Καζάνας
cosmos
Τράπεζα Θεσσαλίας

Ειδήσεις, νέα για Θεσσαλικά Σχόλια

Γιατί πρέπει ο πρωθυπουργός να εξαγγείλει μείωση του ΕΦΚ σε ρεύμα, πετρέλαιο και αρδευτικά στον κάμπο

Του Γιάννη Κολλάτου

Γιατί πρέπει ο πρωθυπουργός να εξαγγείλει μείωση του ΕΦΚ σε ρεύμα, πετρέλαιο και αρδευτικά στον κάμπο
09.09.2021 | 16:35
Agronuts
Horizon
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Δήμος Λαρισαίων - Πρόσκληση
exalco
Ενωμενα Φροντιστήρια
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Ευκαιρία με τη μείωση του ΕΦΚ πετρελαίου και ενέργειας να διορθωθούν «ανορθογραφίες» στην πραγματική οικονομία


Οι παραγωγικές τάξεις είναι με το βλέμμα στραμμένο στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες το Σαββατοκύριακο από το βήμα της ΔΕΘ για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την υφήλιο και τη χώρα.


Οι ανατιμήσεις, σε ρεύμα, υγρά καύσιμα, τρόφιμα και πρώτες ύλες απειλούν να διαλύσουν τον παραγωγικό ιστό, σε μία περίοδο που επιχειρεί να σταθεί ξανά στα πόδια του μετά από μία δεκαετία λιτότητας, και ένα 18μηνο απαγορεύσεων στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων λόγω της πανδημίας.
Τα κύρια αιτήματα των παραγωγικών φορέων έχουν να κάνουν με τη μείωση του ΦΠΑ και τη μείωση του ΕΦΚ (Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης).
Είναι γεγονός ότι η ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα στη χώρα υποχώρησε κατά πολύ την τελευταία δεκαετία των μνημονίων, καθώς Έλληνες αγρότες και βιοτέχνες πληρώνουν τριπλάσιο ειδικό φόρο κατανάλωσης σε ενέργεια και καύσιμα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο κι αυτό πρέπει να διορθωθεί.


Ο πρωθυπουργός έχει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία αυτό το Σαββατοκύριακο εξαγγέλλοντας τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και την ενέργεια, να δώσει ώθηση στην πραγματική οικονομία, διορθώνοντας «ανορθογραφίες» της περιόδου των τριών μνημονίων, αλλά υλοποιώντας και τη σχετική του δέσμευση που είχε κάνει από το Σεπτέμβρη του 2018 σε ερώτηση του «Ν.Α.» και τη «Θεσσαλίας τηλεόρασης» την οποία επανέλαβε προεκλογικά από τη Λάρισα το Μάιο του 2019,. Τότε είχε μιλήσει ότι θα μελετηθεί η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες. Τώρα είναι η ευκαιρία με τη μείωσή του να συμπεριλάβει και βιοτεχνίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μεταφορικές εταιρείες, τουριστικές επιχειρήσεις και βιομηχανία, ότι δηλαδή συνθέτει τον ιστό της πραγματικής οικονομίας στη χώρα.
Σε ότι αφορά τη Θεσσαλία βέβαια αναμένουν πολλά περισσότερα οι αγρότες που δοκιμάστηκαν από τον «Ιανό», τους παγετούς και τη λειψυδρία, όπως την υλοποίηση των σχετικών δεσμεύσεων, ώστε να επαναρχίσουν τα έργα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη θεσσαλική πεδιάδα που ερημοποιείται και κινδυνεύει με κατάρρευση το έδαφός της από την υπογονιμότητα, τη διάβρωση και την αποσάρθωση λόγω του τεράστιου ελλείμματος τόσο σε επιφανειακά όσο κυρίως σε υπόγεια νερά ( 3 δις κ.μ. νερού)


Ειδικότερα η Θεσσαλία αναμένει τη δέσμευση που είχε δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόμενος την Καρδίτσα αμέσως μετά τον «Ιανό» για την υλοποίηση του φράγματος Μουζακίου (που αποτελεί και συνοδό έργο του Αχελώου) , το οποίο δυστυχώς δεν περιλαμβάνεται στο πρώτο πακέτο έργων ύψους 1 δις ευρώ που θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ. Είχε πει συγκεκριμένα σε σύσκεψη στο δημαρχείο ο πρωθυπουργός:


"Εφόσον το φράγμα στο Μουζάκι για το οποίο και εγώ ακούω να γίνεται πολύς λόγος είναι επιβεβλημένο και σωστά μελετημένο και  θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα (Σ.Σ. των πλημμυρών από τον Πάμισο) , να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Το έργο του Αχελώου είναι μια πολύ μεγάλη άλλη κουβέντα για την οποία εγώ είμαι έτοιμος και έχω ήδη δώσει την εντολή και στο Υπουργείο να ξανά ανοίξουμε τη συζήτηση για την μερική-μερική εκτροπή του Αχελώου, την τρίτη εκδοχή".


Τώρα που η παγκόσμια οικονομία υψώνει τείχη προστατευτισμού και θεριεύει ο πληθωρισμός, ενώ η κλιματική κρίση απειλεί τη γεωργία των μεσογειακών χωρών είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να θωρακίσουμε την πραγματική παραγωγή, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα ακόμη και επισιτιστικής κρίσης τα προσεχή χρόνια.


Τα οικονομικά περιθώρια και τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας ως χώρα (Ταμείο Ανάκαμψης) δεν είναι ανεξάντλητα για τούτο οι κινήσεις πρέπει να είναι στοχευμένες, ιεραρχημένες και με πολλαπλασιαστή. Δηλαδή το κάθε ευρώ που δίνεται από δημόσιες επενδύσεις να συνοδεύεται από ιδιωτικά κεφάλια ώστε να παράγεται μόχλευση και να αποδίδει πολλαπλάσια στην απασχόληση και την πραγματική οικονομία.

Η μείωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο και ενέργεια θα δώσει μία πραγματική ώθηση στον παραγωγικό ιστό της χώρας, σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον πλανήτη, καθώς κάθε χώρα περιχαρακώνεται στα ίδια μέσα παραγωγής για να αντιμετωπίσει επισιτιστική κρίση

 

 Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Θεσσαλών Γη

Άλλες ειδήσεις για Θεσσαλικά Σχόλια

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
ΙΚΤΕΟ Ζερβός
Επίλεκτος Κλωστουφαντουργία - stiafilco
Όλυμπος-Κλιάφα
Τσίπουρο Τυρνάβου
Φαίδων Αρτοποιήματα
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Νέος Αγών
thesnea.gr
  ^