ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΒΟΛΟΣ
Κ. Σκρέκας από το Βόλο: Νέα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης το Φθινόπωρο
Τι είπε για LNG και Μονάδα SRF– RDF στο Βόλο

Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για επιχειρήσεις πρόκειται να ξεκινήσει το φθινόπωρο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μαζί με τη μόχλευση, τα συνολικά κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν θα ανέλθουν σε 1 δισ. ευρώ.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε από το Βόλο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας ως επίσημος καλεσμένος της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Βόλο.
Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί η κλειστή συνέλευση του ΣΒΘΣΕ, κατά την οποία νέος πρόεδρος για την επόμενη τριετία, εκλέχτηκε ο Αθανάσιος Συριανός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης, διαδεχόμενος την Ελένη Κολιοπούλου.
Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, για τη μόνιμη μείωση του κόστους ενέργειας των επιχειρήσεων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί την αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό. Στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και την αποθήκευση που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή προβλέπεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα υπολογίσει τα διαθέσιμα περιθώρια ισχύος όλων των υποσταθμών στο δίκτυο διανομής. Για τους υποσταθμούς με περιθώρια έως 10 MW, αυτά διατίθενται αποκλειστικά για αυτοπαραγωγή, ενεργειακό συμψηφισμό και πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στις στέγες. Τουλάχιστον το 30% των νέων περιθωρίων ισχύος θα διατεθεί για τις ανάγκες της βιομηχανίας και της μεταποίησης.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του REPowerEU έχει δρομολογηθεί δράση ύψους 160 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών με μπαταρία στις στέγες επιχειρήσεων, προκειμένου να μειωθούν το ενεργειακό κόστος και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Εξάλλου, ο υπουργός έκανε γνωστό ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σχέδιο του μηχανισμού στήριξης των πράσινων PPAs των διμερών συμβολαίων αγοράς πράσινης ενέργειας από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Στόχος είναι να εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός από τις αρχές του 2023.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις αυξήσεις στην ενέργεια και στις ενέργειες που έχει προβεί η κυβέρνηση, προκειμένου να μετριάσει το βάρος που πέφτει στις πλάτες των νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων.
Για LNG και Μονάδα SRF– RDF στο Βόλο
Ερωτώμενος σχετικά, κατά την άφιξή του, για τις προωθούμενες επενδύσεις, υγροποιημένου αερίου LNG από ιδιώτη και Μονάδας Επεξεργασίας SRF και RDF από τον Δήμο Βόλου, ο υπουργός δήλωσε όσον αφορά στο LNG: “Οι Αρχές θα κρίνουν πώς θα πρέπει να αδειοδοτηθεί αυτό το πρότζεκτ. Από το υπουργείο δεν έχει περάσει κάτι. Έχει πάρει άδεια παραγωγής είναι όμως σε πρώιμο στάδιο. Για την αδειοδοτική διαδικασία χρειάζεται χρόνος και περιβαλλοντικές μελέτες και μελέτες ασφάλειας και επιχειρησιακό πλάνο ότι αυτό το έργο είναι βιώσιμο”.
Όσον αφορά στη μονάδα SRF και RDF τόνισε ότι δεν πρόκειται για εργοστάσιο σκουπιδιών, αλλά – όπως είπε – για “μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων με τους πιο σύγχρονους τρόπους.
“Η Ευρώπη δέχεται την ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων και προβλέπεται από το εθνικό πλαίσιο τον περιφερειακό σχεδιασμό και τους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς”, επισήμανε.
Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας
Πριν την έλευση του υπουργού, μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας βρέθηκαν έξω από τον πολυχώρο Τσαλαπάτα όπου διεξάγονταν η Γενική Συνέλευση, ωστόσο, δεν τους επετράπη η είσοδος, γεγονός που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες τους.
Σε ανακοίνωσή της, λίγο αργότερα, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία έκανε λόγο για πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι “έμεινε ένα σοβαρό στίγμα σε βάρος του Υπουργού κ. Σκρέκα. Επισκέφτηκε μια πόλη με σοβαρά οικολογικά προβλήματα και δεν έδωσε καμία σημασία σε αυτά. Δικαίως λοιπόν μπορεί να φέρει τον τίτλο: «Υπουργός Περιβάλλοντος των Βιομηχάνων»”.
- ΕΛΛΑΔΑ | 10.08.2022 | 01:39
Οι παρατεταμένοι καύσωνες σκοτώνουν τη θαλάσσια ζωή και στο Αιγαίο - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 10.08.2022 | 01:36
Ολοκληρώθηκε η ανόρυξη γεωτρήσεων στο δήμο Μουζακίου - ΕΛΛΑΔΑ | 10.08.2022 | 01:22
Πτολεμαΐδα: 56χρονος έπεσε στο κενό από ύψος 6 μέτρων ενώ εκτελούσε εργασίες - ΔΙΕΘΝΗ | 09.08.2022 | 21:17
Μετά τον κορωνοϊό, νέα ανησυχία στην Κίνα: 35 άτομα θετικά σε ιό που μεταδόθηκε, πιθανώς, από ζώο - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 09.08.2022 | 21:10
Ελλάδα - Ισπανία 86-70: Μυθικός Αντετοκούνμπο, μυθικό party με 16 χιλιάδες καλεσμένους στο ΟΑΚΑ - ΒΟΛΟΣ | 09.08.2022 | 21:03
Βόλος: Ελεύθερος ο 36χρονος που απείλησε με κατσαβίδι τη σύντροφό του - Φοβάται για τη ζωή της η 26χρονη - ΛΑΡΙΣΑ | 09.08.2022 | 20:41
Πλήθος πιστών στην παράκληση για την Παναγία στον Ι. Ν. του Αγίου Νικολάου στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 09.08.2022 | 20:14
Σπουδαία μεταγραφή με Δεληζήση η Νίκη Βόλου!
- ΛΑΡΙΣΑ | 09.08.2022 | 00:49
Τροχαίο με θεαματική τούμπα το βράδυ της Δευτέρας στη Λάρισα -βανάκι παραβίασε «αόρατο» STOP (ΦΩΤΟ + Video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.08.2022 | 18:56
Σε δύο μέτωπα η φωτιά στο Πετρωτό Δομοκού κατευθύνεται προς Θεσσαλία! (Καρδίτσα, Φάρσαλα) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.08.2022 | 12:17
Nίκος Καντερές: Έρχεται ο καύσωνας του Αυγούστου μετά το δεκαπενταύγουστο - ΔΙΕΘΝΗ | 09.08.2022 | 21:17
Μετά τον κορωνοϊό, νέα ανησυχία στην Κίνα: 35 άτομα θετικά σε ιό που μεταδόθηκε, πιθανώς, από ζώο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.08.2022 | 18:43
Πολλά τα μέτωπα φωτιάς σε σιτοκαλαμιές το απόγευμα στη Λάρισα - ΕΛΛΑΔΑ | 09.08.2022 | 09:35
Πήγε να βοηθήσει στις φωτιές κι έμεινε 11 μήνες στη φυλακή για εμπρησμό - ΛΑΡΙΣΑ | 09.08.2022 | 18:32
Τροχαίο στη Λάρισα- ΙΧ μετά από σύγκρουση προσέκρουσε σε φανάρι και παραλίγο να εισβάλει σε καφετέρια (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.08.2022 | 08:17
Μερομήνια: Πώς θα είναι το φθινόπωρο και ο χειμώνας – Ποιοι θα είναι οι «σκληρότεροι» μήνες