ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Στις 8 Αυγούστου προσφορές για το αρδευτικό ΣΔΙΤ αξίας 107 εκατ. σε Λάρισα – Καρδίτσα
το δίκτυο αναμένεται να ενσωματώνει έξυπνες τεχνολογίες με αισθητήρες και αυτόματους διακόπτες

Στις 8 Αυγούστου 2024 καλούνται να δώσουν δεσμευτικές προσφορές οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΘΑΛΗΣ – ΑΒΑΞ – ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – INTRAKAT στο πλαίσιο του διαγωνισμού για το «ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΕΡΕΙΑΣ Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ -ΟΡΦΑΝΩΝ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ», προϋπολογισμού 107,2 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), μέσω ΣΔΙΤ, διάρκειας 25 ετών.
Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει κατ’ αρχήν με ίδια ή/και δανειακά κεφάλαια που θα εξασφαλίσει ο ιδιώτης ανάδοχος. Η Αναθέτουσα Αρχή (υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης) θα συμμετέχει στη χρηματοδότηση του έργου με την καταβολή Χρηματοδοτικής Συμβολής, που καλύπτει το σύνολο του κατασκευαστικού κόστους μέχρι του ποσού των 24 εκατ. ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, και δύναται να προέλθει από το Εθνικό ή/και ενωσιακό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ήδη η Χρηματοδοτική Συμβολή Αναθέτουσας Αρχής προέρχεται από πιστώσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Το έργο του Ολοκληρωμένου Συστήματος Δικτύου Άρδευσης Υπέρειας - Ορφανών, θα αξιοποιεί τις υφιστάμενες γεωτρήσεις που ήδη λειτουργούν, και είναι είτε δημοτικές ή ιδιοκτησίας των ΤΟΕΒ. Πιο συγκεκριμένα, προτείνονται έντεκα επί μέρους αρδευτικά δίκτυα που θα αρδεύουν συνολικά ακαθάριστη έκταση περί τα 74.650 στρέμματα και καθαρή έκταση περί τα 67.800 στρέμματα των παρακείμενων στον ποταμό Ενιπέα πεδινών εκτάσεων των αγροκτημάτων Πολυνερίου, Σταυρού, Κατωχωρίου, Ελληνικού, Βρυσιών & Υπέρειας του Νομού Λάρισας, καθώς και Ορφανών, Φύλλου και Λεύκης του Νομού Καρδίτσας, δικαιοδοσίας των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Τιτανίου και Ενιπέα Φαρσάλων, καθώς και του Δήμου Παλαμά και θα αξιοποιούν τις γεωτρήσεις συνολικής δυναμικότητας περί τα 14.345 κυβικών μέτρων/ώρα.
Επιπλέον, το δίκτυο αναμένεται να ενσωματώνει έξυπνες τεχνολογίες με αισθητήρες και αυτόματους διακόπτες, για τη βελτιστοποίηση της άρδευσης και την ελαχιστοποίηση των απωλειών νερού και των δαπανών ενέργειας. Θα αποτελείται από έντεκα αυτόνομα αρδευτικά δίκτυα τα οποία θα περιλαμβάνουν τις υφιστάμενες γεωτρήσεις, τα έργα μεταφοράς (δίκτυα προσαγωγών από τις γεωτρήσεις στις δεξαμενές), τις δεξαμενές, τα αντλιοστάσια και τα έργα διανομής του νερού (πρωτεύον και δευτερεύον δίκτυο) μέχρι και τις υδροληψίες.
Πηγή: insider.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 17.02.2026 | 23:23
Θεαματικό τροχαίο στη Λάρισα- αναποδογύρισε ΙΧ έπειτα από σύγκρουση με άλλο και σερνόταν με τον ουρανό (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 17.02.2026 | 22:02
Ήχησε το 112 στην Αιτωλοακαρνανία – Υπερχείλισε το φράγμα του Στράτου στον Αχελώο - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 17.02.2026 | 21:58
Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από ανεμοθύελλα σε Μακρυχώρι, Μυρίνη και Πρόδρομο - ΛΑΡΙΣΑ | 17.02.2026 | 21:40
Τακούδης- επικαιροποίηση: Με καλό καιρό το πέταγμα χαρταετού-Χωρίς βροχές η Θεσσαλία από Κυριακή μεσημέρι - ΛΑΡΙΣΑ | 17.02.2026 | 21:05
Σεμινάριο στο Επιμελητήριο Λάρισας για «Digital Marketing» (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.02.2026 | 20:53
Εκδήλωση της Λέσχης Lions Λάρισα Ασκληπιάς για τον παιδικό καρκίνο στο Φρούριο (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 17.02.2026 | 20:24
Νομοσχέδιο σκούπα για εκκρεμότητες ΟΠΕΚΕΠΕ ανακατανομή 80+80 σε βαμβάκι-σιτάρι, ζωικά - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 17.02.2026 | 19:30
Β. Τσιάκος: «αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, όταν ολοκληρωθεί η πλατεία
- ΛΑΡΙΣΑ | 17.02.2026 | 23:23
Θεαματικό τροχαίο στη Λάρισα- αναποδογύρισε ΙΧ έπειτα από σύγκρουση με άλλο και σερνόταν με τον ουρανό (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 17.02.2026 | 12:02
Έρχονται ενισχύσεις 110 εκατ. ευρώ σε βαμβάκι, σκληρό σίτο μέσω συνδεδεμένων και σε μηδική μέσω de minimis - ΛΑΡΙΣΑ | 17.02.2026 | 10:18
Εννιά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 17.02.2026 | 11:45
Πάλι βγήκε η θάλασσα στη στεριά και πλημμύρισαν τα Μεσάγγαλα (video) - ΒΟΛΟΣ | 17.02.2026 | 18:13
Προφυλακίζονται οι 10 από τους 14 συλληφθέντες της εγκληματικής οργάνωσης στον Βόλο - ΛΑΡΙΣΑ | 17.02.2026 | 09:37
«Βιολάντα»: Έκλεισε και το εργοστάσιο στη Λάρισα λόγω έλλειψης πιστοποιητικού πυρασφάλειας - ΛΑΡΙΣΑ | 17.02.2026 | 11:17
Σε επιφυλακή η ΔΕΥΑΛ για τη στάθμη του Πηνειού μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις (ΦΩΤΟ) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 17.02.2026 | 14:19
«Βιολάντα»: Εντοπίστηκε διαρροή και στο εργοστάσιο της Λάρισας – Νέες καταγγελίες για την έκρηξη: «Δακρύζαμε από την οσμή»





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed