ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεκαπενταύγουστος με σαρωτικούς ελέγχους για τις τιμές σε ξαπλώστρες, κυλικεία πλοίων και καύσιμα
Στο μικροσκόπιο και το «Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή»

Ενόψει του Δεκαπενταύγουστου στο στόχαστρο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων μπαίνουν οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην τουριστική αγορά. Σε πρώτο πλάνο λοιπόν μπαίνουν ξαπλώστρες, κυλικεία πλοίων και καύσιμα.
Το δύσκολο έργο των ελέγχων έχει αναλάβει η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) που καλείται να διαχειριστεί τις αρκετές μέχρι τώρα καταγγελίες για τις τιμές σε ξαπλώστρες και σε είδη διατίμησης στα κυλικεία των πλοίων, ειδικά ενόψει του Δεκαπενταύγουστου. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έλεγχοι και στην αγορά καυσίμων, σε όλο το εύρος της από τα διυλιστήρια έως τα πρατήρια.
Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι εντείνονται οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ σε όλο το εύρος της αγοράς, ωστόσο οι καταγγελίες που φτάνουν αυτές τις ημέρες στο τηλεφωνικό κέντρο 1520 της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή αφορούν, κυρίως, σε ξαπλώστρες και ομπρέλες στις παραλίες καθώς και στις τιμές και την επάρκεια των ειδών διατίμησης στα κυλικεία των πλοίων ιδιαίτερα στις ακτοπλοϊκές γραμμές των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.
Ειδικότερα, στελέχη της ΔΙΜΕΑ ελέγχουν τους τιμοκαταλόγους στα κυλικεία των πλοίων για τα είδη, που υπόκεινται σε διατίμηση, αλλά και για το περιθώριο κέρδους, ενώ εξετάζεται εάν υπάρχει επάρκεια προϊόντων χαμηλότερου κόστους, όπως είναι π.χ. το μικρό μπουκάλι νερό.
Έλεγχοι και στα καύσιμα
Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έλεγχοι και στην αγορά καυσίμων, σε όλο το εύρος της από τα διυλιστήρια έως τα πρατήρια.
Σημειώνεται ότι διεξάγονται και απομακρυσμένοι έλεγχοι. Διαπιστώνεται, για παράδειγμα, μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, ότι σε κάποιους τουριστικούς προορισμούς καταγράφονται υψηλές τιμές, αποστέλλεται έγγραφο στο πρατήριο που ελέγχεται, προκειμένου να καταθέσει στην υπηρεσία τα στοιχεία αγορών και πωλήσεων τόσο αποθεμάτων όσο και πωλήσεων. Βάσει των στοιχείων, προκύπτει πόσο αγοράζει, πόσο πουλάει και πόσο κερδίζει ο πρατηριούχος για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια παράβαση.
Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές δημοσιεύονται στο fuelprices.gr.
Στο μικροσκόπιο και το «Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή»
Νέο πεδίο ελέγχων έχει ξεκινήσει όμως και στο πλαίσιο του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή».
Ο έλεγχος πραγματοποιείται στους ηλεκτρονικούς τιμοκαταλόγους μεγάλων επιχειρήσεων και σε αλυσίδες καταστημάτων τόσο χονδρικής όσο και λιανικής και αφορά στο 80% της αγοράς, όπως σχολιάζουν στελέχη της ΔΙΜΕΑ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έως την 31η.12.2022 απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους, ανά μονάδα, υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους, ανά μονάδα, προ της 1ης.9.2021.
Στην παραπάνω διάταξη συμπεριελήφθησαν, πρόσφατα, οι ηλεκτρικές συσκευές του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή», δηλαδή τα κλιματιστικά, τα ψυγεία και οι καταψύκτες. Γι’ αυτές τις κατηγορίες προϊόντων προβλέπεται πως από την έναρξη έως την ολοκλήρωση του προγράμματος απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώλησή τους, που να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους, ανά μονάδα, προ της 31ης.12.2021.
Επιπλέον, παρατάθηκε μέχρι την 31η.12.2022 και η εφαρμογή του μέτρου δημοσιοποίησης της εμπορικής επωνυμίας επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας σε περιόδους κρίσης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.12.2025 | 10:41
Μπλόκα με χιλιάδες τρακτέρ σε όλη τη χώρα – Κλιμακώνουν οι αγρότες -δείτε το χάρτη με τα μπλόκα - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 07.12.2025 | 10:30
Σαββάτο βράδυ στο μεγαλύτερο μπλόκο της Ελλάδας στον Ε-65-η οργάνωση ανά χωριό και Αγροτικό Σύλλογο (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 07.12.2025 | 10:08
Σε αποκλεισμό του λιμανιού Βόλου προχωρούν την Τετάρτη οι αγρότες της Μαγνησίας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.12.2025 | 10:02
Επιπλέον ποσά επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου σε τουλάχιστον 37.000 αγρότες - ΕΛΛΑΔΑ | 06.12.2025 | 22:56
Τραγικό: Κατέρρευσε ο κτηνοτρόφος που αποχαιρέτησε με δάκρυα τα 450 πρόβατά του, νοσηλεύεται στα Γιαννιτσά με εγκεφαλικό - ΕΛΛΑΔΑ | 06.12.2025 | 22:40
Επεισόδια στην πορεία για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στο κέντρο της Αθήνας - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.12.2025 | 22:35
Έφτασε η ώρα του Μέτρου 23, ακολουθεί η βιολογική κτηνοτροφία 2024 – Εξόφληση Βασικής πριν τις γιορτές υπόσχεται ο Τσιάρας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 06.12.2025 | 22:30
Προβλήματα στο Παλαιοκκλήσι από την κακοκαιρία
- ΛΑΡΙΣΑ | 06.12.2025 | 09:45
Ζουν ξανά τον εφιάλτη του Ντάνιελ: προβλήματα με γέφυρα Ενιπέα στο Ευίδριο, υπερχείλισε ο Ταμπάκος- έπεσε η διάβαση Αμπελιάς - ΛΑΡΙΣΑ | 06.12.2025 | 11:13
Ιανός, Ντάνιελ, Ηλίας και τώρα Βύρων-στο ίδιο έργο θεατές και απροστάτευτοι οι κάτοικοι Ευιδρίου, Υπέρειας (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 06.12.2025 | 14:03
Στο μπλόκο της Νίκαιας ο Κουτσούμπας – Μήνυμα στήριξης στους αγρότες (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 06.12.2025 | 09:14
Κακοκαιρία Byron: Υπερχείλισε ο Ενιπέας , ήχησε το 112 για εκκένωση της Υπέρειας -Άλλοι 5 οικισμοί σε ετοιμότητα - ΛΑΡΙΣΑ | 06.12.2025 | 10:22
Στα όριά του ο Γκουσμπασανιώτης πλημμυρικά φαινόμενα και στη Χάλκη (ΦΩΤΟ+video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 06.12.2025 | 12:10
Προβλήματα στο Ν. Καρδίτσας από την κακοκαιρία Byron, σε επιφυλακή οι τοπικές αρχές - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.12.2025 | 09:20
Τακούδης: μεγάλα τα ύψη βροχής στη Θεσσαλία- ήταν μικρός Daniel (πίνακας) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.12.2025 | 18:32
Κουρέτας: Άμεση επιτάχυνση των αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία της Θεσσαλίας









































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed