ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Αστρονόμοι ανακαλύπτουν τον πιο «αφράτο» πλανήτη – Έχει πυκνότητα μαρσμέλοου
Σε μια πρωτοφανή ανακάλυψη προχώρησαν επιστήμονες τον περασμένο Μάρτιο

Σε μια πρωτοφανή ανακάλυψη προχώρησαν επιστήμονες τον περασμένο Μάρτιο αφού ανακάλυψαν τον πιο «αραιό» πλανήτη που έχει παρατηρηθεί ποτέ. Μάλιστα, η πυκνότητά του συγκρίνεται με εκείνη ενός γλυκού μαρσμέλοου, ενώ αν υπήρχε μια αρκετά μεγάλη μπανιέρα γεμάτη με νερό, θα επέπλεε, αφού η πυκνότητά του είναι περίπου στο ένα τέταρτο εκείνης του νερού.
Ο πλανήτης, που αναγνωρίζεται ως TOI-3757 b, βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι-κόκκινο νάνο, περίπου 580 έτη φωτός μακριά από τη Γη, στον αστερισμό του Ηνίοχου.
Ο πλανήτης έχει διάμετρο 150.000 χιλιομέτρων, καθιστώντας τον ελαφρώς μεγαλύτερο από τον Δία και περιφέρεται γύρω από τον κόκκινο νάνο, που έχει διάμετρο περίπου 431.000 χιλιόμετρα, μία φορά κάθε 3,5 ημέρες. Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε τη μέση πυκνότητα του TOI-3757 b ως 0,27 γραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, που είναι περίπου το ένα τέταρτο της πυκνότητας του νερού.
Κόκκινοι νάνοι
Οι αστέρες-κόκκινοι νάνοι είναι οι μικρότεροι και οι λιγότερο φωτεινοί από τα λεγόμενα «αστέρια κύριας ακολουθίας» – αστέρια που μετατρέπουν το υδρογόνο σε ήλιο στους πυρήνες τους – με σταθερό ρυθμό. Αυτά τα αστέρια, ενώ είναι πιο ψυχρά σε σύγκριση με τον Ήλιο, μπορούν να εκραγούν με ισχυρές εκλάμψεις και ως εκ τούτου καθιστούν σπάνιο το γεγονός να σχηματιστούν πλανήτες γύρω τους.
«Γίγαντες πλανήτες γύρω από αστέρια κόκκινου νάνους παραδοσιακά πιστεύεται ότι είναι δύσκολο να σχηματιστούν», δήλωσε ο Σουμπάμ Κανόντια, ερευνητής στο Εργαστήριο Γης και Πλανητών του Ινστιτούτου Carnegie.
Άλυτα μυστήρια
Μερικά μυστήρια εξακολουθούν να περιβάλλουν το TOI-3757 b που θα πρέπει να λύσουν οι επιστήμονες – το μεγαλύτερο είναι το πώς θα μπορούσε ακόμη και να σχηματιστεί ο πλανήτης, ειδικά με τη χαμηλή πυκνότητά του. Μια απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι ο πλανήτης έχει μικρότερο αριθμό βαρέων στοιχείων στον βραχώδη πυρήνα του σε σύγκριση με άλλους γίγαντες αερίου, γεγονός που μπορεί να καθυστέρησε τον τρόπο συσσώρευσης του αερίου και να μείωσε την πυκνότητά του.
Ο δεύτερος παράγοντας θα μπορούσε να είναι ότι η ελαφρώς ελλειπτική τροχιά του πλανήτη έχει ως αποτέλεσμα σημαντικα μεγαλύτερη θερμότητα όταν πλησιάζει στο σημείο της τροχειάς που βρίσκεται πιο κοντά στο άστρο του, προκαλώντας διαστολή της ατμόσφαιρας του πλανήτη.
Με πληροφορίες από Independent
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.11.2025 | 19:22
Τακούδης: Έντονες βροχοπτώσεις από Τρίτη στη Θεσσαλία-καταιγίδες στη Δυτική και πτώση θερμοκρασίας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.11.2025 | 19:07
Οδικές υποδομές, χρηματοδοτήσεις σε δήμους και μεγάλη επένδυση στην Τροχαία η πολιτική Κουρέτα - ΛΑΡΙΣΑ | 02.11.2025 | 18:41
Τρεις υποψήφιοι για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας - ΕΛΛΑΔΑ | 02.11.2025 | 18:33
Bορίζια: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στους δύο τραυματίες του μακελειού - ΒΟΛΟΣ | 02.11.2025 | 17:11
Παράσταση διαμαρτυρίας για το LNG στον Παγασητικό: Ο Βόλος δεν κατοικείται από ιθαγενείς. - ΛΑΡΙΣΑ | 02.11.2025 | 17:06
Λάρισα: Ασανσέρ έπεσε από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας – Μία γυναίκα τραυματίστηκε - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 02.11.2025 | 17:00
Ισόπαλο το ντέρμπι της ΑΣΑ με τον Ηρακλή, όλα ανοιχτά για την πρωτιά (1-1) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 02.11.2025 | 16:59
Αναγέννηση Καρδίτσας – Ηρακλής 1-1: Χωρίς νικητή το σκληρό μπρα ντε φερ στην Καρδίτσα
- ΛΑΡΙΣΑ | 01.11.2025 | 14:16
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΓΝΛ-επισκέφτηκε και το υπό κατασκευή νέο ΤΕΠ (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 01.11.2025 | 19:58
Σοκ στη Λάρισα- «Πήγε να με σκοτώσει μπροστά στα παιδιά μου» - ΛΑΡΙΣΑ | 02.11.2025 | 12:03
Λάρισα: Ενθουσίασε στην πρεμιέρα η παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα: η επόμενη μέρα» της θεατρικής ομάδας Zeppelin (ΦΩTO) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 01.11.2025 | 20:29
Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός του Γιώργου Τράντα για την απώλεια του συναδέλφου του Βασίλη Αθάνατου - ΒΟΛΟΣ | 01.11.2025 | 20:19
Βόλος: Φωτιά ξεσπίτωσε ζευγάρι ηλικιωμένων – Καταστράφηκε μονοκατοικία στον Αγιο Ονούφριο - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 01.11.2025 | 18:34
Εντυπωσιακό: Ομίχλη καπνού σκέπασε σήμερα τον κάμπο κατά μήκος του ΠΑΘΕ από καλαμιές που καίγονται (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 01.11.2025 | 18:54
«Πάγωσε» η Λάρισα από τον θάνατο του 53χρονου δημοσιογράφου Βασίλη Αθάνατου - ΕΛΛΑΔΑ | 01.11.2025 | 13:31
Κρητική βεντέτα στα Βορίζια Ηρακλείου -Τρεις νεκροί και 15 τραυματίες από πυροβολισμούς, αντίποινα για βόμβα σε σπίτι





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed