ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κώστας Τσιάρας: «Διαμορφώνουμε ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας»
Οι παρεμβάσεις του ΥπΑΑΤ στο Central Greece Forum 2025

Η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση ενός ολιστικού σχεδιασμού για τη συνολική ανάπτυξη της Θεσσαλίας, ενισχύοντας τις παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής, αποκαθιστώντας τις ζημιές από τις φυσικές καταστροφές και επενδύοντας σε νέες υποδομές για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο Central Greece Forum – Θεσσαλία 2025, που διοργανώνεται από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος,στα Τρίκαλα.
«Υλοποιούμε έναν ολιστικό σχεδιασμό που αφορά στη συνολική ανάπτυξη της Θεσσαλίας, αλλά και συνολικότερα της πατρίδας μας στον πρωτογενή τομέα. Με ένα πλαίσιο δράσεων που αυτή τη στιγμή οργανώνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με μια πρόσκληση για τη μεταποίηση και τον εκσυγχρονισμό, για την αγροτική οδοποιία, για τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια, σε λίγο χρονικό διάστημα από τώρα για τα μεγάλα αρδευτικά έργα και σε δύο-τρεις μήνες αργότερα για τα μικρά εγγειοβελτιωτικά, στην πραγματικότητα διαμορφώνουμε το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο για τη Θεσσαλία», είπε και προσέθεσε ότι αυτή θα είναι η συνεισφορά και η παρακαταθήκη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «σε μια στιγμή που πρέπει κανείς να αντιμετωπίσει και τα απότοκα της κλιματικής κρίσης, αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις οι οποίες υπάρχουν στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά».
Ο Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Θεσσαλία λόγω των φυσικών καταστροφών και δη του Daniel, υπογραμμίζοντας πως η πολιτεία έχει ήδη αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για τη στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή στην ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της Θεσσαλίας, του ιδιωτικού τομέα.
Οι παρεμβάσεις για τη Θεσσαλία
Ο Υπουργός ανέλυσε τα μέτρα που εφαρμόζονται και τις επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας, τα οποία περιλαμβάνουν:
Πρόγραμμα 5.2 ύψους 45 εκατ. ευρώ για τη δωρεάν αντικατάσταση ζώων και την ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων.
Ειδικά προγράμματα απονιτροποίησης ύψους 150 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των εδαφών της Θεσσαλίας.
Υπερδέσμευση στα τοπικά προγράμματα LEADER, διασφαλίζοντας ότι κανένας επενδυτής δεν μένει εκτός χρηματοδότησης.
Έγκριση αποζημιώσεων ύψους 310 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω του ΕΛΓΑ, με αποζημιώσεις στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής.
Αξιοποίηση του Γεωργικού Αποθεματικού, με 43 εκατ. ευρώ για πληγέντες παραγωγούς στη Θεσσαλία.
15 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των υποδομών των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, ώστε να διασφαλιστεί η αρδευτική επάρκεια.
Προγράμματα για τη μελισσοκομία και τη βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία, με στοχευμένες παρεκκλίσεις για τους πληγέντες.
Διετή απαλλαγή από την υποχρέωση εισφοράς κρέατος και γάλακτος στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Παράταση ενός έτους στους δικαιούχους του μέτρου αναμπέλωσης.
Έγκριση πρώιμης συγκομιδής ακτινιδίων στην Αγιά.
Απαλλαγή από εκτιμητικά τέλη του ΕΛΓΑ για δηλώσεις ζημιάς και καταμέτρηση νεκρών ζώων.
Επαναπροσδιορισμός τιμής των αποζημιώσεων των καλλιεργειών με βάση τις σημερινές τιμές.
Ενίσχυση των υποδομών και της παραγωγικής δραστηριότητας
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέδειξε τη σημασία της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα για τη Θεσσαλία, επισημαίνοντας: «Βρισκόμαστε στην καρδιά της παραγωγικής Ελλάδας. Για αυτό και η ανάπτυξη και του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα είναι ουσιαστικά μια φυσιολογική εξέλιξη, η οποία πρέπει να υποστηριχθεί με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Όταν μιλάμε για ανάπτυξη, προφανώς η προσδοκία είναι να αυξήσουμε γενικότερα και την αγροτική και την παραγωγική δραστηριότητα, να αυξήσουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, τόσο μέσω αποκατάστασης των ζημιών όσο και μέσω στοχευμένων αναπτυξιακών παρεμβάσεων.
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.12.2025 | 22:27
Πιστώνονται σταδιακά από Δευτέρα βράδυ Μέτρο 23 και Σπάνιες Φυλές - ΛΑΡΙΣΑ | 08.12.2025 | 22:06
Αγρότες απέκλεισαν τους παραδρόμους στον κόμβο της Νίκαιας – Κλιμακώνουν τον αγώνα τους - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.12.2025 | 22:00
Ανυποχώρητοι οι αγρότες: Μπλόκα σε όλη τη χώρα, βίαια επεισόδια στην Κρήτη -Τραυματίστηκαν 8 αστυνομικοί, δύο συλλήψεις - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 08.12.2025 | 21:53
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας φωταγωγεί το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 08.12.2025 | 21:50
H Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσίασε την καμπάνια «Θέλω την Ελπίδα» κατά της έμφυλης βίας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 08.12.2025 | 21:03
Η Καρδίτσα φώτισε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο και τις ψυχές χιλιάδων Καρδιτσιωτών (ΦΩΤΟ +video) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 08.12.2025 | 20:49
Ποια μέτρα συζητά η κυβέρνηση, τι ζητούν οι αγρότες για να φύγουν από τα μπλόκα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.12.2025 | 20:47
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.12.2025 | 13:39
Κ. Τσιάρας: Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους αγρότες άμεσα…. Σήμερα, αύριο, όποτε χρειαστεί – Με ποιά προϋπόθεση - ΛΑΡΙΣΑ | 08.12.2025 | 10:58
Δύσκολη νύχτα πέρασε η Λάρισα: Έφτασε στα 6,30 μέτρα η στάθμη του Πηνειού πριν αρχίσει να υποχωρεί (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 08.12.2025 | 09:21
Αποκλεισμούς παρακαμπτηρίων και του λιμανιού του Βόλου αποφάσισαν οι Θεσσαλοί αγρότες - ΕΛΛΑΔΑ | 08.12.2025 | 17:33
Ταυτοποιήθηκαν όσοι εισέβαλαν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου– Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.12.2025 | 22:27
Πιστώνονται σταδιακά από Δευτέρα βράδυ Μέτρο 23 και Σπάνιες Φυλές - ΛΑΡΙΣΑ | 08.12.2025 | 14:39
Κουρέτας: Να γίνει επιτέλους το φράγμα του Ενιπέα-την επόμενη φορά μπορεί να μην είμαστε τυχεροί (ΦΩΤΟ+video) - ΒΟΛΟΣ | 08.12.2025 | 18:47
Σε αναβρασμό οι αγρότες της Μαγνησίας – Πρόσκληση σε φορείς για συμμετοχή στον αποκλεισμό του λιμανιού Βόλου - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 08.12.2025 | 11:28
Φάνης Τακούδης: Γιατί χαρακτήρισα τον Βύρωνα μικρό Daniel















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed