Καζάνας
cosmos
Τράπεζα Θεσσαλίας

Ειδήσεις, νέα για Λαρισαϊκά... Της Πόλης

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Γ Μέρος

από τον Γιώργο Τράντα

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Γ Μέρος
19.08.2021 | 14:46
Agronuts
Horizon
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Δήμος Λαρισαίων - Πρόσκληση
exalco
Ενωμενα Φροντιστήρια
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

 

Στο γραφικό Ναύπλιο συνεχίζεται ο περίπατός μου. Από την Πλατεία Συντάγματος κατηφορίζω την οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου. Στολισμένος με μπουκαμβίλιες ο δρόμος. Γουστόζικα καταστήματα τραβούν πολλούς περαστικούς. Στα αριστερά μου ένα από τα πολλά καταστήματα που πωλούν κομπολόγια.

Ανάμεσα στην Βασιλέως Κωνσταντίνου και Αμαλίας βρίσκεται η πλατεία Τριών Ναυάρχων. Είναι αφιερωμένη στη μνήμη των ναυάρχων, Κόδριγκτον της Αγγλίας, Δεριγνύ της Γαλλίας και Χέιδεν της Ρωσίας, που νίκησαν τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο στη ναυμαχία του Ναβαρίνου στις 8 Οκτωβρίου του 1827.Στο μέσο της πλατείας βρίσκεται το ταφικό μνημείο με τα οστά του Δημήτριου Υψηλάντη, παραγγελία του αδελφού του στη Βιέννη. Η ηγετική αυτή μορφή της επανάστασης πέθανε στο Ναύπλιο το 1832 από χρόνια κληρονομική ασθένεια, σε ηλικία 40 ετών.

Στην πλατεία βρίσκεται και ένα νεοκλασσικό κτίριο που στεγάζει σήμερα το Δημαρχείο της πόλης. Δίπλα, στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου 32, βρισκόταν το φαρμακείο του Ιταλού φιλέλληνα Μπονιφάτσιο Μποναφίν, ο οποίος ταρίχευσε το νεκρό σώμα του δολοφονηθέντος Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.

Πίσω από το μνημείο του Υψηλάντη, στο δυτικό τμήμα της πλατείας, βρίσκεται ο ανδριάντας του πρώτου βασιλιά της Ελλάδος, Όθωνα. Ο νεαρός βασιλιάς αποβιβάστηκε στο Ναύπλιο στις 25 Ιανουαρίου του 1833 και έμεινε για σύντομο διάστημα στην πόλη, έως το 1834. Εκεί βρισκόταν το Κυβερνείο ή αλλιώς «Παλατάκι», που καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1929. Πίσω από τον Όθωνα κάνω στάση για ένα παγωτό χωνάκι.

Όπως στρίβω στη Βασίλισσας Αμαλίας βλέπω αριστερά μου ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο όπου λειτούργησε, από το 1828 έως το 1834, η πρώτη Σχολή Ευελπίδων της Ελλάδας ή αλλιώς το «Κεντρικόν Πολεμικόν Σχολείον». Ιδρυτής της, ποιος άλλος, ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας και στόχος της σχολής ήταν να στελεχωθεί ο στρατός με άνδρες ικανής μόρφωσης.

Το κτίριο αυτό στεγάζει από το 1988 το Πολεμικό Μουσείο. Ανέβηκα στους δύο ορόφους του. Παρουσιάζει σημαντικά γεγονότα από την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, την ιστορία της Σχολής Ευελπίδων καθώς και εκθέματα από την Ελληνική Επανάσταση, τον Μακεδονικό αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους, και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στα αριστερά της εισόδου του Μουσείου η προτομή του ήρωα του ελληνοιταλικού πολέμου Βασίλειου Βραχνού. Το μνημείο αναφέρει ότι πολέμησε ως διοικητής της 1ης Μεραρχίας Λάρισας. Απορώ που δεν είδα καμία αναφορά γι- αυτόν στη Λάρισα.

Απέναντι βλέπω ένα δίπατο σπίτι σε λιτή γραμμή. Παρά τις πολλές παρεμβάσεις μου φάνηκε ελκυστικό και ενδιαφέρων ο συνδυασμός ώχρας και γκρι. Η Αθανασίου Σιώκου είναι ένα στεναδάκι που οδηγεί στην Μπουμπουλίνας, δηλαδή στην παραλία. Τραβά την προσοχή μου καθώς είναι στολισμένο με φυτά και αντικείμενα των καταστημάτων.

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Β Μέρος

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Β Μέρος

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Β Μέρος

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Β Μέρος

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Β Μέρος

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Β Μέρος

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Β Μέρος

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Β Μέρος

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Β Μέρος

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Β ΜέροςΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Θεσσαλών Γη

Άλλες ειδήσεις για Λαρισαϊκά... Της Πόλης

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
ΙΚΤΕΟ Ζερβός
Επίλεκτος Κλωστουφαντουργία - stiafilco
Όλυμπος-Κλιάφα
Τσίπουρο Τυρνάβου
Φαίδων Αρτοποιήματα
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Νέος Αγών
thesnea.gr
  ^