ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Σοβαρά προβλήματα στην διάθεση και εμπορία των μήλων Αγιάς, σε απόγνωση οι παραγωγοί
Τα αίτια της προβληματικής φέτος χρονιάς

Σε απόγνωση βρίσκονται αυτή την περίοδο, εκατοντάδες μηλοπαραγωγοί της ευρύτερης περιοχής Αγιάς στο νομό Λάρισας. Κι αυτό γιατί μαζί με το αυξημένο κόστος παραγωγής με τις υπέρογκες αυξήσεις στα καύσιμα, το ρεύμα, τα λιπάσματα, τα υπόλοιπα μέσα και εφόδια και τις αδιάθετες περυσινές ποσότητες μήλων στα ψυγεία, αυτή την περίοδο εμφανίζονται μεγάλες δυσκολίες στην διακίνηση, εξαγωγή και εμπορία της ποικιλίας μήλων Gala που είναι κυρίως εξαγώγιμο προϊόν.
Όπως καταγγέλλουν οι αγρότες, το πρόβλημα έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες όπως:
-Το γεγονός ότι στην Αίγυπτο, χώρα που κυρίως απορροφούσε την συγκεκριμένη ποικιλία, υπάρχει καθεστώς capital control, κατέστη απαγορευτικός παράγοντας για την εξαγωγή των μήλων αλλά και την πληρωμή τους ή έχουν σταλεί εκεί πολύ μικρότερες ποσότητες. Με αυτό το πρόσχημα οι έμποροι προσφέρουν πολύ χαμηλότερες τιμές, σχεδόν τις μισές σε σχέση με πέρυσι, είτε εμπορεύονται τα μήλα κυρίως με τις λεγόμενες ανοιχτές τιμές, δηλαδή οι αγρότες δεν ξέρουν πόσα χρήματα και πότε θα πληρωθούν την παραγωγή τους ενώ τα καλλιεργητικά έξοδα συνεχίζουν να αυξάνονται όπως και τα έξοδα διαβίωσης των οικογενειών τους.
-Τις αρνητικές συνέπειες που έχει στην τιμή των μήλων το εμπάργκο στην Ρωσία που έχει επιβάλλει η Ε.Ε με την θετική ψήφο όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2014 αλλά και το πρόσφατο εμπάργκο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
-Επιπρόσθετα η αγοραστική ικανότητα του λαού είναι μειωμένη, δεν υπάρχει το εισόδημα που να επιτρέπει στην λαϊκή κατανάλωση να καλύπτει τα πάγια έξοδα και ταυτόχρονα να προβαίνει στις αναγκαίες αγορές ειδών διατροφής, φρούτων κ.λ.π. με αποτέλεσμα τα προϊόντα τους να μην μπορούν να διακινηθούν ούτε στην εγχώρια κατανάλωση.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των παραγόντων είναι να διακινούνται τα μήλα με τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής, οι αγρότες να αδυνατούν να πληρώσουν τα καλλιεργητικά έξοδα, μέσα και εφόδια, να μην υπάρχει εισόδημα να ζήσουν τις οικογένειες τους, με ορατό τον κίνδυνο πολλοί να εγκαταλείψουν την καλλιεργητική δραστηριότητα. Σαν συνέπεια η Αγιά θα γνωρίσει γενικότερη υποβάθμιση αφού το εισόδημα από τα μήλα καθορίζει όλη την κοινωνική ζωή της περιοχής.
Με ανακοίνωση τους, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς, καλούν τους αγρότες της περιοχής, να μην κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια, να μην εναποθέσουν τις ελπίδες τους σε «επίδοξους σωτήρες» αλλά να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από την Ομοσπονδία και τους Αγροτικούς Συλλόγους, διεκδικώντας:
-Να υπάρξει οικονομική στήριξη των παραγωγών της Αγιάς που θα καλύπτει την απώλεια εισοδήματος παίρνοντας υπόψη το αυξημένο, σχεδόν διπλάσιο κόστος παραγωγής σε σχέση με πέρυσι.
-Η Κυβέρνηση εδώ και τώρα να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και μέσα από διακρατικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και άλλες χώρες που εξάγεται η ποικιλία Gala να υπάρξει μέριμνα για την απορρόφηση των μήλων. Συμφωνίες που κάνανε ήδη άλλες χώρες, πχ Ιταλία, Πολωνία.
Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα βιώσιμο εισόδημα, ένα μεροκάματο που να εξασφαλίζει την συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.
Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μείωσης της τιμής του ρεύματος, επιδότηση για την αγορά μέσων και εφοδίων και κατάργηση του ΦΠΑ.
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 30.11.2023 | 20:16
Πιστώνονται βιολογικά το απόγευμα, μέχρι την Παρασκευή όλα τα εκκρεμή προγράμματα ύψους 180 εκατ. ευρώ - ΛΑΡΙΣΑ | 30.11.2023 | 19:49
«Τα Μάρμαρα Μιλούν» -παρουσιάστηκε το βιβλίο των Αθ. Τζαφάλια, Δημ. Καραγκούνη για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Λάρισας - ΕΛΛΑΔΑ | 30.11.2023 | 19:15
Κρήτη: Δέκα χρόνια φυλακή σε 32χρονο για ξυλοδαρμό και απόπειρα βιασμού - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 30.11.2023 | 19:12
Πρωταθλήτρια στο κόστος στέγασης η Ελλάδα - ΛΑΡΙΣΑ | 30.11.2023 | 19:06
«Ημερίδα για την πολύτιμη αξία του εθελοντισμού» σήμερα το απόγευμα στο Γαλλικό Ινστιτούτο στη Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 30.11.2023 | 19:00
Μένει στο τιμόνι της Συμπαράταξης Λαρισαίων ο Απόστολος Καλογιάννης- τι τον έκανε να αλλάξει γνώμη (video) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 30.11.2023 | 18:52
Όταν οι οπαδοί παίρνουν τα... βουνά!!! - ΤΡΙΚΑΛΑ | 30.11.2023 | 18:32
Επίσκεψη Στελεχών της Σχολής Υπαξιωματικών της Γαλλίας στη σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών στα Τρίκαλα
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 30.11.2023 | 17:14
Καθηγητής Πολυτεχνείου Νίκος Ηλιού: Το τραμ στη Λάρισα είναι βιώσιμο και ρεαλιστικό (video) - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 30.11.2023 | 09:36
Ο Αλέξης Κούγιας απαντά στην Εύη Βατίδου για την επανασύνδεση: «Έχω σχέση! Οι δηλώσεις της μού δημιουργούν πρόβλημα» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.11.2023 | 08:59
Σοβαρές καταγγελίες στο ONE για «κούφια» πτυχία από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο - ΛΑΡΙΣΑ | 30.11.2023 | 16:24
Τροχαίο με εγκατάλειψη στον Ευαγγελισμό στον ΠΑΘΕ- φορτηγό χτύπησε ΙΧ και στη συνέχεια εξαφανίστηκε - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 30.11.2023 | 09:50
Δημήτρης Αβραμόπουλος: Αθόρυβο διαζύγιο μετά από 30 χρόνια από τη σύζυγό του, Βίβιαν Σπανούδη - ΔΙΕΘΝΗ | 30.11.2023 | 18:28
Αποτρόπαιο έγκλημα στην Τουρκία: Σκότωσε την πρώην γυναίκα του και τη 15χρονη κόρη τους και τις πέταξε σε πλαγιά - ΒΟΛΟΣ | 30.11.2023 | 18:28
O Mπέος τραγούδησε Καρρά στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Δεν πάω πουθενά, πουθενά εδώ θα μείνω» - ΤΡΙΚΑΛΑ | 30.11.2023 | 15:28
Στα Τρίκαλα ο Σάκης Ρουβάς - Επισκέφθηκε το 14ο δημοτικό σχολείο (ΦΩΤΟ)