ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Από ΚΟΕ και de minimis αποζημίωση σε σιτηρά, πυρηνόκαρπα για το 2024
Μέσω των ΚΟΕ ή των deminimis θα επιχειρήσει το ΥπΑΑΤ να εξευμενίσει τους παραγωγούς

Μέσω των ΚΟΕ ή των deminimis θα επιχειρήσει το ΥπΑΑΤ να εξευμενίσει τους παραγωγούς σκληρού σιταριού και πυρηνοκάρπων, για το γεγονός ότι οι δύο καλλιέργειες δεν περιλήφθηκαν στο φάκελο με τα προϊόντα που θα σταλεί στην Ε.Ε., για να αποζημιωθούν από το ειδικό «πακέτο» των 143 εκατ. ευρώ του «Μέτρου 23».
Αυτό τουλάχιστον αποκάλυψε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, σε συνάντηση που είχε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 17 Μαΐου, με εκπροσώπους παραγωγών από τους Αγροτικούς Συλλόγους Πέλλας, Παιονίας κι Αλεξάνδρειας Ημαθίας, στην έδρα του Α.Σ. Πέλλας.
Όπως πληροφορείται το Agronews και η Agrenda, κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι παραγωγοί εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την αδικαιολόγητη, όπως ειπώθηκε, απουσία του σκληρού σταριού και των πυρηνοκάρπων από τη λίστα των προς αποζημίωση προϊόντων και γιατί το ποσό των 30,1 ευρώ ανά στρέμμα, που έχει προβλεφθεί για το βαμβάκι, υπολείπεται από τα 53 ευρώ το στρέμμα, που διεκδικούσε ο κλάδος, προκειμένου να καλύψει έστω τα έξοδά του.
Στις πιεστικές αναφορές των παραγωγών ο κ. Σταμενίτης, σύμφωνα με παρισταμένους στη συνάντηση, φέρεται να δήλωσε πως τόσο το σκληρό στάρι, όσο και τα πυρηνόκαρπα, τα οποία έπαθαν μεγάλη ζημιά από τις έντονες βροχοπτώσεις της 18ης και 20ης Αυγούστου του 2024, δεν ήταν δυνατό, το καθένα για δικούς του λόγους, να περιληφθούν στο φάκελο. Πλην, όμως στο υπουργείο «δουλεύουμε κάτι γύρω από τις ΚΟΕ και τα deminimis, ώστε να κλείσουν θετικά και αυτές οι περιπτώσεις. Δεν είναι όμως κάτι ανακοινώσιμο ακόμη. Θα πληροφορηθείτε σε άλλο χρόνο».
Στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκαν, επίσης, ορισμένες αλλαγές που είχαν προτείνει οι αγρότες της περιοχής να ενταχθούν στην ενδιάμεση αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ, με τον υφυπουργό να μην δίνει λεπτομέρειες και να ζητά να εξεταστεί το θέμα άλλη στιγμή.
Για τις αποζημιώσεις του 2024 που έχουν καθυστερήσει από τον ΕΛΓΑ, ο κ. Σταμενίτης φέρεται να επιβεβαίωσε πως οι πληρωμές θα επιδιωχθεί να γίνουν έως το τέλος του μήνα, όπως κι ότι πιθανότατα στις 27 Μαΐου θα πιστωθούν και τα υπόλοιπα των συνδεδεμένων επιδοτήσεων, που δεν πληρώθηκαν την προηγούμενη φορά για διάφορους λόγους, αφού συν τοις άλλοις ο χρόνος εξαντλείται για τις πληρωμές και υπάρχει και κίνδυνος απώλειας πόρων.
Ως προς το μεγάλο πρόβλημα με τα παραμορφωμένα πυρηνόκαρπα, το τοπίο παρέμεινε θολό, καθώς παρά την εμπλοκή ερευνητών από το ΑΠΘ και το Μπενάκειο, δεν υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο πόρισμα για το τί είναι αυτό που προκαλεί τις παραμορφώσεις και πώς θα αντιμετωπιστεί.
Υπό το πρίσμα αυτό η προσέγγιση θα συνεχιστεί με βάση την οδηγία για φυτοπροστασία που θα επικεντρώνεται στο θειάφι και την ανταμεκτίνη και η οποία ήδη εφαρμόζεται με ψεκασμούς από το περσινό φθινόπωρο χωρίς πάντως να είναι βέβαιο ότι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα.
Οι παραγωγοί, παρόλα αυτά, ζήτησαν να μάθουν αν θα υπάρξουν και τί αποζημιώσεις, καθώς και ποια διαδικασία θα δρομολογηθεί σε επίπεδο δηλώσεων από όσους έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά από τη μυστηριώδη ασθένεια, αλλά διαφάνηκε πως δεν είναι ακόμη έτοιμο το Υπουργείο να ανακοινώσει κάτι γύρω από τα παραμορφωμένα.
«Είμαστε στην ασάφεια γύρω από αυτό το πρόβλημα. Ο υφυπουργός, ωστόσο, υποσχέθηκε ότι δεν θα πάρει πολύ χρόνο ακόμη για να γίνουν ανακοινώσεις», μας αναφέρθηκε από συμμετέχοντα στη συνάντηση, ο οποίος πρόσθεσε πως άγνωστο παραμένει και το τί θα γίνει εφόσον θα χρειαστεί να γίνει αναδιάρθρωση των συγκεκριμένων κτημάτων. Το μόνο που ειπώθηκε ξεκάθαρα, κατά την ίδια πηγή, είναι πως τα 15 εκατ. ευρώ που υπήρχαν από το Ταμείο Ανάκαμψης για αναδιαρθρώσεις, θα γίνουν 50 εκατ. ευρώ, προκειμένου να δρομολογηθεί από το Υπουργείο η κάλυψη τέτοιων αναγκών. Διότι σοβαρά προβλήματα με ασθένειες αντιμετωπίζουν και κάποια άλλα προϊόντα όπως μανταρίνια, λεμόνια και αμύγδαλα σε άλλες περιοχές της χώρας.
Καθησυχαστικός τέλος, ήταν ο κ. Σταμενίτης και για τις καταστροφές από τον παγετό της περασμένης άνοιξης, καθώς φέρεται να σημείωσε ότι οι πληγέντες δεν θα μείνουν ξεκρέμαστοι και πως παρότι η ζημιά είναι μεγάλη και χρειάζονται πολλά χρήματα για να αποζημιωθούν, από το υπουργείο έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι.
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.06.2025 | 22:11
Αγώνας δρόμου για να γίνουν πληρωμές στα Βιολογικά μέχρι τέλος Ιουνίου - ΒΟΛΟΣ | 19.06.2025 | 22:04
Παρουσιάστηκαν τα προγράμματα για τις συμπράξεις επιχειρήσεων στο Επιμελητήριο Μαγνησίας - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 19.06.2025 | 21:52
Η απάντηση ΥΠΕΝ στην προκλητική ανακοίνωση της Λιβύης: «Η Ελλάδα ασκεί στην πράξη τα κυριαρχικά της δικαιώματα» - ΕΛΛΑΔΑ | 19.06.2025 | 21:48
Πηγές ΕΛΑΣ: Ταυτοποιήθηκε πρώην αθλητικός δικαστής που μετέφερε στην Μ. Καρυστιανού τις απειλές αστυνομικού - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.06.2025 | 21:22
Ο Ν. Καρδίτσας αγκαλιάζει και γιορτάζει τα «Καραϊσκάκεια 2025» Θα πραγματοποιηθούν 23-29 Ιουνίου - ΔΙΕΘΝΗ | 19.06.2025 | 21:03
«Παίζει καθυστερήσεις» ο Τραμπ: Θα λάβει την απόφασή του για το Ιράν «εντός των επόμενων δύο εβδομάδων» - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 19.06.2025 | 20:50
Βορίδης - Αυγενάκης δηλώνουν αθώοι για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ - Στη Βουλή η δικογραφία από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 19.06.2025 | 20:21
Εμπλοκή με Λιβύη: Παίζει το παιχνίδι της Τουρκίας, μιλάει για παραβίαση κυριαρχίας με τα οικόπεδα νότα της Κρήτης
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.06.2025 | 11:25
Στα 305 έως 310 ευρώ ανά τόνο «άνοιξε» η νέα σεζόν για το σκληρό σιτάρι στη Φότζια - ΛΑΡΙΣΑ | 19.06.2025 | 12:03
Tακούδης: Αυξημένος κίνδυνος χαλαζόπτωσης αύριο στην περιοχή Τυρνάβου-δροσερό το Σαββατοκύριακο (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.06.2025 | 15:24
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού με βροχές και καταιγίδες - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.06.2025 | 12:34
SOS για το αρδευτικό νερό - συλλαλητήριο από αγρότες στον Κοσκινά και γειτονικών χωριών (φωτο - βίντεο) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.06.2025 | 10:35
Οριστική διάλυση της εργολαβίας παράκαμψης της Συκεώνας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.06.2025 | 17:05
ΟΠΕΚΕΠΕ: Διαβιβάστηκε στη Βουλή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δικογραφία για Βορίδη, Αυγενάκη - ΒΟΛΟΣ | 19.06.2025 | 14:22
Εξαπλώθηκε η ευλογιά και στον Ριζόμυλο – Προς θανάτωση 1.400 ζώα μετά τα δύο νέα κρούσματα - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 19.06.2025 | 10:01
«ΠΑΣΟΚ ρε μούτρο!»: Το επικό ψηφοδέλτιο στη Βουλή που… ακυρώθηκε