ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Φυλακισμένοι βγαίνουν live στα social media μέσα από τις φυλακές Λάρισας
Σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια και την επιτήρηση στις φυλακές Λάρισας

Σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια και την επιτήρηση στις φυλακές Λάρισας προκύπτουν μετά τις αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας «Political», σύμφωνα με τις οποίες κρατούμενοι όχι μόνο διαθέτουν κινητές συσκευές εντός του σωφρονιστικού καταστήματος, αλλά και τις χρησιμοποιούν για ζωντανές μεταδόσεις σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με μαρτυρίες και οπτικοακουστικό υλικό που έχει περιέλθει στην κατοχή μας, αρκετοί κρατούμενοι διαθέτουν κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας. Δεν πρόκειται απλώς για συσκευές που χρησιμοποιούνται για επικοινωνία με τον έξω κόσμο -κάτι που ήδη αποτελεί παραβίαση των κανονισμών των φυλακών- αλλά και για έξυπνα κινητά με πρόσβαση σε διαδίκτυο και κοινωνικά δίκτυα. Κρατούμενοι φέρεται να πραγματοποιούν ζωντανές μεταδόσεις από τα κελιά τους, ενώ παράλληλα συνομιλούν με άτομα εκτός φυλακής αλλά και κρατούμενους από άλλες φυλακές.
Σε διάλογο με χρήστη που παρακολουθούσε τη μετάδοση, ο ένας από τους τέσσερις κρατούμενους, ερωτώμενος για το αν βρίσκονται όντως στη φυλακή, εκείνος απαντά:
«Ναι, είμαστε στις φυλακές Λάρισας», ενώ λίγο αργότερα ερωτώμενοι για την ποινή που τους έχει απομείνει απαντούν: «Σε λίγους μήνες θα είμαστε έξω».
Η συγκεκριμένη πρακτική θέτει σοβαρά ζητήματα τόσο για την πειθαρχία εντός του σωφρονιστικού καταστήματος όσο και για τη δυνατότητα των Αρχών να ελέγχουν τη διακίνηση παράνομων αντικειμένων. Επιπλέον, δημιουργεί έντονο προβληματισμό για το πώς και από ποιους διακινούνται οι συσκευές αυτές μέσα στη φυλακή.
Οι διάλογοι των «μέσα» με τον «έξω κόσμο»
Άτομα που παρακολουθούσαν και συνομιλούσαν με τους κρατούμενους φαίνεται να ρωτούν αν επιτρέπεται η χρήση του κινητού στο σωφρονιστικό κατάστημα και πόσο κοστίζει ένα κινητό μέσα στη φυλακή. Στην πρώτη ερώτηση οι κρατούμενοι απλώς κοιτάζονται χωρίς να δώσουν απάντηση, ενώ λίγο αργότερα απευθύνθηκαν σε άλλον χρήστη λέγοντας: «Εσύ πήγες να μου κάνεις πρόβλημα τις προάλλες… Μην το ξανακάνεις». Για το κόστος η απάντηση ήταν «κοστίζει πολλά, ανάλογα με τη συσκευή».
Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται η ύπαρξη κινητών τηλεφώνων εντός φυλακών, όμως η χρήση τους για ζωντανές μεταδόσεις αποτελεί μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αρκετοί κρατούμενοι φαίνεται να συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, χρησιμοποιώντας τις συσκευές αυτές για τη διευκόλυνση παράνομων δραστηριοτήτων. Η χρήση εφαρμογών επικοινωνίας και η δυνατότητα ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια, καθώς μπορεί να διευκολύνει τη συνέχιση εγκληματικών ενεργειών εκτός φυλακής.
Σε συγκεκριμένο σημείο της ζωντανής μετάδοσης ο ένας κρατούμενος βλέποντας ότι τον παρακολουθεί κάποιος κρατούμενος από άλλο σωφρονιστικό κατάστημα του απευθύνεται λέγοντας «Εσύ είσαι στις φυλακές @@@; Εσένα θα σε χρειαστώ».
Κάποια στιγμή ένας θεατής ρωτά τους κρατούμενους για ποιον λόγο βρίσκονται στη φυλακή. Εκείνοι απαντούν με νοήματα – ο ένας προσποιείται ότι φορά κουκούλα, ενώ ο άλλος σχηματίζει με τα δάχτυλά του το σχήμα όπλου υπονοώντας το αδίκημά τους.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς και από πού προμηθεύονται οι κρατούμενοι αυτά τα κινητά.
Παρά τις αυστηρές διαδικασίες ελέγχου στις φυλακές, φαίνεται πως υπάρχει σοβαρό κενό στην επιτήρηση και τον εντοπισμό απαγορευμένων αντικειμένων.
Ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις
Αν και οι σωφρονιστικές αρχές είχαν προχωρήσει στο παρελθόν σε επιχειρήσεις εντοπισμού και κατάσχεσης κινητών τηλεφώνων, το πρόβλημα παραμένει οξύ και δείχνει να λαμβάνει νέες διαστάσεις με την πρόοδο της τεχνολογίας.
Η αποκάλυψη αυτή αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερη επιτήρηση και πιο αποτελεσματικά μέτρα εντός των φυλακών. Η εισαγωγή ανιχνευτών κινητών τηλεφώνων, η χρήση συστημάτων παρεμβολής σήματος, καθώς και οι πιο ενδελεχείς έλεγχοι σε προσωπικό και επισκέπτες μπορούν να συμβάλουν στην εξάλειψη του φαινομένου.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο με πολλές προεκτάσεις, καθώς κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης αρκετοί θεατές έστελναν δώρα στον διοργανωτή, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε χρηματικό όφελος.
Ακόμη, είναι απαραίτητη η λογοδοσία των αρμόδιων αρχών για την κατάσταση αυτή. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η διοίκηση των φυλακών Λάρισας οφείλουν να απαντήσουν στα κρίσιμα ερωτήματα που ανακύπτουν από την υπόθεση αυτή: Πώς είναι δυνατόν κρατούμενοι να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο; Γιατί δεν έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί εγκαίρως οι παράνομες συσκευές; Υπάρχουν κυκλώματα εντός του σωφρονιστικού καταστήματος που διευκολύνουν αυτή την κατάσταση;
political.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 09.12.2025 | 12:11
Λάρισα: Στο νοσοκομείο 17χρονη που μέθυσε σε μπαρ -Συνελήφθη η μητέρα της φίλης της, επειδή τους κέρασε ποτά - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 09.12.2025 | 11:29
Δ. Κουρέτας: Η κακοκαιρία Byron σε νούμερα - Η Θεσσαλία δέχθηκε το 33% του νερου του Ντάνιελ. - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 09.12.2025 | 11:23
Κουρέτας για αγρότες: «Τι να κάνουν; Χαρακίρι ή να αντιδράσουν για να μην πεθάνουν;» - ΒΟΛΟΣ | 09.12.2025 | 10:44
Καρδιακό επεισόδιο υπέστη ο αντιδήμαρχος Βόλου Σπύρος Γάτος- Νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο - ΕΛΛΑΔΑ | 09.12.2025 | 10:34
Καιρός - GFS: Καμπανάκια ψύχους για τα ...Χριστούγεννα - «Σπάει» το ατμοσφαιρκό βουνό - ΛΑΡΙΣΑ | 09.12.2025 | 10:30
Εφτά Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 09.12.2025 | 10:26
Ο ΣΙΚΑΕΛ στο πλευρό των αγροτών – Επίσκεψη στο μπλόκο Νίκαιας στήριξης και δέσμευσης για συνεχή συμπαράσταση - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.12.2025 | 10:11
Αγροτικά μπλόκα σε Μπράλο, Αταλάντη, Θήβα -Κοντά στις 4,5 ώρες η διαδρομή Αθήνα-Λαμία
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.12.2025 | 22:27
Πιστώνονται σταδιακά από Δευτέρα βράδυ Μέτρο 23 και Σπάνιες Φυλές - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.12.2025 | 13:39
Κ. Τσιάρας: Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους αγρότες άμεσα…. Σήμερα, αύριο, όποτε χρειαστεί – Με ποιά προϋπόθεση - ΛΑΡΙΣΑ | 08.12.2025 | 10:58
Δύσκολη νύχτα πέρασε η Λάρισα: Έφτασε στα 6,30 μέτρα η στάθμη του Πηνειού πριν αρχίσει να υποχωρεί (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 08.12.2025 | 09:21
Αποκλεισμούς παρακαμπτηρίων και του λιμανιού του Βόλου αποφάσισαν οι Θεσσαλοί αγρότες - ΕΛΛΑΔΑ | 08.12.2025 | 17:33
Ταυτοποιήθηκαν όσοι εισέβαλαν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου– Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση - ΒΟΛΟΣ | 08.12.2025 | 18:47
Σε αναβρασμό οι αγρότες της Μαγνησίας – Πρόσκληση σε φορείς για συμμετοχή στον αποκλεισμό του λιμανιού Βόλου - ΛΑΡΙΣΑ | 08.12.2025 | 14:39
Κουρέτας: Να γίνει επιτέλους το φράγμα του Ενιπέα-την επόμενη φορά μπορεί να μην είμαστε τυχεροί (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 08.12.2025 | 11:22
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν απο τη ζωή










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed