υδατάνθρακες όπως κινόα, καστανό ρύζι ή ολικής άλεσης ζυμαρικά, και καλά λιπαρά όπως ελαιόλαδο ή αβοκάντο, προτείνει η ειδικός.
Απόγευμα (14:00 – 16:00)
Η εγρήγορση μειώνεται ελαφρώς, λόγω διακυμάνσεων της σεροτονίνης. Αν χρειάζεται, ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, όπως γιαούρτι, αμύγδαλα ή μούρα, μπορεί να βοηθήσει να σταθεροποιηθούν τα επίπεδα σακχάρου και να αποφευχθούν οι λιγούρες, τονίζει η Μποέ.
Βράδυ (19:00 – 21:00)
Η μελατονίνη αρχίζει να αυξάνεται και το πεπτικό σύστημα επιβραδύνεται. Ένα βαρύ δείπνο δυσκολεύει τον ύπνο και απορρυθμίζει τις ορμόνες. Η βραδινή επιλογή πρέπει να είναι ελαφριά: μαγειρεμένα λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη όπως ψάρι ή αυγά, και μια μικρή ποσότητα σύνθετων υδατανθράκων, όπως καστανό ρύζι ή λίγα όσπρια, που στηρίζουν την παραγωγή σεροτονίνης και διευκολύνουν τον ύπνο, σύμφωνα με τη διατροφολόγο.
Νύχτα (21:00 – 06:00)
Κατά τον βαθύ ύπνο, ενεργοποιείται η αυξητική ορμόνη, η οποία προάγει την κυτταρική ανανέωση και τη χρήση του αποθηκευμένου λίπους. Ο ποιοτικός ύπνος είναι βασικός για τη ρύθμιση της λεπτίνης και της γκρελίνης. Ένας θεμελιώδης κανόνας: ευελιξία. Το σώμα μας έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται. «Αν κάποιες ημέρες δεν ακολουθούμε ακριβώς το ιδανικό πρόγραμμα, δεν πειράζει. Η συνέπεια στο σύνολο του χρόνου είναι πιο σημαντική από την καθημερινή τελειότητα. Η ενοχή κάνει περισσότερο κακό από ένα μικρό διατροφικό “ολίσθημα”», επισημαίνει καταληκτικά η Ζιλί Μποέ.
Πηγή: ieidiseis.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 12.11.2025 | 12:44
Δ. Λαρισαίων: Ανοίγει επίσημα στο κοινό ο Ιπποκράτειος Βοτανικός Κήπος στο Πάρκο Αλκαζάρ - ΛΑΡΙΣΑ | 12.11.2025 | 12:33
Κόκκαλης: Κίνδυνος αποκλεισμού αγροτεμαχίων από την προκαταβολή βασικής - ΕΛΛΑΔΑ | 12.11.2025 | 12:28
Καιρός: Δημιουργήθηκε ατμοσφαιρικό βουνό - Ο «ΗΡΑΚΛΗΣ» επιμένει για βαρυχειμωνιά - ΛΑΡΙΣΑ | 12.11.2025 | 12:24
Παγκόσμια ημέρα διαβήτη η 14η Νολεμβρη συνένετυη τύπου του συλλόγου Λάρισας (ΦΩΤΟ - ΛΑΡΙΣΑ | 12.11.2025 | 11:56
Μεγάλη και αθρόα συμμετοχή συνταξιούχων στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 12.11.2025 | 11:31
Αυγενάκης: «Οι προσωπικές σχέσεις δεν ποινικοποιούνται» λέει για τον Φραπέ – Κατηγορεί την αντιπολίτευση για ψέμματα - ΕΛΛΑΔΑ | 12.11.2025 | 11:22
Ξάνθη: Νέο περιστατικό ανήλικης βίας – 15χρονος στο νοσοκομείο μετά από επίθεση - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 12.11.2025 | 11:17
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών και η έλλειψη ρευστότητας στη Θεσσαλία
- ΛΑΡΙΣΑ | 11.11.2025 | 17:50
Νέα τραγωδία συγκλονίζει τη Λάρισα: Νεκρός 26χρονος φοιτητής μετά από πτώση από πεζογέφυρα - ΒΟΛΟΣ | 11.11.2025 | 08:02
Θλίψη στον Βόλο: Έφυγε από τη ζωή 58χρονος απόστρατος αξιωματικός - ΛΑΡΙΣΑ | 11.11.2025 | 15:35
Θλίψη στη Λάρισα για την Ανθία Τσαγγαρά που πέθανε μόλις στα 18 της χρόνια - ΛΑΡΙΣΑ | 11.11.2025 | 15:41
Λάρισα: Σύζυγος εργαζόμενης χειροδίκησε σε βάρος του αντιδημάρχου Αχιλλέα Κέλλα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.11.2025 | 07:57
Τακούδης για τελευταίο κύμα: Πολλά χιλιοστά βροχής στη Δυτική Θεσσαλία, ήπιες βροχές στη Λάρισα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 11.11.2025 | 09:46
Τρίκαλα: 55χρονος παγιδεύτηκε σε έρημο ορεινό χωριό – «Εγκλωβισμένος για 7η ημέρα» - ΕΛΛΑΔΑ | 11.11.2025 | 15:31
Στο κέντρο της Αθήνας αγρότες και κτηνοτρόφοι - Διαμαρτυρία σε υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ - ΛΑΡΙΣΑ | 12.11.2025 | 08:38
“Μαύρη” Τετάρτη για τη Λάρισα: Κηδεύονται σήμερα τρεις νέοι άνθρωποι, 18, 26 και 40 ετών










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed