ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πακέτο μέτρων έως 2,3 δισ. θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ
H αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 δισ. ευρώ –στα 204 δισ.-παρέχει στο οικονομικό επιτελείο ευχέρεια για νέα μέτρα στήριξης

Χωρίς να αλλάξει τον στόχο για το πρωτογενές έλλειμμα, που θα παραμείνει στο 2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, ετοιμάζεται ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με βάση τον οποίο, όπως είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα ενισχυθούν περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έναντι της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού.
Οπως αναφέρουν πηγές στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το ΑΕΠ αναμένεται να είναι υψηλότερο, σύμφωνα και με την Κομισιόν, κατά 7 δισ. ευρώ, δηλαδή να φτάσει στα 204 δισ. ευρώ, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 197 δισ. ευρώ, με τη βοήθεια και του τουρισμού. Ετσι, τα επιπλέον έσοδα υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 2,2-2,3 δισ. ευρώ. Στο επίπεδο αυτό περίπου θα κινηθεί και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, προσθέτουν.
Οι αποφάσεις για τη διάθεση των επιπλέον πόρων αναμένεται να ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στην ΕΡΤ. «Στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα δούμε πώς κινείται η οικονομία, πώς θα εξελιχθεί το ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο και τις ανάγκες του δ΄ τριμήνου», είπε ο κ. Σταϊκούρας. «Ούτως ή άλλως τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Τυχαίνει να είναι τότε χρονικά και η ΔΕΘ».
Στο ΥΠΟΙΚ παρακολουθούν με αγωνία την πορεία της τιμής του αερίου, η οποία και θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις ελαφρύνσεις.
Ο κ. Σταϊκούρας δεν θέλησε να υπεισέλθει σε συγκεκριμένες εξαγγελίες μέτρων, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του Fuel Pass 2, που τελειώνει τον Σεπτέμβριο, αύξησης του επιδόματος θέρμανσης, χορήγησης επιταγής ακρίβειας και αύξησης του κατώτατου μισθού.
«Ολα στην ώρα τους», περιορίστηκε να σχολιάσει, ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης είπε ότι «προφανώς είναι ένα από τα στοιχεία που συνεκτιμούμε, όπως και πολλά άλλα μέτρα. Αλλά δεν μπορώ να σας πω από τώρα για το φθινόπωρο». Για το Fuel Pass σημείωσε ότι «θα το δούμε, ανάλογα και με την πορεία στις τιμές των καυσίμων. Σε κάθε περίπτωση, ο δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στην κοινωνία».
Στην πραγματικότητα, αυτό που παρακολουθούν με αγωνία στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διαπιστώσουν τα περιθώρια στήριξης που υπάρχουν, είναι η τιμή του φυσικού αερίου και του ρεύματος. Οι υπολογισμοί για τη στήριξη των τιμολογίων έχουν γίνει σχεδόν με τη μισή τιμή από τα επίπεδα των 200 ευρώ η MWh. Επομένως, ένα μέρος των πρόσθετων πόρων που εξασφαλίζει η καλή πορεία των εσόδων και του τουρισμού φέτος θα απορροφηθεί για τη συνέχιση της επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος.
Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, επιστρεπτέες προκαταβολές, με τους πολίτες να πληρώνουν την προηγούμενη εβδομάδα 3 δισ. ευρώ χωρίς να μειωθούν οι καταθέσεις) και η πορεία του τουρισμού είναι αυτά που δημιουργούν τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.
Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή και στον στόχο της για επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023. Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε χθες με νόημα ότι «πρέπει να υπάρξει και ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η δέσμευση για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023 για το σύνολο των εργαζομένων και τους συνταξιούχους».
Αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία
Tην αυστηρή τήρηση του κανόνα μείωσης του ελλείμματος κατά 0,5% του ΑΕΠ ετησίως, ώστε να επιτευχθούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι κάθε χώρας, ζήτησε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ενόψει της συζήτησης για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων στην Ε.Ε. Υποστήριξε, σε συνέντευξή του στη Handelsblatt, ότι η εφαρμογή του κανόνα αυτού για τα ελλείμματα, που ισχύει αλλά στην πράξη δεν επιβάλλεται, πρέπει να γίνει δεσμευτική και να οδηγεί σε απόρριψη των οικονομικών σχεδίων των χωρών που δεν τον τηρούν.
Αντιθέτως, σε «αντάλλαγμα» δέχθηκε να καταργηθεί ο μη ρεαλιστικός στόχος της μείωσης του χρέους κάθε χώρας κατά το 1/20 του υπερβάλλοντος το 60% του ΑΕΠ της. Οπως είπε, ο κανόνας αυτός «έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις» μετά το τεράστιο χρέος που οι κυβερνήσεις υποχρεώθηκαν να επωμισθούν εξαιτίας της πανδημίας.
- ΕΛΛΑΔΑ | 10.08.2022 | 01:39
Οι παρατεταμένοι καύσωνες σκοτώνουν τη θαλάσσια ζωή και στο Αιγαίο - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 10.08.2022 | 01:36
Ολοκληρώθηκε η ανόρυξη γεωτρήσεων στο δήμο Μουζακίου - ΕΛΛΑΔΑ | 10.08.2022 | 01:22
Πτολεμαΐδα: 56χρονος έπεσε στο κενό από ύψος 6 μέτρων ενώ εκτελούσε εργασίες - ΔΙΕΘΝΗ | 09.08.2022 | 21:17
Μετά τον κορωνοϊό, νέα ανησυχία στην Κίνα: 35 άτομα θετικά σε ιό που μεταδόθηκε, πιθανώς, από ζώο - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 09.08.2022 | 21:10
Ελλάδα - Ισπανία 86-70: Μυθικός Αντετοκούνμπο, μυθικό party με 16 χιλιάδες καλεσμένους στο ΟΑΚΑ - ΒΟΛΟΣ | 09.08.2022 | 21:03
Βόλος: Ελεύθερος ο 36χρονος που απείλησε με κατσαβίδι τη σύντροφό του - Φοβάται για τη ζωή της η 26χρονη - ΛΑΡΙΣΑ | 09.08.2022 | 20:41
Πλήθος πιστών στην παράκληση για την Παναγία στον Ι. Ν. του Αγίου Νικολάου στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 09.08.2022 | 20:14
Σπουδαία μεταγραφή με Δεληζήση η Νίκη Βόλου!
- ΛΑΡΙΣΑ | 09.08.2022 | 00:49
Τροχαίο με θεαματική τούμπα το βράδυ της Δευτέρας στη Λάρισα -βανάκι παραβίασε «αόρατο» STOP (ΦΩΤΟ + Video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.08.2022 | 18:56
Σε δύο μέτωπα η φωτιά στο Πετρωτό Δομοκού κατευθύνεται προς Θεσσαλία! (Καρδίτσα, Φάρσαλα) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.08.2022 | 12:17
Nίκος Καντερές: Έρχεται ο καύσωνας του Αυγούστου μετά το δεκαπενταύγουστο - ΔΙΕΘΝΗ | 09.08.2022 | 21:17
Μετά τον κορωνοϊό, νέα ανησυχία στην Κίνα: 35 άτομα θετικά σε ιό που μεταδόθηκε, πιθανώς, από ζώο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.08.2022 | 18:43
Πολλά τα μέτωπα φωτιάς σε σιτοκαλαμιές το απόγευμα στη Λάρισα - ΕΛΛΑΔΑ | 09.08.2022 | 09:35
Πήγε να βοηθήσει στις φωτιές κι έμεινε 11 μήνες στη φυλακή για εμπρησμό - ΛΑΡΙΣΑ | 09.08.2022 | 18:32
Τροχαίο στη Λάρισα- ΙΧ μετά από σύγκρουση προσέκρουσε σε φανάρι και παραλίγο να εισβάλει σε καφετέρια (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.08.2022 | 08:17
Μερομήνια: Πώς θα είναι το φθινόπωρο και ο χειμώνας – Ποιοι θα είναι οι «σκληρότεροι» μήνες