ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Γερμανία: Η Ευρώπη βρίσκεται ξανά στο χείλος μιας νέας κρίσης χρέους προειδοποιεί ο Μερτς
Ο Μερτς δεν απέκλεισε τη μεταρρύθμιση του φρένου για το χρέος στη Γερμανία

Ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης και πιθανός επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς δήλωσε πως «ανησυχεί πολύ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) οδεύει προς μια νέα οικονομική κρίση, επειδή οι κυβερνήσεις έχουν αναλάβει υπερβολικό χρέος», μιλώντας σήμερα Τρίτη (18.2.2025) στο POLITICO.
«Δεν μπορούμε να είμαστε τόσο απρόσεκτοι με τα δημόσια οικονομικά μας όσο ίσως κάποιοι άλλοι – και ακόμη και με τους άλλους, αρχίζω να ανησυχώ πολύ», δήλωσε ο Φρίντριχ Μερτς στο Berlin Playbook Podcast του POLITICO. Δεν κατονόμασε τις άλλες χώρες για τις οποίες μιλούσε, αλλά έξι χώρες της ΕΕ -η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Πορτογαλία- έχουν χρέος μεγαλύτερο από το μέγεθος της ετήσιας οικονομικής τους παραγωγής.
«Η επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση έρχεται σίγουρα, θα είναι μια κρίση δημόσιου χρέους. Δεν ξέρουμε πότε θα έρθει. Δεν ξέρουμε από πού θα έρθει, αλλά θα έρθει», δήλωσε ο συντηρητικός επικρατέστερος υποψήφιος. Σήμερα, πέντε ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία την Κυριακή (23.2.2025), τα σχόλια του Μερτς έρχονται εν μέσω μιας συζήτησης για τη μεταρρύθμιση του λεγόμενου φρένου χρέους της Γερμανίας, του αυστηρού κανόνα δαπανών που περιορίζει τον διαρθρωτικό καθαρό δανεισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο 0,35% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Η συζήτηση έχει γίνει ακόμη πιο επείγουσα λόγω των απαιτήσεων των ΗΠΑ να πληρώνει η ΕΕ περισσότερα για την άμυνά της. Αυτή είναι μια τεράστια πρόκληση για τη Γερμανία, οι πολιτικοί της οποίας εξακολουθούν να υπολογίζουν πώς η χώρα θα εκπληρώσει τη δέσμευσή της προς το ΝΑΤΟ να επενδύσει το ισοδύναμο του 2% του ΑΕΠ στην άμυνα μετά το 2027.
Το Βερολίνο δημιούργησε ένα ειδικό ταμείο 100 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του γερμανικού στρατού μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, βοηθώντας το να επιτύχει τον στόχο, αλλά τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα έχουν ήδη διατεθεί. Η χώρα θα πρέπει να δαπανήσει επιπλέον 30 δισ. ευρώ ετησίως.
Η ανάγκη για ανάπτυξη
Στη συνέντευξη, ο Μερτς δεν απέκλεισε τη μεταρρύθμιση του φρένου για το χρέος, αλλά δήλωσε ότι θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, στον τομέα των δαπανών για τους πρόσφυγες και τα επιδόματα ανεργίας. «Η σειρά των θεμάτων πρέπει να είναι σαφής – το πρώτο ερώτημα που πρέπει να θέσουμε τώρα είναι τι περιθώρια έχουμε από την πλευρά των δαπανών», είπε.
«Η βασική απάντηση για τα πάντα είναι η οικονομική ανάπτυξη. Και υποτάσσω τα πάντα πρώτα σε αυτό. Και στη συνέχεια μπορούμε να μιλήσουμε για πολλά άλλα θέματα», πρόσθεσε. Οι δύο πιο πιθανές επιλογές του Μερτς για έναν μικρότερο εταίρο συνασπισμού, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς και οι Πράσινοι, υποστηρίζουν, ωστόσο, εδώ και καιρό ότι οι προκλήσεις της Γερμανίας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς την τροποποίηση του συνταγματικού ορίου δανεισμού.
Το θέμα είναι επομένως πιθανό να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό.
Το κόμμα είχε «ήδη κάνει προετοιμασίες για διάφορα σενάρια», είπε ο Μερτς. Ανεξάρτητα από τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, ο Μερτς απέκλεισε μια δεύτερη θητεία του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος είναι ο επικεφαλής υποψήφιος των Πρασίνων και έχει εργαστεί για να συνδέσει την οικονομία με την πολιτική για το κλίμα. «Δεν θα συνεχιστεί μόνο η οικονομική πολιτική του Ρόμπερτ Χάμπεκ, αλλά θα διακοπεί και η δομή του υπουργείου αυτού με την οικονομία και το κλίμα κάτω από μία στέγη», δήλωσε ο Μερτς.
«Αυτή η κατασκευή είναι εξαρχής μια λανθασμένη κατασκευή». Ο όρκος του Μερτς να θέσει την οικονομία πάνω από το κλίμα αποτελεί σημαντική πρόκληση για έναν πιθανό συνασπισμό CDU-Πράσινων, όπως και ο Μάρκους Σέντερ -ο χαρισματικός και ειλικρινής ηγέτης των Βαυαρών συντηρητικών- ο οποίος έχει αποκλείσει εδώ και καιρό μια τέτοια συμμαχία.
newsit.gr
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.12.2025 | 22:27
Πιστώνονται σταδιακά από Δευτέρα βράδυ Μέτρο 23 και Σπάνιες Φυλές - ΛΑΡΙΣΑ | 08.12.2025 | 22:06
Αγρότες απέκλεισαν τους παραδρόμους στον κόμβο της Νίκαιας – Κλιμακώνουν τον αγώνα τους - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.12.2025 | 22:00
Ανυποχώρητοι οι αγρότες: Μπλόκα σε όλη τη χώρα, βίαια επεισόδια στην Κρήτη -Τραυματίστηκαν 8 αστυνομικοί, δύο συλλήψεις - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 08.12.2025 | 21:53
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας φωταγωγεί το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 08.12.2025 | 21:50
H Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσίασε την καμπάνια «Θέλω την Ελπίδα» κατά της έμφυλης βίας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 08.12.2025 | 21:03
Η Καρδίτσα φώτισε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο και τις ψυχές χιλιάδων Καρδιτσιωτών (ΦΩΤΟ +video) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 08.12.2025 | 20:49
Ποια μέτρα συζητά η κυβέρνηση, τι ζητούν οι αγρότες για να φύγουν από τα μπλόκα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.12.2025 | 20:47
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.12.2025 | 13:39
Κ. Τσιάρας: Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους αγρότες άμεσα…. Σήμερα, αύριο, όποτε χρειαστεί – Με ποιά προϋπόθεση - ΛΑΡΙΣΑ | 08.12.2025 | 10:58
Δύσκολη νύχτα πέρασε η Λάρισα: Έφτασε στα 6,30 μέτρα η στάθμη του Πηνειού πριν αρχίσει να υποχωρεί (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 08.12.2025 | 09:21
Αποκλεισμούς παρακαμπτηρίων και του λιμανιού του Βόλου αποφάσισαν οι Θεσσαλοί αγρότες - ΕΛΛΑΔΑ | 08.12.2025 | 17:33
Ταυτοποιήθηκαν όσοι εισέβαλαν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου– Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση - ΛΑΡΙΣΑ | 08.12.2025 | 14:39
Κουρέτας: Να γίνει επιτέλους το φράγμα του Ενιπέα-την επόμενη φορά μπορεί να μην είμαστε τυχεροί (ΦΩΤΟ+video) - ΒΟΛΟΣ | 08.12.2025 | 18:47
Σε αναβρασμό οι αγρότες της Μαγνησίας – Πρόσκληση σε φορείς για συμμετοχή στον αποκλεισμό του λιμανιού Βόλου - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 08.12.2025 | 11:28
Φάνης Τακούδης: Γιατί χαρακτήρισα τον Βύρωνα μικρό Daniel - ΛΑΡΙΣΑ | 08.12.2025 | 09:36
Τρένο συγκρούστηκε με ζώο στο δρομολόγιο Λάρισα – Θεσσαλονίκη: Καθυστέρηση 140 λεπτών και ταλαιπωρία για δεκάδες επιβάτες










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed