ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής: Μια μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 22 Ιουνίου
Η Χριστιανική Εκκλησία τιμά το σώμα του ανθρώπου ως «ναόν του εν ημίν Αγίου Πνεύματος»
Ψυχοσάββατο είναι η κοινή ονομασία του Σαββάτου πριν από την Κυριακή των Απόκρεω και του Σαββάτου πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής.
Αν και όλα τα Σάββατα του έτους είναι αφιερωμένα στις ψυχές των χριστιανών, που έχουν αποβιώσει ανά τους αιώνες, με την ελπίδα της ανάστασής τους κατά τη Δευτέρα Παρουσία, σύμφωνα με τις Γραφές, η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά και ειδικά τη μνήμη τους τα δύο προαναφερθέντα Σάββατα.
Η Χριστιανική Εκκλησία τιμά το σώμα του ανθρώπου ως «ναόν του εν ημίν Αγίου Πνεύματος» και διδάσκει ότι αυτό θα αναστηθεί κατά τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, για να ενωθεί με την αθάνατη ψυχή. Γι’ αυτό απορρίπτει την καύση των νεκρών, την οποία θεωρεί ειδωλολατρική συνήθεια, και υιοθετεί την ταφή των νεκρών, ευχόμενη υπέρ αυτών.
Τα δύο Ψυχοσάββατα τιμώνται από τους πιστούς με μνημόσυνα στις εκκλησίες, τρισάγια στους τάφους των προσφιλών τους προσώπων, μοίρασμα κολλύβων και ελεημοσύνες στους φτωχούς («ψυχικό»).
Το έθιμο απαγορεύει την εργασία, σύμφωνα με το δίστιχο:
Ανάθεμα που δούλεψε τα τρία τα Σάββατα της Κρεατινής, της Τυρινής και των Αγιοθοδώρων. Το Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής λέγεται και του Ρουσαλιού, επειδή έλκει την καταγωγή του από τη ρωμαϊκή γιορτή των Ρουσαλίων ή Ροζαλίων. Είναι η ημέρα, που σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, οι ψυχές επιστρέφουν στον Κάτω Κόσμο, αφού κατά τη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου κυκλοφορούσαν ελεύθερα πάνω στη γη.
Τη θλίψη των ψυχών, αλλά και των οικείων τους, εκφράζει το δίστιχο: Όλα τα Σάββατα να παν, να παν και να γυρίσουν Το Σάββατο του Ρουσαλιού να πάει, να μην γυρίσει.
Στο Ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων, που όμως δεν αναγνωρίζεται από την Εκκλησία, αναφέρεται και η παλαιότερη συνήθεια των ανύπαντρων κοριτσιών να τοποθετούν τα κόλλυβα κάτω από το μαξιλάρι τους και να παρακαλούν τον Άγιο να φανερώσει στον ύπνο τους τον άνδρα που θα παντρεύονταν.
Πηγή: sansimera.gr
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 24.01.2025 | 18:25
Μίμης Δομάζος - Το συγκινητικό αντίο του Αντωνιάδη: «Αβάσταχτη απώλεια... αντίο μοναδικέ μου φίλε» - ΛΑΡΙΣΑ | 24.01.2025 | 18:12
Καταγγελία «βόμβα» για ιατροδικαστή που ζήτησε 10.000 ευρώ για την υπόθεση θανάτου του Αχιλλέα Λαμπράκη στη Λάρισα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 24.01.2025 | 16:10
Κώστας Τσιάρας: Τα προβλήματα λύνονται με διάλογο - ΕΛΛΑΔΑ | 24.01.2025 | 14:28
Social media: Ανήλικοι ρισκάρουν τη ζωή τους για τα likes - Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 24.01.2025 | 14:22
Το ιστορικό ματς και οι δεσμοί του Μίμη Δομάζου με την Καρδίτσα - ΕΛΛΑΔΑ | 24.01.2025 | 14:21
Πήρε εξιτήριο η μαθήτρια που κατέρρευσε από το challenge του TikTok - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 24.01.2025 | 14:11
Πασχάλης Τερζής: Επιστρέφει μετά από 2 χρόνια απουσίας - ΔΙΕΘΝΗ | 24.01.2025 | 14:04
Ρωσία: «Έτοιμος ο Πούτιν για συνομιλίες με τον Τραμπ – Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ»
- ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2025 | 22:24
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» από τη ζωή 49χρονη - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2025 | 16:10
Στήθηκε το μπλόκο των αγροτών της Λάρισας στον κόμβο της Γυρτώνης - Με τα πόδια στην ΠΑΘΕ (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2025 | 09:57
Λάρισα: Θρίλερ με την αυτοκτονία 44χρονου – Σημαντική μαρτυρία από τον τελευταίο άνθρωπο που τον είδε ζωντανό - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2025 | 10:09
Έφυγαν από τη ζωή δέκα Λαρισαίοι - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.01.2025 | 19:06
ΕΛΑΣ για επεισόδια με αγρότες στον Ε65: «Επιτέθηκαν και τραυμάτισαν αστυνομικό»– Δικογραφία σε βάρος εμπλεκόμενων διαδηλωτών - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2025 | 17:47
Τραγωδία στη Λάρισα: 50χρονη εντοπίστηκε νεκρή έξω από το σπίτι της - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2025 | 10:05
Ξεκινάει το μεγάλο έργο της αποκατάστασης του εσωτερικού οδικού δικτύου στα Φάρσαλα - ΒΟΛΟΣ | 23.01.2025 | 21:14
Νεκρός 70χρονος σε τροχαίο στον δρόμο Βόλου- Ν. Αγχιάλου- Σοκαρισμένη η συνεπιβάτιδά του