Καζάνας
cosmos
Τράπεζα Θεσσαλίας

Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλία

Βαμβάκι: Απογοήτευση στον κάμπο -φέτος που είναι καλές οι τιμές δεν υπάρχουν κιλά

Ανομβρία, προβληματική άρδευση και καύσωνες κρίνουν τις αποδόσεις στα βαμβάκια

Βαμβάκι: Απογοήτευση στον κάμπο -φέτος που είναι καλές οι τιμές δεν υπάρχουν κιλά
26.09.2021 | 14:19
Agronuts
Horizon
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Δήμος Λαρισαίων - Πρόσκληση
exalco
Ενωμενα Φροντιστήρια
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

 Oι αναμενόμενες βροχές από Τρίτη έως Πέμπτη, προβληματίζουν τους βαμβακοπαραγωγούς στη Θεσσαλία, καθώς αυτή την εβδομάδα γενικεύεται η συγκομιδή που ξεκίνησε από τις αρχές της περασμένης, με απαοδόσεις που φτάνουν μέχρι και τα 430 κιλά το στρέμμα, ωστόσο είναι κάτω σε ένα ποσοστό 20 με 30% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Οι περισσότεροι παραγωγοί στον κάμπο δείχνουν απογοητευμένοι από τη φετινή σοδειά, με δεδομένο ότι οι τιμές φτάνουν σε ύψη ρεκόρ και ήταν μία ευκαιρία για να καλύψουν προηγούμενες οι οποίες ήταν οριακές από πλευράς τιμών.

 Σύμφωνα με το γεωπόνο Γιάννη Ράγκο σε σπορόκεντρα οι αποδόσεις κυμαίνονται από 300 έως 350 κιλά, ενώ άλλες χρονιές υπερβαίναμε τα 400 και τα 450 κιλά. Αιτία ο παρατεταμένος καύσωνας του Αυγούστου που στρεσσάρισε τα βαβακόφυτα (έπαθαν ένα σοκ) , ενώ η αρδευτική περίοδος έληξε νωρίτερα φέτος λόγω έλλειψης νερών με αποτέλεσμα να μην μπορούν αρκετοί παραγωγοί να κάνουν ένα τελευταίο καθοριστικό πότισμα μετά τις 15 με 20 Αυγούστου. Βέβαι συμπληρώνει τα καλά βαμβάκια θα μαζευτούν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, ωστόσο τα μηνύματα από τη συγκομιδ΄η δεν είναι ενθαρρυντικά και φάίνεται ότι και το βαμβάκι, όπως και οι περισσότερες καλλιέργιες φέτος πέφτει θύμα της κλιματικής κρίσης.

 Στη Θεσσαλία είχαμε επίσης κηλίδες πράσινου και κυρίως ρόδινου σκουληκιού που ωστόσο δεν επηρέασαν σημαντικά τις αποδόσεις, με εξαίρεση ίσως το ρόδινο που είναι και πιο δύσκολο να καταπολεμηθεί.

 Ο κ. Ράγκος καταλήγει ότι δυστυχώς αυτά έχει το αγροτικό επάγγελμα. Τις χρονιές που οι αγρότες έχουν κιλά, δεν έιναι καλέες οι τιμές και τις χρονιές που έχουν τιμές δεν υπάρχουν κιλά ...!

Ωτσόσο η  χρονιά εξελίσσεται ικανοποιητικά στο θεσσαλικό κάμπο με τις τιμές να ξεκινούν από τα 60 λεπτά παράδοση στην πύλη του εκκοκκιστηρίου και να φτάνουν μέχρι και τα 67 λεπτά με το πριμ των ποιοτικών χαρακτηριστικών (χαμηλή υγρασία, χαμηλό ποσοστό ξένων υλών, λευκότητα , μήκος ίνας κλπ).

Βαμβάκι: Απογοήτευση στον κάμπο -φέτος που είναι καλές οι τιμές δεν υπάρχουν κιλά

Στο χωράφι για μάζεμα οι κομπίνες, πού κυμαίνονται οι στρεμματικές αποδόσεις.

Έχει ξεκινήσει, με διαλείμματα λόγω των βροχοπτώσεων στα ανατολικά, το μάζεμα του βαμβακιού, σε ορισμένες περιοχές. Η δυνατότητα άρδευσης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις αποδόσεις του βαμβακιού φέτος. Μεγάλες περιοχές με κακοποτισμένες καλλιέργειες, φαίνεται τώρα πως αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.


Μελίγκρα και έλλειψη νερού τσάκισαν τις αποδόσεις στη Βοιωτία

Στο νομό Βοιωτίας, αλλά και στην όμορη Φθιώτιδα, η συγκομιδή βάμβακος έχει ξεκινήσει σιγά-σιγά. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Γιάννης Βάγκος, μεγαλοπαραγωγός από την Λιβαδειά, μεσοσταθμικά οι αποδόσεις στα περιποιημένα βαμβακοχώραφα αγγίζουν τα 380 κιλά το στρέμμα, υπάρχουν όμως πολλά χωράφια, που λόγω της μελίγκρας, που ήταν σε έξαρση τον Ιούλιο, δεν πιάνουν πάνω από 25 κιλά. Σύμφωνα με το Γιάννη Βάγκο, όσοι μεγαλύτερη επίπτωση στις αποδόσεις έχουν όσοι δεν έκαναν 2-3 ψεκασμούς. Εκτός αυτού, σύμφωνα με τον Γιάννη Βάγκο, στα... κακοποτισμένα βαμβάκια λόγω έλλειψης νερού στην Κωπαΐδα, στη Βοιωτία, οι στρεμματικές αποδόσεις δεν περνούν τα 150 κιλά το στρέμμα, βγάζοντας εκτός παιχνιδιού τους συγκεκριμένους παραγωγούς. Οι οποίοι πλέον επιρρίπτουν ευθύνες στις τοπικές Αρχές της Βοιωτίας, αλλά και στην Περιφέρεια. Μάλιστα, όπως λέει ο κ. Βάγκος, υπολογίζεται πως οι εκτάσεις αυτές με βαμβάκια πλησιάζουν τα 40.000 στρέμματα.


Από Δευτέρα πιο ασφαλή συμπεράσματα στις Σέρρες

Από την ερχόμενη Δευτέρα, να πάει καλά και ο καιρός, αναμένεται να μπουν σε φουλ συγκομιδή οι βαμβακοπαραγωγοί των Σερρών. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Στέργιος Λίτος, που καλλιεργεί φέτος 150 στρέμματα στη Νιγρίτα, τις προηγούμενες ημέρες έβρεχε στο νομό, έπεσε η θερμοκρασία και η συγκομιδή πήγε πίσω. Κυρίως όσα έχουν μαζευτεί είναι τα... προβληματικά, τονίζει ο ίδιος και δεν είναι σωστό να βγει συμπέρασμα από αυτά για τις αποδόσεις που δεν περνάνε τα 150 κιλά. Από βδομάδα, όμως μπαίνουν στο παιχνίδι της συγκομιδής, τα καλά ταϊσμένα βαμβακοχώραφα της περιοχής, τα πιο περιποιημένα, οπότε και αναμένεται να αλλάξει άρδην η εικόνα για τις αποδόσεις, καθώς αναμένεται να ξεπεράσουν τα 400 κιλά ανά στρέμμα.


Μέχρι 430 κιλά στη Θεσσαλία

Στην Θεσσαλία, τώρα, σύμφωνα με μια πρώτη εικόνα μετά την είσοδο των κομπίνων στα πιο φροντισμένα χωράφια, οι στρεμματικές φαίνεται να κινούνται στα επίπεδα των 330 με 430 κιλά. Συγκομιδή βάμβακος, όπως έγκαιρα έγραψε ο ΑγροΤύπος, έχει ξεκινήσει δειλά-δειλά και στο νομό Τρικάλων.


Στον Έβρο αργεί η συγκομιδή

Στην περιοχή από την Αλεξανδρούπολη μέχρι Ορεστιάδα, τέλος, η συγκομιδή δεν έχει ακόμα ξεκινήσει στο βαμβάκι. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας Λάμπης Κουμπρίδης στον ΑγροΤύπο, τα ξηρικά είναι ανοιχτά σε ποσοστό 50% και η συγκομιδή θα αρχίσει σε 10 ημέρες περίπου. Στα υπόλοιπα που είναι και περισσότερα, πάει για πιο μετά.

Πηγή πληροφοριών : agrotypos.gr- Μπίκας ΑλέξανδροςΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Θεσσαλών Γη

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλία

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
ΙΚΤΕΟ Ζερβός
Επίλεκτος Κλωστουφαντουργία - stiafilco
Όλυμπος-Κλιάφα
Τσίπουρο Τυρνάβου
Φαίδων Αρτοποιήματα
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Νέος Αγών
thesnea.gr
  ^