ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Το σύμπαν θα πεθάνει «πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο», λέει νέα έρευνα
Το σύμπαν είναι έτοιμο να τελειώσει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με έρευνα Ολλανδών επιστημόνων

Το σύμπαν είναι έτοιμο να τελειώσει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με νέα έρευνα Ολλανδών επιστημόνων.
Τονίζουν πως προς το παρόν δεν υπάρχει ακόμη λόγος να πανικοβληθούμε καθώς πρόκειται να γίνει σε… άπειρα χρόνια από τώρα, για την ακρίβεια πρόκειται για έναν αριθμό με 78 μηδενικά.
Και παρότι δεν χρειάζεται εμείς να ανησυχούμε, η εν λόγω εκτίμηση αποτελεί σημαντική αναθεώρηση της προηγούμενης των 10¹¹⁰⁰ καθώς μας λέει ότι το τέλος του κόσμου έρχεται σε 10⁷⁸ χρόνια, όπως σημειώνεται στην ερευνητική εργασία του Πανεπιστημίου Radboud, που δημοσιεύεται στο Journal of Cosmology and Astroparticle Physics.
«Το οριστικό τέλος του σύμπαντος έρχεται πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, αλλά ευτυχώς εξακολουθεί να διαρκεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Heino Falcke.
Μια τριάδα επιστημόνων στο Radboud ξεκίνησε να υπολογίζει πότε τα πιο «ανθεκτικά» ουράνια σώματα - τα αστέρια λευκών νάνων - θα πεθάνουν τελικά. Βασίστηκαν στους υπολογισμούς τους στην ακτινοβολία Χόκινγκ, που πήρε το όνομά της από τον διάσημο βρετανό φυσικό Στίβεν Χόκινγκ.
Ο Χόκινγκ διατύπωσε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 την άποψη ότι οι μαύρες τρύπες διαρρέουν ακτινοβολία και διαλύονται αργά όπως η ασπιρίνη σε ένα ποτήρι νερό - γεγονός που τους προσδίδει μια πεπερασμένη διάρκεια ζωής.
Οι επιστήμονες του Radboud το επέκτειναν αυτό και σε άλλα αντικείμενα του σύμπαντος, υπολογίζοντας ότι ο «χρόνος εξάτμισης» εξαρτάται από την πυκνότητα. Αυτό τους επέτρεψε να υπολογίσουν τη θεωρητική διάλυση του μακροβιότερου σώματος, του λευκού νάνου.
«Θέτοντας τέτοιου είδους ερωτήσεις και εξετάζοντας ακραίες περιπτώσεις, θέλουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη θεωρία και ίσως μια μέρα να μπορέσουμε να λύσουμε το μυστήριο της ακτινοβολίας Hawking», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, ο Walter van Suijlekom.
Η ανθρωπότητα δεν χρειάζεται να ανησυχεί πολύ για το τέλος του σύμπαντος. Αν δεν έχουμε καταφέρει να μετοικήσουμε εκτός του πλανήτη Γη, το ανθρώπινο είδος θα έχει εξαφανιστεί προ πολλού. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ήλιος μας θα είναι πολύ καυτός για τη ζωή σε περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια και θα βράζουν ακόμα και οι ωκεανοί μας.
Σε περίπου 8 δισεκατομμύρια χρόνια, ο Ήλιος θα επεκταθεί προς τη Γη, καταβροχθίζοντας τελικά τον άγονο και άψυχο μέχρι τότε πλανήτη μας και καταδικάζοντάς τον σε πύρινο θάνατο.
Ρίχνοντας φως στη σκοτεινή ενέργεια
Η έρευνα έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου οι επιστήμονες δημοσίευσαν νέα ευρήματα που μπορεί επίσης να ρίξουν φως στην τύχη του σύμπαντος.
Οι ερευνητές τον Μάρτιο δήλωσαν ότι νέα δεδομένα δείχνουν ότι η σκοτεινή ενέργεια - μια μυστηριώδης δύναμη που αποτελεί σχεδόν το 70% του σύμπαντος - μπορεί στην πραγματικότητα να εξασθενεί.
Αν η σκοτεινή ενέργεια είναι σταθερή, μια ιδέα που εισήγαγε για πρώτη φορά ο Άλμπερτ Αϊνστάιν στη θεωρία της σχετικότητας, οι επιστήμονες λένε ότι το σύμπαν μας μπορεί να συνεχίσει να διαστέλλεται για πάντα, γινόμενο όλο και πιο ψυχρό, μοναχικό και ακίνητο.
Αν η σκοτεινή ενέργεια φθίνει με το χρόνο, το σύμπαν θα μπορούσε μια μέρα να σταματήσει να διαστέλλεται και τελικά να καταρρεύσει στον εαυτό του σε αυτό που ονομάζεται «Μεγάλη Κρίση».
«Τώρα, υπάρχει η πιθανότητα τα πάντα να τελειώνουν», δήλωσε ο κοσμολόγος και συνεργάτης της μελέτης Mustapha Ishak-Boushaki του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας. «Θα το θεωρούσαμε αυτό καλό ή κακό πράγμα; Δεν ξέρω».
Άλλες προσπάθειες σε όλο τον κόσμο έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη σκοτεινή ενέργεια και σκοπεύουν να δημοσιεύσουν τα δικά τους δεδομένα τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής Euclid του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και του Παρατηρητηρίου Vera C. Rubin στη Χιλή.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Euclid της ESA, που θα εκτοξευθεί το 2023 και θα κοστίσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι εξοπλισμένο με ένα σχεδόν τέλειο πρωτεύον κάτοπτρο πλάτους 3 ποδιών και 11 ιντσών και δύο όργανα: μια κάμερα ορατού φωτός 600 megapixel και ένα φασματόμετρο απεικόνισης υπέρυθρης ακτινοβολίας 64 megapixel. Το οπτικό πεδίο του τηλεσκοπίου είναι περίπου διπλάσιο από το μέγεθος της πανσελήνου.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.12.2025 | 14:31
Έκλεισαν την παλιά Εθνική στον κόμβο Πυργετού αγρότες της περιοχής (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 09.12.2025 | 12:11
Λάρισα: Στο νοσοκομείο 17χρονη που μέθυσε σε μπαρ -Συνελήφθη η μητέρα της φίλης της, επειδή τους κέρασε ποτά - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 09.12.2025 | 11:29
Δ. Κουρέτας: Η κακοκαιρία Byron σε νούμερα - Η Θεσσαλία δέχθηκε το 33% του νερου του Ντάνιελ. - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 09.12.2025 | 11:23
Κουρέτας για αγρότες: «Τι να κάνουν; Χαρακίρι ή να αντιδράσουν για να μην πεθάνουν;» - ΒΟΛΟΣ | 09.12.2025 | 10:44
Καρδιακό επεισόδιο υπέστη ο αντιδήμαρχος Βόλου Σπύρος Γάτος- Νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο - ΕΛΛΑΔΑ | 09.12.2025 | 10:34
Καιρός - GFS: Καμπανάκια ψύχους για τα ...Χριστούγεννα - «Σπάει» το ατμοσφαιρκό βουνό - ΛΑΡΙΣΑ | 09.12.2025 | 10:30
Εφτά Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 09.12.2025 | 10:26
Ο ΣΙΚΑΕΛ στο πλευρό των αγροτών – Επίσκεψη στο μπλόκο Νίκαιας στήριξης και δέσμευσης για συνεχή συμπαράσταση
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.12.2025 | 22:27
Πιστώνονται σταδιακά από Δευτέρα βράδυ Μέτρο 23 και Σπάνιες Φυλές - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.12.2025 | 13:39
Κ. Τσιάρας: Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους αγρότες άμεσα…. Σήμερα, αύριο, όποτε χρειαστεί – Με ποιά προϋπόθεση - ΛΑΡΙΣΑ | 08.12.2025 | 10:58
Δύσκολη νύχτα πέρασε η Λάρισα: Έφτασε στα 6,30 μέτρα η στάθμη του Πηνειού πριν αρχίσει να υποχωρεί (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 08.12.2025 | 09:21
Αποκλεισμούς παρακαμπτηρίων και του λιμανιού του Βόλου αποφάσισαν οι Θεσσαλοί αγρότες - ΕΛΛΑΔΑ | 08.12.2025 | 17:33
Ταυτοποιήθηκαν όσοι εισέβαλαν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου– Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση - ΒΟΛΟΣ | 08.12.2025 | 18:47
Σε αναβρασμό οι αγρότες της Μαγνησίας – Πρόσκληση σε φορείς για συμμετοχή στον αποκλεισμό του λιμανιού Βόλου - ΛΑΡΙΣΑ | 08.12.2025 | 14:39
Κουρέτας: Να γίνει επιτέλους το φράγμα του Ενιπέα-την επόμενη φορά μπορεί να μην είμαστε τυχεροί (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 08.12.2025 | 11:22
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν απο τη ζωή















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed