ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ: Πάνω από 100 πανεπιστήμια ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι στον Τραμπ – Κοινή επιστολή των προέδρων
Πάνω από 100 πρόεδροι πανεπιστημίων στις ΗΠΑ υπογράφουν κοινή επιστολή ενάντια στις κυβερνητικές παρεμβάσεις

Πάνω από 100 πρόεδροι πανεπιστημίων στις ΗΠΑ υπογράφουν κοινή επιστολή ενάντια στις κυβερνητικές παρεμβάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Λίγες ώρες αφού το Χάρβαρντ μήνυσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για το πάγωμα της χρηματοδότησής του από κρατικά κονδύλια, δημοσιεύτηκε επιστολή που υπογράφουν πάνω από 100 πρόεδροι αμερικανικών πανεπιστημίων στην οποία καταγγέλλουν την «πρωτοφανή κυβερνητική παρέμβαση» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Πρόκειται για την, μέχρι στιγμής, πιο σημαντική κίνηση των αμερικανικών πανεπιστημίων που προχωρούν στη συγκρότηση μετώπου κατά της πρωτοφανούς κυβερνητικής επίθεσης στην ακαδημαϊκή ελευθερία.
Η επιστολή που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ένωση Κολεγίων και Πανεπιστημίων (AAC&U) φέρει τις υπογραφές προέδρων μεγάλων πανεπιστημίων όπως του Χάρβαρντ, του Πρίνστον και του Μπράουν και αναφέρει ότι οι επικεφαλής όλων των ιδρυμάτων μιλούν με «μία φωνή» και καλούν σε «εποικοδομητική σχέση» με την κυβέρνηση.
«Είμαστε ανοιχτοί σε εποικοδομητικές μεταρρυθμίσεις και δεν αντιτιθέμεθα στη νόμιμη κυβερνητική εποπτεία», αναφέρεται στην επιστολή. «Ωστόσο, πρέπει να αντιταχθούμε στην αδικαιολόγητη κυβερνητική παρέμβαση στις ζωές εκείνων που μαθαίνουν, ζουν και εργάζονται στα πανεπιστήμιά μας», προστίθεται.
Οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια, η Παλαιστίνη και οι απελάσεις από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει εκδώσει ένα μπαράζ οδηγιών που στοχεύουν τα πανεπιστήμια, τα οποία η δεξιά έχει χαρακτηρίσει ως «εχθρό» ιδίως μετά τις καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη που συντάραξαν τις πανεπιστημιουπόλεις την περασμένη χρονιά.
Ορισμένες από αυτές τις οδηγίες τις εξέδωσε με το πρόσχημα της καταπολέμησης του υποτιθέμενου αντισημιτισμού στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, καλώντας τις διοικήσεις να παραδίδουν στις αρχές φοιτητές που κινητοποιούνται σε αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη.
Άλλες οδηγίες στοχεύουν στην εξάλειψη των πρωτοβουλιών για την ισότητα, τη συμπερίληψη και την ένταξη των τρανς ατόμων. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει απειλήσει ότι θα διακόψει την κρατική χρηματοδότηση εάν τα πανεπιστήμια δεν συμμορφωθούν στις απαιτήσεις του που περιλαμβάνουν την αφαίρεση ακαδημαϊκών τμημάτων από τον έλεγχο της σχολής, τον έλεγχο των απόψεων φοιτητών και διδακτικού προσωπικού, τη συνεργασία με τις αρχές για την κράτηση και απέλαση ξένων φοιτητών.
Τα μέτρα κατά των σχολών επηρεάζουν την ακαδημαϊκή έρευνα, υπονομεύουν τις μακροχρόνιες συνεργασίες μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των πανεπιστημίων και συμβάλλουν σε μια ατμόσφαιρα καταστολής, σημειώνουν οι υπογράφοντες τη δήλωση.
«Τα κολέγια και τα πανεπιστήμιά μας μοιράζονται τη δέσμευση να λειτουργούν ως κέντρα ανοιχτής έρευνας, όπου, στην αναζήτηση της αλήθειας, οι καθηγητές, οι φοιτητές και το προσωπικό είναι ελεύθεροι να ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις χωρίς τον φόβο της τιμωρίας, της λογοκρισίας ή της απέλασης», γράφουν στην επιστολή.
Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει το Χάρβαρντ
Την περασμένη εβδομάδα, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ εξέδωσε την πιο σκληρή μέχρι στιγμής ανακοίνωση στις απαιτήσεις της κυβέρνησης, με τον πρόεδρο Άλαν Γκάρμπερ να πυροδοτεί την κόντρα με τον Λευκό Οίκο λέγοντας ότι το πανεπιστήμιο δεν θα «εγκαταλείψει την ανεξαρτησία του ή θα παραιτηθεί από τα συνταγματικά του δικαιώματα».
