Παρά το γεγονός πως ο κλάδος τους ελαιολάδου βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, με τους παραγωγούς να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην αύξηση της παραγωγής τους επόμενους μήνες αλλά και στην αύξηση των τιμών για όσα αποθέματα έχουν διαθέσιμα στις αποθήκες τους, οι αγοραστές αναμένουν την περαιτέρω μείωση των τιμών.
Την ίδια στιγμή η αγορά ελαιολάδου προσελκύει διαρκώς νέους επενδυτές, που στοχεύουν να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους, αλλά και καινούριους παίκτες που θέλουν να λάβουν το δικό τους μερίδιο με την αξία της εγχώριας αγοράς τυποποιημένου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στο οργανωμένο λιανεμπόριο να υπολογίζεται σε περίπου 125 εκατ. ευρώ.
Αγορά ελαιολάδου: Το μεγάλο deal
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap, με επικεφαλής τον πρώην τραπεζίτη Νίκο Καραμούζη, που με μια τριπλή εξαγορά επενδύει 10 εκατ. ευρώ μαζί με την εταιρεία Inspiring Earth στο ελαιόλαδο.
Η κοινή εταιρεία θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των Εταιρειών «Λατζιμάς Α.Ε.», «Έλαια Σητείας-LASITIA Α.Ε.» και «Olympian Green International Α.Ε.», δημιουργώντας έτσι ένα νέο ισχυρό όμιλο στα προϊόντα ελαιολάδου.
Ο νέος όμιλος διαθέτει πολυετείς συμφωνίες που εξασφαλίζουν πρόσβαση στις ποιοτικότερες και σημαντικότερες παραγωγές ελαιολάδου της Κρήτης (Ρέθυμνο, Σητεία) και της Πελοποννήσου, ενώ κοιτάζει προς τις εξαγωγές σε αγορές της Βόρειας Αμερικής (Η.Π.Α., Καναδά), της Νότιας Αμερικής (Βραζιλία), της Ασίας (Ιαπωνία) και της Ωκεανίας, που είναι και οι περιοχές με τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εισαγωγές ελαιολάδου.
Πλειοψηφών μέτοχος είναι η SMERemediumCap, με επικεφαλής τον Νίκο Καραμούζη, ενώ τη θέση του CEO θα έχει ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, ο οποίος διαθέτει δεκαετή εμπειρία στον χώρο του ελαιόλαδου.
Επιπλέον στη νέα εταιρεία παραμένουν οι αδελφοί Κοτζαμπασάκη, μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες της Λατζιμάς, καθώς και στελέχη της ΕΑΣ Σητείας που συμμετείχαν στην εξαγορασθείσα Έλαια Σητείας – LaSitia.
Τα brands
Η «Λατζιμάς Α. Ε.», είναι από τις σημαντικότερες ελληνικές εταιρείες του κλάδου με ιδιαίτερη παρουσία στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά.
Έχει έδρα το Ρέθυμνο και διαθέτει πλήρη και καθετοποιημένη παραγωγική υποδομή ενώ παράλληλα έχει πρόσβαση σε ιδιόκτητους ελαιώνες, γεγονός που συντείνει στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της.
Η «Έλαια Σητείας-LASITIA Α.Ε.» ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, τυποποιεί και εμπορεύεται το διεθνώς αναγνωρισμένο και περιζήτητο ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Σητείας από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της περιοχής και διαθέτει εγκαταστάσεις εμφιάλωσης με δυνατότητα τυποποίησης 90 τόνων ημερησίως. Πρόκειται για ένα κοινοπρακτικό σχήμα που βρίσκεται στο στάδιο του early growth και δεν έχει κέρδη, με τη συμμετοχή των Inspiring Earth του Κώστα Αντωνόπουλου, Κ&N Eυθυμιάδης του ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη, Gaia Επιχειρείν, αλλά και της τοπικής ΕΑΣ.
Η «Olympian Green International Α.Ε.» τυποποιεί εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τη Δυτική Πελοπόννησο με έμφαση στο ελαιόλαδο Π.Γ.Ε. Ολυμπίας. Η εταιρεία είναι μεταξύ των πέντε ελληνικών brands με τις περισσότερες βραβεύσεις και διακρίσεις κύρους, έχοντας αποσπάσει πάνω από 60 διεθνή βραβεία.
Η αξία της εγχώριας αγοράς τυποποιημένου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στο οργανωμένο λιανεμπόριο υπολογίζεται σε περίπου 125 εκατ. ευρώ.
Η περίπτωση της Μινέρβα
Προς πώληση έχει βγει η διαχρονική Μινέρβα, που εξαγοράστηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 από το Diorama I (68%) από κοινού με τα private equity funds EOS Capital Partners (16%) του Απόστολου Ταμβακάκη και Elikonos Capital με 16% (Πέτρος Κατσούλας, Παντελής Παπαγεωργίου, Τάκης Σολωμός, Δημήτρης Βιδάκης), επενδύοντας περίπου 45 εκατ. ευρώ.
Το επενδυτικό fund που βρίσκεται υπό την αποκλειστική διαχείριση της Deca Investments, συμφερόντων του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ολοκληρώνεται τυπικά εντός του 2024, οπότε και η αποεπένδυση είναι δρομολογημένη ακόμη και μέσα στο 2025.
Το χαρτοφυλάκιο της Μινέρβα, η οποία μέσα στην τελευταία πενταετία έχει μετασχηματιστεί σε όμιλο τροφίμων, περιλαμβάνονται γνωστά εμπορικά σήματα, όπως Μινέρβα, Χωριό, αλλά και ΤΟΠ, Pummaro, Pelargos, Brava και Delicia.
Με βάση τον ισολογισμό του 2022, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Μινέρβα ανήλθε σε 68,6 εκατ. ευρώ, με τις εξαγωγές να διαμορφώνονται σε 10,3 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA ανήλθαν το 2022 σε 7,8 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 852 χιλ .ευρώ.
H Terra Creta της Κίκιζας
Τον Δεκέμβριο του 2021 η Μέλισσα Κίκιζας εξαγόρασε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Terra Creta, που με έδρα το Κολυμβάρι Χανίων δραστηριοποιείται στον κλάδο της παραγωγής έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. Στόχος πλέον της διοίκησης υπό τον Αλέξανδρο Κίκιζα είναι η αύξηση των πωλήσεων στα επίπεδα των 40 εκατ. ευρώ για την φετινή χρονιά, παράλληλα με την εδραίωση και την αναγνωρισιμότητα της μάρκας στα ράφια, στοχεύοντας να αυξήσει το μερίδιο του κρητικού brand στην ελληνική αγορά
Προκειμένου την περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγικών δομών, δρομολογείται η αναβάθμιση των παραγωγικών υποδομών της Terra Creta στην Κρήτη και ειδικότερα του ελαιουργείου.
Συγκεκριμένα, σχεδιάζονται επενδύσεις συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία, ενώ τον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να λειτουργήσουν οι νέες δεξαμενές με ελεγχόμενες θερμοκρασίες.
Η σφήνα της Βενέτης
Στις 31 Ιουλίου καταχωρίστηκε στο ΓΕΜΗ η ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ Ι.Κ.Ε. με αρχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ. Στη νέα εταιρεία διαχειριστής εμφανίζεται ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, με την Βενέτης ΑΒΕΕΤ να είναι εταίρος με 55% και τον Γεώργιο Μαντά να κατέχει το 45%.
Η κύρια δραστηριότητα της εταιρείας είναι η καλλιέργεια ελιών για την παραγωγή ελαιολάδου, χωρίς να έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με τις καλλιέργειες και το λανσάρισμα επώνυμου brand.
Ως δευτερεύουσα δραστηριότητα περιγράφεται η εξαγωγή ελαιολάδου, οι υπηρεσίες έκθλιψης ελαιοκάρπου και άλλων ελαιούχων σπόρων, όπως και το χονδρικό εμπόριο ελαιολάδου.
ot.gr