ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
Αυτό είναι το χωριό της Θεσσαλίας που χαρακτηρίστηκε και ως η «Ελβετία της Ελλάδας»
Δείτε ποιό είναι

Στο νότιο τμήμα της Πίνδου, 32 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα, η πανέμορφη Ελάτη αποτελεί αγαπημένο χειμερινό προορισμό, μία λιγότερο κοσμική εκδοχή της αστραφτερής Αράχωβας, χάρη στη μικρή απόσταση που τη χωρίζει με το πολύ δημοφιλές Χιονοδρομικό Κέντρο στο Περτούλι.
Τότε είναι που οι ζεστοί ξενώνες με τα αναμμένα τζάκια γεμίζουν με κόσμο, στα εστιατόρια ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγη περισσότερη ώρα για να βρείτε τραπέζι και στα σοκάκια του χωριού θα δείτε αμέτρητους επισκέπτες να φωτογραφίζονται με φόντο τα παραδοσιακά αρχοντικά και το ειδυλλιακό χιονισμένο τοπίο. Το φθινόπωρο από την άλλη, όταν η φύση είναι στην πιο ρομαντική, την πιο ατμοσφαιρική της φάση, θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε την χαλαρή πλευρά αυτού του τόσο ιστορικού οικισμού, ο οποίος έχει τις ρίζες του στα πρώτα χρόνια μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, αρχικά με την ονομασία Τύρνα με την οποία παρέμεινε γνωστή ως το 1955. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ο οικισμός κάηκε από τους Γερμανούς το 1943, ως αντίποινα για τη δράση των ανταρτών στην ευρύτερη περιοχή.
Μέχρι και τη δεκαετία του 1980 η Ελάτη ήταν ένας τόπος σχετικά άγνωστο στη μεγαλύτερη μερίδα των ταξιδιωτών και η μεγάλη τουριστική της ανάπτυξη ήρθε μετά το 1990. Σήμερα το χωριό ζει σε αρκετά έντονους ρυθμούς με τον κεντρικό δρόμο του οικισμού να είναι γεμάτος μικρά καφέ και χαριτωμένα μπαρ με ξύλινη rustic διακόσμηση που μένουν ανοικτά μέχρι αργά το βράδυ με ωραία κοκτέιλ και καλή μουσική.
Πάντως αν υπάρχει ένα πράγμα που δεν έχει χαθεί από αυτό το γοητευτικό χωριό των Τρικάλων αυτό είναι η διαρκής αίσθηση της παράδοσης που είναι ορατή παντού: από τα πέτρινα σπίτια κατασκευασμένα από πέτρα μέχρι τη λαϊκή αγορά της Ελάτης την οποία αξίζει πραγματικά να επισκεφθείτε. Λειτουργεί κάθε Σάββατο και απ’ όπου μπορείτε να προμηθευτείτε προϊόντα που δύσκολα θα βρείτε αλλού.

Τι θα κάνετε
Το αρχοντικό Γιδάρη
Μέσα στο χωριό, περπατώντας σε όμορφα πλακόστρωτα δρομάκια που ανηφορίζουν στις καταπράσινες πλαγιές, θα συναντήσετε και το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Γιδάρη. Το παλαιότερο σπίτι του οικισμού που κατασκευάστηκε το 1845 αποτελώντας ένα θαυμαστό παράδειγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής, ένα ζωντανό δείγμα της οικονομικής άνθησης που έζησε κάποτε η Ελάτη. Οι εντυπωσιακές πολεμίστρες παραμένουν όρθιες μέχρι τις μέρες μας το ίδιο και η βαριά πόρτα με αμπάρα, στα πρότυπα μοναστηριού. Στη βόλτα σας, όμως, θα συναντήσετε αρκετά ακόμα μεγαλοπρεπή αρχοντικά, πολλά μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα, χειροποίητα αντικείμενα και ξεχωριστά διακοσμητικά και, βέβαια, τις περίφημες πέτρινες βρύσες, το παντοτινό σημάδι της ελληνικής ορεινής επαρχίας, ως επιστέγασμα μίας τέλειας απόδρασης στο βουνό.

Τα ερείπια του αρχαίου οικισμού
Στην ανατολική πλευρά του χωριού, καθώς κατευθύνεστε πως το γειτονικό χωριό Καλόγηροι, θα συναντήσετε τα ερείπια ενός αρχαίου οικισμού που οι μελετητές πιστεύουν πως είναι τα κατάλοιπα της πόλης Πότναιο, της αρχαίας πρωτεύουσας της Αιθηκίας, μίας ισχυρής οικονομικής δύναμης της αρχαίας Ελλάδας που υπήρχε εγκαταστημένη σε εκείνο ακριβώς το σημείο ήδη από τα ομηρικά χρόνια.

Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου
Στο κέντρο του χωριού επισκεφθείτε οπωσδήποτε την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με το εκπληκτικό ξυλόγλυπτο τέμπλο φιλοτεχνημένο το 1822από Ηπειρώτες τεχνίτες. Ο ναός έχει ανακατασκευαστεί στα μέσα του 20ου αιώνα διατηρώντας, όμως, πολλά όμορφα αρχικά χαρακτηριστικά που τον κάνουν αληθινά ξεχωριστό.

Πεζοπορία στον Κόζιακα
Τις ημέρες του χειμώνα η Ελάτη πλημμυρίζει με κόσμο που ανηφορίζει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου για σλάλομ στις χιονισμένες πλαγιές. Ωστόσο, τους φθινοπωρινούς μήνες, όπως και την άνοιξη, ο προορισμός προσφέρεται για μία εξίσου απολαυστική επαφή με τη φύση της ορεινής Ελλάδας.
Ακολουθώντας τα περιποιημένα και ασφαλή μονοπάτια, φτάνετε άνετα σε διάφορα καταφύγια στις πλαγιές του Κόζιακα, τα οποία έχουν καταπληκτική θέα. Το δάσος γύρω από την Ελάτη είναι πυκνό, με αρκετά φυλλοβόλα δέντρα στα χαμηλότερα σημεία και με έλατα όσο ανεβαίνει κανείς σε υψόμετρο. Θεωρείται μάλιστα και βιότοπος για τις αρκούδες, οπότε είναι πιθανό να συναντήσετε σημάδια της παρουσίας τους.
Από την άλλη, αν είστε εξοικειωμένοι με την αναρρίχηση μόλις 15 λεπτά από το χωριό, στη θέση Κόκκινος Βράχος, υπάρχει οργανωμένο αναρριχητικό πεδίο στο οποίο προσφέρονται συνολικά εφτά διαδρομές, με διάφορους βαθμούς δυσκολίας –όλες ασφαλισμένες με τις απαραίτητες πλακέτες και τα ρελέ.
Πηγή: travel.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.11.2025 | 19:22
Τακούδης: Έντονες βροχοπτώσεις από Τρίτη στη Θεσσαλία-καταιγίδες στη Δυτική και πτώση θερμοκρασίας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.11.2025 | 19:07
Οδικές υποδομές, χρηματοδοτήσεις σε δήμους και μεγάλη επένδυση στην Τροχαία η πολιτική Κουρέτα - ΛΑΡΙΣΑ | 02.11.2025 | 18:41
Τρεις υποψήφιοι για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας - ΕΛΛΑΔΑ | 02.11.2025 | 18:33
Bορίζια: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στους δύο τραυματίες του μακελειού - ΒΟΛΟΣ | 02.11.2025 | 17:11
Παράσταση διαμαρτυρίας για το LNG στον Παγασητικό: Ο Βόλος δεν κατοικείται από ιθαγενείς. - ΛΑΡΙΣΑ | 02.11.2025 | 17:06
Λάρισα: Ασανσέρ έπεσε από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας – Μία γυναίκα τραυματίστηκε - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 02.11.2025 | 17:00
Ισόπαλο το ντέρμπι της ΑΣΑ με τον Ηρακλή, όλα ανοιχτά για την πρωτιά (1-1) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 02.11.2025 | 16:59
Αναγέννηση Καρδίτσας – Ηρακλής 1-1: Χωρίς νικητή το σκληρό μπρα ντε φερ στην Καρδίτσα
- ΛΑΡΙΣΑ | 01.11.2025 | 14:16
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΓΝΛ-επισκέφτηκε και το υπό κατασκευή νέο ΤΕΠ (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 01.11.2025 | 19:58
Σοκ στη Λάρισα- «Πήγε να με σκοτώσει μπροστά στα παιδιά μου» - ΛΑΡΙΣΑ | 02.11.2025 | 12:03
Λάρισα: Ενθουσίασε στην πρεμιέρα η παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα: η επόμενη μέρα» της θεατρικής ομάδας Zeppelin (ΦΩTO) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 01.11.2025 | 20:29
Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός του Γιώργου Τράντα για την απώλεια του συναδέλφου του Βασίλη Αθάνατου - ΒΟΛΟΣ | 01.11.2025 | 20:19
Βόλος: Φωτιά ξεσπίτωσε ζευγάρι ηλικιωμένων – Καταστράφηκε μονοκατοικία στον Αγιο Ονούφριο - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 01.11.2025 | 18:34
Εντυπωσιακό: Ομίχλη καπνού σκέπασε σήμερα τον κάμπο κατά μήκος του ΠΑΘΕ από καλαμιές που καίγονται (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 01.11.2025 | 18:54
«Πάγωσε» η Λάρισα από τον θάνατο του 53χρονου δημοσιογράφου Βασίλη Αθάνατου - ΕΛΛΑΔΑ | 01.11.2025 | 13:31
Κρητική βεντέτα στα Βορίζια Ηρακλείου -Τρεις νεκροί και 15 τραυματίες από πυροβολισμούς, αντίποινα για βόμβα σε σπίτι





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed