ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χατζηδάκης προς τράπεζες και παρόχους POS: Εξετάστε την μείωση προμηθειών
Ο υπουργός Οικονομίας έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τράπεζες και παρόχους POS

Συνάντηση εργασίας του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, του αρμόδιου Υφυπουργού Χάρη Θεοχάρη και εκπροσώπων των τραπεζών, καθώς και των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών POS πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Στη συνάντηση επισημάνθηκε η πρόοδος που έχει γίνει στο μεγάλο έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές και παράλληλα συζητήθηκε το πώς όλες οι πλευρές θα συμβάλουν στην εντός των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίηση του.
Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως «η Πολιτεία κάνει ό,τι απαιτείται προκειμένου το έργο της διασύνδεσης να υλοποιηθεί. Προχωρήσαμε σε 11 διαφορετικές νομοθετικές και κανονιστικές διαδικασίες. Συγκροτήσαμε ειδική ομάδα εργασίας με εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων που λειτουργεί καθημερινά και αντιμετωπίζει τα όποια ζητήματα προκύπτουν. Ανοίγουμε εντός των επόμενων ημερών τον 4ο κύκλο επιδότησης μέρους του κόστους αγοράς και αναβάθμισης POS και εξασφαλίζουμε χρηματοδότηση και για έναν 5ο κύκλο.
Ζητάμε και από τους υπολοίπους που εμπλέκονται σε αυτό το έργο να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα που έχουν προκειμένου η διασύνδεση των POS να ολοκληρωθεί αλλά και οι ψηφιακές συναλλαγές να ενισχυθούν προς όφελος όλων. Όπως για παράδειγμα να εξεταστεί από τις τράπεζες και τους παρόχους η μείωση των προμηθειών κατα την χρήση των POS για συναλλαγές μικρής αξίας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο αρμόδιος Υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης σημείωσε πως «η χρήση των καρτών και των συστημάτων άμεσων πληρωμών είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Για να εμπεδωθεί η χρήση τους είναι σημαντικό οι καθημερινές συναλλαγές να έχουν λογικές χρεώσεις. Με αυτό τον σκοπό σε πνεύμα συνεργασίας, εργαζόμαστε όλοι, πολιτεία και αγορά».
Προς αυτή την κατεύθυνση: Πρώτον, ζητήθηκε από τους παρόχους POS -ιδρύματα πληρωμών ή Τράπεζες που εξακολουθούν να λειτουργούν ως εκκαθαριστές συναλλαγών- να διερευνήσουν άμεσα τα περιθώρια μείωσης των προμηθειών για τις συναλλαγές μικρής αξίας αλλά και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Δεύτερον, ζητήθηκε τόσο από τις τράπεζες που εξακολουθούν να λειτουργούν ως πάροχοι POS όσο και από τις Τράπεζες που εκπροσωπούν παρόχους POS, να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα στην έγκαιρη προμήθεια POS και την διοχέτευση τους στους πελάτες τους καθότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται καθυστέρηση που οφείλεται σε έναν βαθμό και στην υποχρεωτική επέκταση της εγκατάστασης POS σε 35 κλάδους λιανικής.
Τρίτον, ζητήθηκε από τους παρόχους POS να επιταχύνουν τόσο τις αναβαθμίσεις όσο και τις διασυνδέσεις των συστημάτων τους με τις ταμειακές μηχανές και να παρέχουν περαιτέρω τρόπους καλύτερης εξυπηρέτησης στο κοινό τους.
Τόσο οι τράπεζες όσο και οι εκπρόσωποι των παρόχων συμφώνησαν να εξετάσουν τα παραπάνω και να επανέλθουν στις αμέσως επόμενες ημέρες.
Τέλος, στο πλαίσιο του 4ου κύκλου χρηματοδότησης για κάλυψη μέρους του κόστους αγοράς και διασύνδεσης POS πρόκειται να συμπεριληφθεί και η κάλυψη επιπλέον ψηφιακών λύσεων όπως πχ λογισμικά ηλεκτρονικής τιμολόγησης που δίνουν την δυνατότητα ταυτόχρονης έκδοσης απόδειξης και τιμολογίου. Θα καλύπτονται επίσης λογισμικά με δυνατότητα διασύνδεσης και αυτόματης αποστολής δεδομένων στα συνεργαζόμενα με τις επιχειρήσεις λογιστικά γραφεία εξασφαλίζοντας την αυτοματοποιημένη μεταξύ τους επικοινωνία.
- ΕΛΛΑΔΑ | 12.11.2025 | 17:21
Κορωπί: 22χρονος κατάπιε ολόκληρο μπέργκερ κάνοντας challenge -Νοσηλεύεται σε ΜΕΘ, δίνει μάχη για τη ζωή του - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 12.11.2025 | 16:55
Ευρωβουλευτές σε Ράνια Αλεξίου και Θεσσαλία TV: Σε δυσμένεια η Ελλάδα στις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 12.11.2025 | 15:46
Το Ταξίδι της Τροφής: Λαρισαίοι μαθητές στη λαϊκή αγορά της Τετάρτης για καλό σκοπό (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 12.11.2025 | 15:42
Κώστας Τσιάρας: Μέχρι τέλος Νοεμβρίου η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης και το Μέτρο 23 - ΛΑΡΙΣΑ | 12.11.2025 | 12:44
Δ. Λαρισαίων: Ανοίγει επίσημα στο κοινό ο Ιπποκράτειος Βοτανικός Κήπος στο Πάρκο Αλκαζάρ - ΛΑΡΙΣΑ | 12.11.2025 | 12:33
Κόκκαλης: Κίνδυνος αποκλεισμού αγροτεμαχίων από την προκαταβολή βασικής - ΕΛΛΑΔΑ | 12.11.2025 | 12:28
Καιρός: Δημιουργήθηκε ατμοσφαιρικό βουνό - Ο «ΗΡΑΚΛΗΣ» επιμένει για βαρυχειμωνιά - ΛΑΡΙΣΑ | 12.11.2025 | 12:24
Παγκόσμια ημέρα διαβήτη η 14η Νοέμβρη συνέντευξή τύπου του συλλόγου Λάρισας (ΦΩΤΟ
- ΛΑΡΙΣΑ | 11.11.2025 | 17:50
Νέα τραγωδία συγκλονίζει τη Λάρισα: Νεκρός 26χρονος φοιτητής μετά από πτώση από πεζογέφυρα - ΒΟΛΟΣ | 11.11.2025 | 08:02
Θλίψη στον Βόλο: Έφυγε από τη ζωή 58χρονος απόστρατος αξιωματικός - ΛΑΡΙΣΑ | 11.11.2025 | 15:35
Θλίψη στη Λάρισα για την Ανθία Τσαγγαρά που πέθανε μόλις στα 18 της χρόνια - ΛΑΡΙΣΑ | 11.11.2025 | 15:41
Λάρισα: Σύζυγος εργαζόμενης χειροδίκησε σε βάρος του αντιδημάρχου Αχιλλέα Κέλλα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.11.2025 | 07:57
Τακούδης για τελευταίο κύμα: Πολλά χιλιοστά βροχής στη Δυτική Θεσσαλία, ήπιες βροχές στη Λάρισα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 12.11.2025 | 09:22
Αύξηση μπάτζετ στο πριμ άνθρακα, χαμηλή στήριξη το 2026 για το βαμβάκι - ΤΡΙΚΑΛΑ | 11.11.2025 | 09:46
Τρίκαλα: 55χρονος παγιδεύτηκε σε έρημο ορεινό χωριό – «Εγκλωβισμένος για 7η ημέρα» - ΕΛΛΑΔΑ | 11.11.2025 | 15:31
Στο κέντρο της Αθήνας αγρότες και κτηνοτρόφοι - Διαμαρτυρία σε υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed