ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Τεχνητή νοημοσύνη: Μπορεί να καταστήσει ξεπερασμένα τα πτυχία;
Οι εργοδότες ενδιαφέρονται λιγότερο πλέον για τα τυπικά προσόντα, συμπεραίνει έκθεση της PwC

Η ζήτηση των εργοδοτών για τυπικά πτυχία μειώνεται για όλες τις θέσεις εργασίας, αλλά πιο γρήγορα για τις θέσεις εργασίας που εκτίθενται στην τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με την έκθεση «Βαρόμετρο θέσεων εργασίας 2025 AI» της εταιρείας επαγγελματικών υπηρεσιών PwC που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.
«Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τους ανθρώπους να οικοδομούν και να διοικούν γρήγορα εξειδικευμένες γνώσεις … γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει τα τυπικά προσόντα λιγότερο σημαντικά», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία ανέλυσε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο αγγελίες εργασίας και χιλιάδες οικονομικές εκθέσεις εταιρειών σε έξι ηπείρους.
Η τεχνολογία δημιουργεί επίσης ταχεία εναλλαγή στις δεξιότητες και τις γνώσεις που χρειάζονται οι εργαζόμενοι για να επιτύχουν, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι τα τυπικά πτυχία θα «ξεπεραστούν» πιο γρήγορα, προστίθεται στην έκθεση.
Ειδικότερα, οι δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες αλλάζουν 66% ταχύτερα στα επαγγέλματα που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στην ΤΝ, όπως ο χρηματοοικονομικός αναλυτής, σε σύγκριση με εκείνα που είναι λιγότερο εκτεθειμένα, όπως ο φυσικοθεραπευτής. Αυτό είναι αυξημένο από το 25% που καταγράφηκε πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της PwC.
«Για τους εργαζόμενους, η μεγαλύτερη έμφαση στις δεξιότητες έναντι των πτυχίων στις προσλήψεις μπορεί να συμβάλει στον εκδημοκρατισμό των ευκαιριών, ανοίγοντας πόρτες για όσους δεν έχουν το χρόνο ή τους πόρους να αποκτήσουν επίσημα πτυχία», αναφέρει η έκθεση. «Σε τομείς που είναι εκτεθειμένοι στην ΤΝ, αυτό που έχει σημασία είναι όλο και περισσότερο τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι σήμερα, όχι τι σπούδασαν στο παρελθόν».
Θα ξεπεραστούν τα πτυχία;
Σήμερα, η εκπαίδευση δεν περιορίζεται πλέον σε επίσημα ιδρύματα ή πανεπιστήμια, καθώς μπορείτε να μάθετε χρησιμοποιώντας εργαλεία AI και LLMs (μεγάλα γλωσσικά μοντέλα), δήλωσε ο Τζο Ατκινσον , Global Chief AI Officer της PwC, στο CNBC Make It. Προκειμένου να προσαρμοστείτε και να διασφαλίσετε την καριέρα σας για το μέλλον στο ταχέως μεταβαλλόμενο εργασιακό τοπίο, πρότεινε την αναβάθμιση των γνώσεων σχετικά με την ΤΝ στο σπίτι.
«Νομίζω ότι η ικανότητα που θα έχουν τα άτομα να αξιοποιούν τεράστιες ποσότητες γνώσεων ενισχύεται σε αυτή την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Ατκινσον. Αυτό οδηγεί σε ένα νέο είδος οικονομίας όπου «ο πήχης για όλους ανεβαίνει υψηλότερα, επειδή η πρόσβαση που θα έχουμε όλοι στη γνώση θα είναι μεγαλύτερη».
“Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσουν ικανότητες με μια ταχύτητα που είναι απίστευτη … Νομίζω ότι όποιος δεν αισθάνεται άβολα νιώθοντας ότι προσπαθεί συνεχώς να συμβαδίσει, μάλλον δεν δίνει σημασία”, δήλωσε.
Πρότεινε να εξερευνήσετε τα διάφορα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, να καταλάβετε τις διαφορές μεταξύ τους, να μάθετε πώς να ζητάτε LLMs, να παρακολουθείτε τεχνολογικά blogs και να εξασκείστε στη χρήση των εργαλείων όσο το δυνατόν περισσότερο.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι οι δεξιότητες ΤΝ είναι πρακτικές δεξιότητες. Είναι εφαρμοσμένες δεξιότητες … πρέπει να χρησιμοποιείτε την τεχνολογία», δήλωσε. Η αφοσίωση στην αυτοεκμάθηση κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής γίνεται “το νέο επιτραπέζιο στοίχημα. Αν δεν είστε σε θέση να το κάνετε αυτό, θα μείνετε πολύ γρήγορα πίσω”.
«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να φοβόμαστε την τεχνολογία. Πρέπει να αγκαλιάσουμε την τεχνολογία”, πρόσθεσε ο Τζο Ατκινσον.
Αλλά τελικά, η επίσημη εκπαίδευση δεν αφορά μόνο την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων – «αφορά ολόκληρο τον άνθρωπο», είπε. «Έχει να κάνει με το πώς σκέφτεσαι και πώς αλληλεπιδράς και πώς ασκείς κριτική. Νομίζω ότι αυτές οι ικανότητες ανώτερης τάξης … θα έχουν μεγαλύτερη αξία στο μέλλον, όχι μικρότερη».
OT.gr
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.07.2026 | 11:08
Διορθώσεις στο ΟΣΔΕ 2025 για πλήρες εύρος λαθών, πολλά «κίτρινα» monitoring - ΕΛΛΑΔΑ | 10.07.2026 | 11:00
Στα Χανιά η μία από τους τρεις συλληφθέντες για τη δολοφονία Νέστορα - Το λάθος που τους πρόδωσε - ΛΑΡΙΣΑ | 10.07.2026 | 10:57
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.07.2026 | 10:38
Ομόφωνο «Όχι» από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στο νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 10.07.2026 | 10:18
Μητσοτάκης στον Economist: «Οι εκλογές θα γίνουν την Άνοιξη του 2027» - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 10.07.2026 | 10:12
Η Κωνσταντοπούλου έκανε χαμό στην επιτροπή Δεοντολογίας, τσακώθηκε με όλους, πήρε το 100, έβαλε τα κλάματα η Λυτρίβη - ΛΑΡΙΣΑ | 10.07.2026 | 10:04
Πλήθος κόσμου στην πρεμιέρα του Πολιτιστικού Καλοκαιριού στα Φάρσαλα - ΛΑΡΙΣΑ | 10.07.2026 | 09:53
Ο Άδωνις Γεωργιάδης καταγγέλλει τουριστική επιχείρηση της Λάρισας-Δείτε γιατί
- ΛΑΡΙΣΑ | 09.07.2026 | 12:05
Σοβαρό τροχαίο στην περιφερειακή Τρικάλων στη Λάρισα με 4 τραυματίες -σφοδρή σύγκρουση 2 ΙΧ (ΦΩΤΟ +video) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 09.07.2026 | 14:07
Ο νέος πρόεδρος της ΑΕΛ Ζήσης Στυλιανός: Ξεκινάμε αγώνα δρόμου καθώς η ΑΕΛ δεν έχει αγωνιστικό σχεδιασμό (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 09.07.2026 | 12:59
Δύο Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 09.07.2026 | 20:27
Συναγερμός για φωτιά στο παλιό κτίριο του Μπόουλιγκ στη Λάρισα (ΦΩΤΟ+video) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 09.07.2026 | 09:40
ΑΕΛ: Έπεσαν οι υπογραφές και οι «βυσσινί» στα χέρια του Στυλιανού - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 09.07.2026 | 19:09
Επίσκεψη του νέου ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΛ Στ. Ζήση στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας (φωτο+video) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 09.07.2026 | 14:26
ΑΕΛ: Βόκολος και Σπανός για τον πάγκο, Αντωνίου για τεχνικός διευθυντής… - ΛΑΡΙΣΑ | 09.07.2026 | 09:37
Συνελήφθη 19χρονος Λαρισαίος για την επίθεση στους δύο ανήλικους Αιγύπτιους – Αναζητούνται οι υπόλοιποι της 10μελούς ομάδας





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed