Καζάνας
cosmos
Τράπεζα Θεσσαλίας

Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλικά Σχόλια

Ένας χρόνος μετά τη «μαύρη Παρασκευή» 18 Σεπτέμβρη - τα δύο ποτάμια που έπνιξαν Φάρσαλα και Καρδίτσα

Το φράγμα στον Ενιπέα (Σκοπιάς) προχωρά, όχι όμως και στον Πάμισο (Μουζάκι)

Ένας χρόνος μετά τη «μαύρη Παρασκευή» 18 Σεπτέμβρη - τα δύο ποτάμια που έπνιξαν Φάρσαλα και Καρδίτσα
18.09.2021 | 11:22
Agronuts
Horizon
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Δήμος Λαρισαίων - Πρόσκληση
exalco
Ενωμενα Φροντιστήρια
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Ένας χρόνος μετά τη «μαύρη Παρασκευή» 18 Σεπτέμβρη
Το φράγμα Μουζακίου στοιχειώνει την κυβερνητική δέσμευση

Συμπληρώνεται ένας χρόνος σήμερα από τη «μαύρη Παρασκευή» της 18ης Σεπτεμβρίου του 2020, όταν η θεομηνία «Ιανός» έπληττε το Νομό Καρδίτσας. Από τις φονικές πλημμύρες θρηνήσαμε τις ζωές δύο συμπολιτών μας, ενώ η τοπική οικονομία «γονάτισε» στην κυριολεξία, καθώς δέχτηκαν σημαντικά πλήγματα τόσο η αγροτική παραγωγή, όσο και η εμπορική και βιοτεχνική δραστηριότητα της πόλης της Καρδίτσας, ενώ ανατράπηκαν οικογενειακοί προϋπολογισμοί και βρεθήκαν στα λασπόνερα χιλιάδες νοικοκυριά.
Οι αποζημιώσεις κάλυψαν μέρος της ζημιάς, αλλά οι υποσχέσεις για αποκατάσταση υποδομών ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί και κυρίως δεν έχει ακόμη θωρακιστεί αντιπλημμυρικά ο νομός, με δεδομένο ότι λόγω της κλιματικής κρίσης είναι πιθανό να έχουμε επανάληψη παρόμοιων φαινομένων . Αρκεί να τονιστεί ότι αρκετοί βαμβακοπαραγωγοί των δήμων Παλαμά, Μουζακίου, Σοφάδων και Καρδίτσας δεν πήραν παραγωγή ούτε πέρυσι με τον «Ιανό», ούτε θα πάρουν φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, καθώς το καλοκαίρι επλήγησαν 100.000 στρέμματα από χαλαζοπτώσεις
Έγινε σαφές από την επόμενη ημέρα της θεομηνίας, ότι αν είχαν κατασκευαστεί τα φράγματα στον Ενιπέα στη Σκοπιά Φαρσάλων και στον Πάμισο στο Μουζάκι, θα είχαμε γλιτώσει ένα μεγάλος μέρος της καταστροφής, όπως και αν είχαν προχωρήσει έργα ορεινής υδρονομίας και ο καθαρισμός των ποταμών, του Καράμπαλη, του Καλέντζη, του Γαβριά, που έπνιξαν το βράδυ της Παρασκευής την πόλη της Καρδίτσας (τα συγκεκριμένα ποτάμια είχαν να καθαριστούν από το 1997).

Ένας χρόνος μετά τη «μαύρη Παρασκευή» 18 Σεπτέμβρη - τα δύο ποτάμια που έπνιξαν Φάρσαλα και Καρδίτσα


Ο πρωθυπουργός πρόσφατα ανακοίνωσε από τα Φάρσαλα ότι προχωρά το φράγμα του Ενιπέα στη Σκοπιά , αλλά η τύχη του φράγματος Μουζακίου αγνοείται , καθώς δεν περιλαμβάνεται στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά το γεγονός ότι επισκεπτόμενος την επόμενη ημέρα των πλημμυρών την Καρδίτσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί ότι θα το προχωρήσει εφόσον αντιμετωπίζει το πρόβλημα από τις μεγάλες πλημμύρες στον Πάμισο.
Αξίζει να τονιστεί ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα στον Πάμισο εμφανίζονται σχεδόν σε ετήσια βάση στην ευρύτερη περιοχή Μουζακίου και Σελλάνων. Αρκεί να αναφερθεί ότι τα νερά του ποταμού παρέμειναν στάσιμα στα Καλογριανά, επί δύο περίπου εβδομάδες πέρυσι τέτοια εποχή σε μία μίνι επανάληψη του θλιβερού σκηνικού στης Μεταμόρφωσης τον Οκτώβρη του 1994…
Αντιλαμβανόμαστε ότι το έργο του φράγματος Μουζακίου είναι ένα πιο σύνθετο έργο σε σχέση με το έργο στη Σκοπιά και έχει δυσκολίες σ ότι αφορά τις απαλλοτριώσεις, καθώς μετά την εγκατάλειψή του στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ως έργο συμπληρωματικό της εκτροπής του Αχελώου, υπήρξαν οικιστικές παρεμβάσεις (σπίτια, δρόμοι, επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές μονάδες) στο χώρο όπου προοριζόταν να κατασκευαστεί ο ταμιευτήρας, με ευθύνες και της αυτοδιοίκησης. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η εικόνα που σηματοδοτεί τη θεομηνία «Ιανός» είναι το μισογκρεμισμένο Κέντρο Υγείας Μουζακίου, που χτίστηκε πάνω στην κοίτη του Παμίσου.
Αυτό όμως αποτελεί έναν ακόμη λόγο οριστικής διευθέτησης και προώθησής του μιας και πρόκειται για έργο πολλαπλού σκοπού, πρωτίστως πολιτικής προστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης του κάμπου, αλλά και έργο υδροηλεκτρικό, αρδευτικό και περιβαλλοντικό καθώς θα ενισχύει τους καλοκαιρινούς μήνες τη ροή του Πηνειού που στερεύει σε μήκος 35 χιλιομέτρων στην περιοχή των Τρικάλων και μετατρέπεται σταδιακά λόγω της κλιματικής κρίσης σε χείμαρρο.