Η κυβέρνηση «ως απάντηση» πάγωσε κρατικά κονδύλια ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Χθες Δευτέρα, το πανεπιστήμιο προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης και έγινε έτσι το πρώτο ανώτατο ίδρυμα που επιλέγει τη δικαστική οδό κατά της διοίκησης. Νομικές προσφυγές κατά των περικοπών είχαν ήδη καταθέσει ενώσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και οργανώσεις που εκπροσωπούν το διδακτικό προσωπικό.
Το διδακτικό προσωπικό ορισμένων πανεπιστημίων οργανώνεται επίσης για να υψώσει τείχος προστασίας απέναντι στην αυθαιρεσία, με αρκετά μέλη της Ακαδημαϊκής Συμμαχίας Big Ten, μιας κοινοπραξίας μερικών από τα μεγαλύτερα πολιτειακά πανεπιστήμια της χώρας, να υπογράφουν ψήφισμα για τη δημιουργία ενός «συμφώνου αμοιβαίας άμυνας».
Η κοινή δήλωση των προέδρων, δήλωσε η Lynn Pasquarella πρόεδρος της AAC&U, είναι μόνο η αρχή και έχει σκοπό «να δείξει στην κοινωνία και να επιβεβαιώσει στους εαυτούς μας τι διακυβεύεται εδώ, τι κινδυνεύει αν επιτραπεί να συνεχιστεί αυτή η συνεχής παραβίαση της ακαδημαϊκής ελευθερίας».
in.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 07.12.2025 | 12:33
Η Λάρισα έβαλε τρίποντο με τον αγώνα μπάσκετ με αμαξίδιο: «Όλοι μοναδικοί, Όλοι ίσοι, Νικάμε Μαζί»(ΦΩΤΟ+video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 07.12.2025 | 11:46
Νίκος Δαναλάτος: Να μειωθεί το κόστος στις αροτραίες καλλιέργειες για να επιβιώσει ο αγροτικός τομέας - ΤΡΙΚΑΛΑ | 07.12.2025 | 11:29
Σοκ στα Τρίκαλα: 52χρονος άνδρας βρέθηκε νεκρός - ΛΑΡΙΣΑ | 07.12.2025 | 11:24 | video
Στα 4.70 μετρα η στάθμη του Πηνειού στη Λάρισα με ρυθμό ανόδου 10 εκατ. την ώρα -σε επιφυλακή η ΔΕΥΑΛ - ΛΑΡΙΣΑ | 07.12.2025 | 11:00
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 07.12.2025 | 10:47
Δείτε που απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων στην Π.Ε Λάρισας λόγω αυξημένου όγκου υδάτων! - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.12.2025 | 10:41
Μπλόκα με χιλιάδες τρακτέρ σε όλη τη χώρα – Κλιμακώνουν οι αγρότες -δείτε το χάρτη με τα μπλόκα - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 07.12.2025 | 10:30
Σαββάτο βράδυ στο μεγαλύτερο μπλόκο της χώρας στον Ε-65-η οργάνωση ανά χωριό και Αγροτικό Σύλλογο (ΦΩΤΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 06.12.2025 | 09:45
Ζουν ξανά τον εφιάλτη του Ντάνιελ: προβλήματα με γέφυρα Ενιπέα στο Ευίδριο, υπερχείλισε ο Ταμπάκος- έπεσε η διάβαση Αμπελιάς - ΛΑΡΙΣΑ | 06.12.2025 | 11:13
Ιανός, Ντάνιελ, Ηλίας και τώρα Βύρων-στο ίδιο έργο θεατές και απροστάτευτοι οι κάτοικοι Ευιδρίου, Υπέρειας (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 06.12.2025 | 14:03
Στο μπλόκο της Νίκαιας ο Κουτσούμπας – Μήνυμα στήριξης στους αγρότες (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 06.12.2025 | 09:14
Κακοκαιρία Byron: Υπερχείλισε ο Ενιπέας , ήχησε το 112 για εκκένωση της Υπέρειας -Άλλοι 5 οικισμοί σε ετοιμότητα - ΛΑΡΙΣΑ | 06.12.2025 | 10:22
Στα όριά του ο Γκουσμπασανιώτης πλημμυρικά φαινόμενα και στη Χάλκη (ΦΩΤΟ+video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 06.12.2025 | 12:10
Προβλήματα στο Ν. Καρδίτσας από την κακοκαιρία Byron, σε επιφυλακή οι τοπικές αρχές - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.12.2025 | 09:20
Τακούδης: μεγάλα τα ύψη βροχής στη Θεσσαλία- ήταν μικρός Daniel (πίνακας) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.12.2025 | 18:32
Κουρέτας: Άμεση επιτάχυνση των αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία της Θεσσαλίας














































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed