ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελληνικές εξαγωγές: Πώς βλέπουν την δεύτερη θητεία Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Τι λένε στον ΟΤ ο πρόεδρος του ΠΣΕ, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης και ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης

Έντονος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στις διοικήσεις των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων για τις εξελίξεις του 2025.
Ο κίνδυνος της επιβολής νέων δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες κινείται στον αντίποδα των προσδοκιών του νέου χρόνου. Από την άλλη πλευρά οι ελληνικές εξαγωγές στη διάρκεια του περασμένου χρόνου φαίνεται πως θα καταγράψουν αρνητικό πρόσημο, έστω και οριακά.
Η δεύτερη φορά Τραμπ και οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Γάζα
Όμως φέτος αν και οι δύο πόλεμοι που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή μας, δείχνουν να βρίσκονται σε ύφεση, και εφόσον «κλείσουν» είναι βέβαιο ότι θα αποκλιμακώσουν το μεταφορικό κόστος, ωστόσο ο κίνδυνος της επιβολής των δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα δημιουργήσει νέα προβλήματα και επιπλοκές.

Οι πιθανότητες αυτές κάνουν εξαιρετικά αντιφατική τη φετινή χρονιά. Και αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Πώς θα κλείσουν οι ελληνικές εξαγωγές το 2024
Αναλυτικότερα όπως ανέφερε μιλώντας προς τον ΟΤ ο κ. Συμεών Διαμαντίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος, οι εξαγωγές του 2024 θα εμφανίσουν οριακή μείωση – περί το 1% – 2%.
Ωστόσο ο ίδιος θεωρεί ότι η φετινή χρονιά, εφόσον σταματήσουν οι πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή, θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του μεταφορικού κόστους των εξαγομένων προϊόντων. Αλλά σίγουρα η επικείμενη(;) επιβολή δασμών από την Προεδρία Τραμπ δεν είναι μία ευχάριστη εξέλιξη.
Γιατί είναι μια περίεργη και κρίσιμη χρονιά το 2025
Είναι μία «περίεργη και κρίσιμη χρονιά». Εφόσον επιβεβαιωθεί η δυσμενής εξέλιξη οι εξαγωγικές επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν να μειώσουν το λειτουργικό και παραγωγικό τους κόστος προκειμένου να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητα τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών είναι από τις σημαντικότερες των ελληνικών προϊόντων.
Πλέον καταλαμβάνει την τρίτη θέση, μετά από την Ιταλία και την Γερμανία, ενώ η αξία των ελληνικών εξαγωγών ανέρχεται πλέον στα περίπου 2 δισ. ευρώ.
Και παράλληλα πολλές επιχειρήσεις δίνουν μεγάλη έμφαση στη μείωση του ενεργειακού κόστους, με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών. Κι όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Διαμαντίδης «παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις από κοντά».
Ο κίνδυνος δασμών στα τρόφιμα
Κι εκφράζει την ελπίδα πως δεν θα επιβληθούν δασμοί στα τρόφιμα – επιβαρύνονται ήδη με δασμούς από την προηγούμενη περίοδο – η κατηγορία των οποίων αποτελεί την εξαγωγική αιχμή της χώρας. Οι εξαγωγές τους «τρέχουν» με ένα ποσοστό 8% – 10%! Αποτελούν πλέον την δεύτερη εξαγωγική κατηγορία της χώρας, μετά από τα πετρελαιοειδή – τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία του ενδεκαμήνου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2024.
Εν τω μεταξύ αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι αυξάνεται το μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών στις τρίτες χώρες – με βάση τα στοιχεία του δεκαμήνου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2024 ανέρχεται στο 34,6%. Ο κ. Ακης Καλαμπόκης, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, επιβεβαιώνει την ανησυχία που υπάρχει στους εξαγωγικούς κύκλους, αλλά και εκτίμηση ότι γενικότερα το 2024 οι εξαγωγές θα υποχωρήσουν, ενώ θεωρεί πως η αναμενόμενη (;) επιβολή δασμών θα είναι ανασταλτικός παράγοντας στην προσδοκώμενη αύξηση τους.
ot.gr
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 22:01
Μέχρι την Παρασκευή συνδεδεμένες και eco- schemes 297 εκατ. ευρώ- monitoring, παραδόσεις καθορίζουν τι θα πληρωθεί - ΒΟΛΟΣ | 23.05.2026 | 21:50
Θλίψη στον Βόλο για την απώλεια της Κλεοπάτρας Παγωνοπούλου – «Εσβησε» το χαμόγελο της 60χρονης φιλολόγου - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 21:46
Τρομερός Τεντόγλου και νίκη με την κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο - ΒΟΛΟΣ | 23.05.2026 | 21:43
Μετάλλιο ανδραγαθίας στον Βολιώτη ανθυπαστυνόμο Μιχ. Σουντουλουμάκη: Μπήκε μπροστά και έσωσε τον διοικητή του σε επεισόδια - ΕΛΛΑΔΑ | 23.05.2026 | 21:24
Στην σκηνή του ΟΑΚΑ οι Iron Maiden – Πάνω από 50.000 θαυμαστές παραληρούν στη συναυλία τους - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 21:14 | video
Το βίντεο που ανάρτησε ο Κωστής Χατζηδάκης από την περιοδεία του στα έργα του Αχελώου (video) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 20:30
Στην εντατική ο πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, Μάριος Οικονόμου μετά από σοβαρό τροχαίο στα Ιωάννινα - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 18:03
Πήγαινε Θεσσαλονίκη πεζός από τις σιδηροδρομικές γραμμές και..συνελήφθη
- ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 10:32
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 18:03
Πήγαινε Θεσσαλονίκη πεζός από τις σιδηροδρομικές γραμμές και..συνελήφθη - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 09:17
Γιατί η Καρδίτσα είναι ουραγός στις εξαγωγές στη Θεσσαλία....(video) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 14:08
Ανοιχτές Πόρτες 2026: Στο οινοποιείο του Τάκη Αλατά στην Φαλάνη (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 17:42
Η άγνωστη ιστορία της τραγωδίας της 5ης Μεραρχίας Κρητών στην Κατοχή στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Λάρισας (video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 11:19
Που θα βρεθεί το νερό για την «Κοιλάδα» data centers που ετοιμάζουν στη Λάρισα; - ΕΛΛΑΔΑ | 23.05.2026 | 17:18
Πύργος: Υπέκυψε στα τραύματά του ο 55χρονος ποδηλάτης μετά το τροχαίο με νταλίκα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.05.2026 | 09:31
Θεσσαλία, ο εθνικός μας κάμπος που προσφέρει τροφή σε όλη τη χώρα







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed