ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Σηκώνει θέσεις άμυνας το σκληρό σιτάρι, της μόδας ξανά οι ανοιχτές τιμές
Eλάχιστο το ρίσκο χαμηλές οι προσδοκίες

Λίγο πολύ προβλέψιµη µοιάζει σ’ αυτή τη φάση η πορεία της αγοράς στο σκληρό σιτάρι, παρά τον «κλεφτοπόλεµο» που δείχνει να έχει στήσει για µια ακόµα χρονιά το ελεύθερο εµπόριο. Για τους έµπειρους πάντως στα θέµατα αυτά, η πίεση των τιµών σταµατάει εκεί που τελειώνει και το περιθώριο κέρδους των παραγωγών.
Μ’ αυτή την έννοια, σε µια χρονιά όπως η φετινή, όπου οι αποδόσεις προοιωνίζονται καλές και η παραγωγή µεγάλη, αυτό το οποίο σώζει την κατάσταση, είναι η διάθεση της µεταποιητικής βιοµηχανίας να στηρίξει την καλλιέργεια και να διαφυλάξει τη σχέση της µε τους παραγωγούς και τον επόµενο χρόνο.
Μέσα σ’ αυτό το κλίµα, οι τιµές των συµβολαίων (24-26 λεπτά το κιλό) που έχουν κλειστεί από τον προηγούµενο χρόνο, αποτελούν ένα καλό τροχιοδεικτικό για τη φετινή αγορά.
Ωστόσο, το εύρος τιµών µέσα στο οποίο πρόκειται να «ανοίξει» η ελληνική αγορά µέσα στ΄αλώνια, είναι λίγο πολύ γνωστό. Τα 23 µε 25 λεπτά το κιλό που συζητιούνται τις τελευταίες µέρες επιτρέπουν στο εµπόριο να κυνηγήσει συµφωνίες στα 270 µε 280 ευρώ ο τόνος FOB µε την ιταλική αγορά, από Ιούνιο κιόλας. Άλλωστε, η «απουσία» της Τουρκίας λόγω υψηλής εξασφαλισµένης τιµής (>290 ευρώ ο µετρικός τόνος) για τον παραγωγό και τα 290 ευρώ ο τόνος FOB του Καναδά, σηµαίνει πως µαθηµατικά υπάρχει το περιθώριο για αποστολή φορτίων µε ποιοτικό στάρι σε καλύτερες τιµές.
Μόνος πραγµατικός ανταγωνισµός στις πρώτες εβδοµάδες της σεζόν είναι οι Ισπανοί. Το εκεί εµπόριο πράγµατι έδειξε και αυτό τις διαθέσεις του νωρίς και φαίνεται διατεθειµένο να δεσµευτεί σε χαµηλά επίπεδα τιµής από 265 ευρώ ο τόνος τέλη του µήνα. Καθώς όµως τα λόγια απέχουν πολύ από τις πράξεις, µένει να φανεί εάν και εφόσον αυτά είναι όντως τα επίπεδα που θα παίξουν τις πρώτες βδοµάδες τις σεζόν 2025/26.
Κτηνοτροφικό κριθάρι µε 18 λεπτά
Σε καλύτερα επίπεδα συγκριτικά µε όσα διέρρεε η πλευρά του εµπορίου πριν λίγο καιρό, φαίνεται πως θα κυµανθούν οι τιµές στο κτηνοτροφικό κριθάρι. Η ελλειµµατική ελληνική αγορά και η διαφαινόµενη απροθυµία των Βούλγαρων εµπόρων να στείλουν φέτος µεγάλες ποσότητες φθηνού προϊόντος κάτω από 23 λεπτά χονδρική, διευκολύνουν τιµές άνω των 17 λεπτών το κιλό στο κριθάρι. Άλλωστε, τα ευρωπαϊκά συµβόλαια παίζουν στα 19 µε 20 λεπτά το κιλό.
agronews.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 07.11.2025 | 22:28
Θρίλερ στη Βοιωτία: Άνδρας βρέθηκε απανθρακωμένος και δεμένος με χειροπέδες σε κλεμμένο ΙΧ - ΛΑΡΙΣΑ | 07.11.2025 | 20:57
Με τον Επίτροπο Γεωργίας της Ε.Ε. συναντήθηκε ο Β. Κόκκαλης με ατζέντα όλα τα κρίσιμα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.11.2025 | 20:47
Νέο στοπ από το περιφερειακό συμβούλιο σε εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών στη Θεσσαλία - ΒΟΛΟΣ | 07.11.2025 | 20:40
Βόλος: Ζητάει «συγγνώμη» τώρα ο 19χρονος που κατέβασε το παντελόνι του μπροστά σε ανήλικη στο λεωφορείο - ΛΑΡΙΣΑ | 07.11.2025 | 17:59
Αποχή και μοτοπορεία στο κέντρο της Λάρισας από τους διανομείς (ντελιβεράδες)-δείτε εικόνες και βίντεο - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 07.11.2025 | 16:06
24 αστυνομικοί στον οικισμό των Ρομά στους Σοφάδες - ΛΑΡΙΣΑ | 07.11.2025 | 15:56
Θλίψη στη Λάρισα: Απεβίωσε σε ηλικία 44 ετών η η Μανούλια Χατζηαναγνώστου – Μάλτζαρη - ΛΑΡΙΣΑ | 07.11.2025 | 15:51
Απίστευτες απάτες σε Ελασσόνα και Λάρισα: Πως έπεισαν γυναίκες να τους παραδώσουν κοσμήματα - δύο συλλήψεις
- ΛΑΡΙΣΑ | 07.11.2025 | 15:56
Θλίψη στη Λάρισα: Απεβίωσε σε ηλικία 44 ετών η η Μανούλια Χατζηαναγνώστου – Μάλτζαρη - ΛΑΡΙΣΑ | 06.11.2025 | 16:25
Θλίψη στη Λάρισα: Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Παπαπαναγιώτου σε ηλικία 56 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 07.11.2025 | 10:31
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.11.2025 | 13:15
Προσοχή έρχονται έντονες βροχοπτώσεις σε δύο κύματα από Δευτέρα στη Θεσσαλία λένε Τακουδης, Λαγουβάρδος - ΛΑΡΙΣΑ | 06.11.2025 | 19:28
Τροχαίο με τραυματισμό μοτοποδηλάτη στη Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 07.11.2025 | 17:59
Αποχή και μοτοπορεία στο κέντρο της Λάρισας από τους διανομείς (ντελιβεράδες)-δείτε εικόνες και βίντεο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.11.2025 | 19:08
ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η τρίτη δόση στο αγροτικό πετρέλαιο σε 82.624 δικαιούχους - ΕΛΛΑΔΑ | 07.11.2025 | 15:08
Καιρός: Δύο ιταλικές κακοκαιρίες φέρνουν ισχυρές καταιγίδες – Οι επικίνδυνες περιοχές για πλημμύρες και κατολισθήσεις











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed