ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πιθανή επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θεσσαλία πριν τη ΔΕΘ με εξαγγελία αρδευτικών- αντιπλημμυρικών έργων
Η φετινή προβληματική αρδευτική περίοδος στη Θεσσαλία ανέδειξε την αναγκαιότητα επιτάχυνσης των έργων άρδευσης

Ανάσα για τις ποτιστικές καλλιέργειες, όσες δεν επλήγησαν από χαλάζι, ήταν οι έντονες βροχοπτώσεις της Τρίτης στο θεσσαλικό κάμπο, οι οποίες επί της ουσίας σήμαναν και τη λήξη της αρδευτικής περιόδου για τα βαμβάκια, αν και σε αρκετά χωράφια είχαμε οψίμηση λόγω επανασπορών.
Η φετινή αρδευτική περίοδος στη Θεσσαλία κινήθηκε οριακά παρά το γεγονός ότι είχαμε μείωση των εαρινών καλλιεργειών, λόγω κυρίως των 120.000 στρεμμάτων πέριξ της Κάρλας που παρέμειναν πλημμυρισμένα μέχρι τις αρχές της άνοιξης στην περίοδο των σπορών.
Το μεγάλο πρόβλημα υπήρξε με τις καλλιέργειες στην περιοχή Σοφάδων, δυτικών Φαρσάλων και Βόρειας Φθιώτιδας, καθώς τα αποθέματα της Λίμνης Σμοκόβου της οποίας η στάθμη των νερών ήταν πεσμένη φέτος σε δραματικά επίπεδα, δεν έφτασαν ούτε για τα δύο πρώτα ποτίσματα.
Οριακά κινήθηκαν και τα χωράφια εκτός των δικτύων άρδευσης Πηνειού και Ταυρωπού, ενώ η ανομβρία και η ξηρασία δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στον κάμπο της Λάρισας στη βιομηχανική ντομάτα και τα όσπρια (φακή και φασόλια) και οι παραγωγοί πλέον αναμένουν τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.
Φυσικά από την ανομβρία επλήγησαν και τα αμπέλια και οι δενδρώδεις καλλιέργειες (ελιές και ροδάκινα κυρίως)
Η φετινή αρδευτική περίοδος ανέδειξε για μια ακόμη φορά το μεγάλο έλλειμμα που υπάρχει στο διαθέσιμο προς άρδευση νερό, με κύρια πηγή εδώ και 60 χρόνια για όλο το θεσσαλικό κάμπο, τα νερά της Λίμνης Πλαστήρα και φυσικά το μεγάλο κενό έκτοτε στην κατασκευή συλλογικών αρδευτικών έργων (με εξαίρεση τη Λίμνη Σμοκόβου).
Η κυβέρνηση δείχνει να έχει λάβει το μήνυμα, ενώ τα στοιχεία στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έδειξαν ένα μεγάλο έλλειμμα στο πρώτο εξάμηνο υπέρ των εισαγωγών που δυναμιτίζει την οικονομική βιωσιμότητα της χώρας στο άμεσο μέλλον, άρα δεν υπάρχει η πολυτέλεια για εγκατάλειψη αγροτικής γης λόγω έλλειψης έργων άρδευσης και αντιπλημμυρικής θωράκισης.
Ήδη όπως πληροφορούμαστε ο πρωθυπουργός πιθανό να επισκεφτεί τη Θεσσαλία στα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της άλλης πριν παραστεί στα εγκαίνια της ΔΕΘ, προκειμένου να εξαγγείλει αφενός μεν της συγκρότηση του Οργανισμού διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ Α.Ε.) αλλά αφετέρου και την έναρξη δημοπράτησης σημαντικών μεσαίων φραγμάτων για το θεσσαλικό κάμπο, όπως τα φράγματα Σκοπιάς στον Ενιπέα, Μουζακίου, Πύλης και το φράγμα Γυρτώνης και τη διασύνδεσή του με την Κάρλα, ενώ από το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2 που διαχειρίζεται ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων του ΥΠΑΑΤ Δημήτρης Παπαγιαννίδης και το ταμείο Ανάκαμψης προχωρούν μέσα στο Σεπτέμβρη και το κλειστό δίκτυο άρδευσης Ταυρωπού, όπως και το αρδευτικό Υπέρειας - Ορφανών.
Αναμφίβολα στην προώθηση αυτών των σημαντικών έργων είναι καταλυτική η παρουσία δύο Θεσσαλών του Κώστα Τσιάρα (του υπουργού από την Καρδίτσα) και του Χρήστου Κέλλα (του υφυπουργού από τη Λάρισα) στο τιμόνι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ είναι ενθαρρυντικό ότι επανέρχεται πλέον στη δημόσια συζήτηση λόγω του κύκλου λειψυδρίας που μαστίζει τη χώρα και τη ΝΑ Μεσόγειο το θέμα της ολοκλήρωσης των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στο θεσσαλικό κάμπο.
Γ.Κ.
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 24.06.2025 | 20:57
Κ. Τσιάρας: Πρώτα οι απαραίτητοι έλεγχοι και μετά οι πληρωμές στη βιολογική κτηνοτροφία και μελισσοκομία - ΛΑΡΙΣΑ | 24.06.2025 | 20:55
Κόκκαλης σε Πιερρακάκη: Χωρίς προετοιμασία η εφαρμογή ψηφιακού πελατολογίου στα συνεργεία – Να δοθεί παράταση - ΛΑΡΙΣΑ | 24.06.2025 | 20:48
Δήμος Λαρισαίων: Εργασίες πλύσης δρόμου και πεζοδρομίων - ΒΟΛΟΣ | 24.06.2025 | 20:43
Σοβαρός τραυματισμός πεζού από παράσυρση στα Λεχώνια - ΛΑΡΙΣΑ | 24.06.2025 | 20:39
Χρήστος Κέλλας: «Αυστηροποίηση των μέτρων για ζωονόσους –Ενίσχυση de minimis για ζωοτροφές» Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση - ΛΑΡΙΣΑ | 24.06.2025 | 20:32
Η νέα υπό κατασκευή πτέρυγα του Νοσοκομείου αναβαθμίζει ολόκληρο το ΓΝΛ (video) - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 24.06.2025 | 16:02
Εκτοξεύθηκε ο πρώτος ελληνικός CubeSat -Παπαστεργίου: Έχουμε τον πρώτο δορυφόρο με ελληνική σημαία στο Διάστημα - ΛΑΡΙΣΑ | 24.06.2025 | 14:14
Συλλήψεις στον Αμπελώνα για αρχαία
- ΛΑΡΙΣΑ | 23.06.2025 | 13:29
Αναβάλλεται η κηδεία του Νικολάου Σοφολόγη - ΛΑΡΙΣΑ | 24.06.2025 | 11:43
Στήνεται η εξέδρα στην κεντρική για τη συναυλία του Σάκη Ρουβά στην έναρξη του Larissa Coffe show (ΦΩΤΟ+video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 24.06.2025 | 12:14
Τι αναμένεται να πληρωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έως το τέλος Ιουνίου 2025 - ΛΑΡΙΣΑ | 23.06.2025 | 10:07
Κηδεύεται σήμερα ο αστυνομικός Νικόλας Σοφολόγης – «Έφυγε» σε ηλικία 44 ετών - ΔΙΕΘΝΗ | 23.06.2025 | 20:44
Η Μέση Ανατολή στις φλόγες – Μαζική επίθεση του Ιράν με πυραύλους σε 6 χώρες - ΕΛΛΑΔΑ | 23.06.2025 | 09:50
Άγριο έγκλημα στη Λαμία: Δολοφόνησαν ιδιοκτήτη καφετέριας – Τον βρήκαν μαχαιρωμένο μέσα σε λίμνη αίματος - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.06.2025 | 10:00
Ξεκινά τριήμερο αφρικανικού καύσωνα που φέρνει 40αρια –η Θεσσαλία στις περιοχές θα «βράσουν» από την Τετάρτη - ΛΑΡΙΣΑ | 24.06.2025 | 13:02
Στο κάδρο των ερευνών για το φακελάκι στο ΠΓΝΛ και άλλα πρόσωπα δηλώνει ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής (video)