Ένας χρόνος μετά τη «μαύρη Παρασκευή» 18 Σεπτέμβρη - τα δύο ποτάμια που έπνιξαν Φάρσαλα και Καρδίτσα


Με την αβεβαιότητα και τη ρευστότητα στην αγορά ενέργειας να κυριαρχεί τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022 γίνεται αντιληπτό ότι αυτό που έχει ανάγκη σε αυτή τη φάση της ενεργειακής της μετάβασης η χώρα είναι τα έργα αποθήκευσης ενέργειας, λόγω της στοχαστικότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Ο ταμιευτήρας του Μουζακίου προβλέπεται στη μεσαία του τουλάχιστο λύση με ταμίευση 100 εκατομμυρίων κυβ. μέτρων νερού να λειτουργεί και ως υδροηλεκτρικό έργο παραγωγής καθαρής «πράσινης» ενέργειας, αλλά και ως αναρρυθμιστική λίμνη για τη λειτουργία του φράγματος της Συκιάς ως αποθήκη ενέργειας με τη μέθοδο της άντλησης- ταμίευσης τη νύχτα. Κάτι ανάλογο προχωρά η ΓΕΚ –ΤΕΡΝΑ στο φράγμα της Αφιλοχίας πάλι στον Αχελώο.
Η υλοποίηση σταθμών αποθήκευσης μεγάλης κλίμακας, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αποφασιστικό ανάχωμα στην εκρηκτική άνοδο των ενεργειακών τιμών στη χώρα μας, αποτελεί πλέον το ζητούμενο για την Ελλάδα. και ο ταμιευτήρας της Συκιάς με ταμίευση 500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού μετατρέπεται σε μία τεράστια αποθήκη και ενέργειας, αλλά και νερού που θα το χρειαστούμε μελλοντικά με τις περιόδους λειψυδρίας να κάνουν συχνά την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής κρίσης. Από την άποψη αυτή το φράγμα Μουζακίου αποκτά και έναν χαρακτήρα εθνικής στρατηγικής πέρα από την τεράστια σημασία που έχει για την αντιμετώπιση των πλημμυρών και τη διατήρη

Ένας χρόνος μετά τη «μαύρη Παρασκευή» 18 Σεπτέμβρη - τα δύο ποτάμια που έπνιξαν Φάρσαλα και Καρδίτσα

ση της οικολογικής ισορροπίας στο ποτάμιο σύστημα της Θεσσαλίας.


Χωρίς όμως το φράγμα Μουζακίου δεν μπορεί να λειτουργήσει με αντλησοταμίευση το φράγμα της Συκιάς.


Η Ελλάδα είναι από τους πιο αδύναμους ενεργειακούς κρίκους της Ε.Ε. και η εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής της από το φυσικό αέριο και τον λιγνίτη, ιδίως τους θερινούς μήνες με τον καύσωνα είχε σαν αποτέλεσμα να επωμιστεί ένα τεράστιο κόστος το οποίο δεν μπόρεσε να απορροφήσει η ρηχή αγορά ενέργειας. Aν είχαν αναπτυχθεί εδώ και χρόνια τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ (μέσω της άντλησης-ταμίευσης) από υδροηλεκτρικά έργα τα οποία μένουν για ανεξήγητους λόγους στάσιμα στη χώρα μας, όπως το φράγμα στη Μεσοχώρα και το φράγμα στη Συκιά, σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες το κόστος θα είχε μετριαστεί.
Συμπερασματικά ένα χρόνο μετά τη θεομηνία κι ενώ η Καρδίτσα δεν έχει ακόμη συνέλθει οικονομικά και ψυχολογικά καθώς θα απαιτηθούν χρόνια για να συμβεί αυτό, το να απαιτούμε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις .και να προχωρήσουν έργα ύψιστης σημασίας τόσο για την Πολιτική Προστασία όσο και για την Εθνική Οικονομία , αποτελεί τον ελάχιστο όρο τιμής σε όλους εκείνους τους συμπολίτες που έκλαψαν, πάλεψαν με τις λάσπες και ύψωσαν ξανά με περηφάνια και φιλότιμο την τοπική αγορά και την τοπική οικονομική δραστηριότητα. Την επόμενη φορά δεν θέλουμε να έρθει κάποιος κυβερνήτης να μας δώσει πάλι αποζημιώσεις για τις χαμένες περιουσίες. Απαιτούμε να μας προστατέψει ώστε να μη χαθούν ούτε περιουσίες αλλά το κυριότερο ούτε άλλες ανθρώπινες ζωές. Το φράγμα Μουζακίου είναι δέσμευση του πρωθυπουργού και πρέπει και αυτό μέσω ΣΔΙΤ, όπως εξήγγειλε στα γειτονικά Φάρσαλα για το φράγμα στον Ενιπέα, να ολοκληρωθεί στη θητεία του.

ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ Καρδίτσας

 Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Θεσσαλών Γη

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλικά Σχόλια

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
ΙΚΤΕΟ Ζερβός
Επίλεκτος Κλωστουφαντουργία - stiafilco
Όλυμπος-Κλιάφα
Τσίπουρο Τυρνάβου
Φαίδων Αρτοποιήματα
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Νέος Αγών
thesnea.gr
  ^