Καζάνας
cosmos
Ενωμενα Φροντιστήρια

Ειδήσεις, νέα για Λαρισαϊκά... Της Πόλης

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Β Μέρος

Του Γιώργου Τράντα

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Β Μέρος
03.08.2021 | 09:48
Agronuts
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
AXON
Δαλαβίκας Bikes
Smartbox - Ανέστης Θεοδώρου
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

 

Περνάω ανάμεσα σε γραφικά καφέ και εστιατόρια που μου θυμίζουν αθηναϊκή Πλάκα και φθάνω στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, έργο του 1702. Έξω από την είσοδο αυτού του ναού εκτυλίχθηκε μία από τις πιο μελανές σελίδες της νεότερης ελληνικής Ιστορίας. Εδώ, τα ξημερώματα της 27ης Σεπτεμβρίου του 1831, δολοφονήθηκε από τους Μανιάτες αδελφούς Μαυρομιχάλη ο Ιωάννης Καποδίστριας. Τα σπλάχνα του Κυβερνήτη τοποθετήθηκαν μέσα σε πολυτελή θήκη κάτω από το Ιερό Βήμα του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα. Στην είσοδο της εκκλησίας μια μαρμάρινη πλάκα αναφέρει το γεγονός και σε μια προθήκη βρίσκεται μία από τις σφαίρες που του έριξε ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης. Στο εσωτερικό του ναού πάνω από το στασίδι εικονογραφείται η δολοφονία του. Ο Καποδίστριας διακυβέρνησε το νεοσύστατο ελληνικό κράτος από την πόλη του Ναυπλίου για τρία χρόνια και οκτώ μήνες. Το έργο του Κυβερνήτη υπήρξε λαμπρό και δεν θεωρείται τυχαία ως ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς που πέρασαν από την ιστορία της Ελλάδας.


Κατηφορίζω με την ίδια κατεύθυνση στη Σταικοπούλου. Στα δεξιά μου μια διπλοκατοικία όπου αρμονικά συνυπάρχει το ξύλο με το τσιμέντο, το ροζ, το λευκό και το μπλε. Η μπουκαμβίλια στα αριστερά της εισόδου πολυετής και πανέμορφη. Λίγο πιο κάτω το Βουλευτικόν. Το κτίριο αυτό κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ελληνική ιστορία, καθώς εδώ στεγάστηκε για δύο χρόνια από το 1825 η Βουλή της επαναστατημένης Ελλάδας. Χτίστηκε αρχικά ως τζαμί γύρω στα 1730. Το έχτισε, λένε ένας αγάς για τις τύψεις που είχε που δολοφόνησε δύο Βενετούς για να τους πάρει τον θησαυρό που είχε κρύψει εκεί ο πατέρας τους όταν κατείχαν το Ναύπλιο οι Βενετοί. Σ’ αυτό το κτίριο λειτούργησε σχολείο, φυλακή, χώρος χοροεσπερίδων, ενώ εδώ έγινε, κατά την περίοδο της Αντιβασιλείας, η Δίκη των οπλαρχηγών της Ελληνικής Επανάστασης, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και Δημήτριου Πλαπούτα. Σήμερα το Βουλευτικό έχει αναπαλαιωθεί υποδειγματικά από το Υπουργείο Πολιτισμού και χρησιμεύει ως συνεδριακός και εκθεσιακός χώρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Ναυπλίου.


Το πρώτο μέρος του περιπάτου μου ολοκληρώνεται στην Πλατεία Συντάγματος. Είναι η σημαντικότερη και ιστορικότερη πλατεία του Ναυπλίου, στο κέντρο της κάτω πόλης. Έχει αλλάξει πολλά ονόματα. Παλιά λεγόταν πλατεία Πλατάνου, γιατί εκεί βρισκόταν ένας πλάτανος κάτω από τον οποίο αγόρευαν οι πολιτικοί. Από το κέντρο της βλέπω σημαντικά ιστορικά κτίρια. Στα αριστερά μου, την ενετική Αποθήκη του Στόλου, όπου στεγάζεται σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο. Εντυπωσιακό το δέσιμο των κολόνων στην είσοδο για τη διατήρησή του. Σε αυτή την πλατεία, εκτυλίχθηκε το γνωστό στη νέα ελληνική ιστορία επεισόδιο της «Ψωροκώσταινας», που το 1826 έδωσε για τον αγώνα του έθνους όλα της τα υπάρχοντα, που δεν ήταν άλλα από ένα ασημένιο δαχτυλίδι και ένα γρόσι. Μπροστά μου βλέπω το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, κτίσμα του 1930, έργο του αρχιτέκτονα Ζουμπουλίδη. Οι κολώνες προς την πλευρά της πλατείας δείχνουν επιρροές από τα μυκηναϊκά μέγαρα. Εκεί βρισκόταν το σπίτι της Καλλιόπης Παπαλεξοπούλου. Η Παπαλεξοπούλου, σύζυγος του δημάρχου του Ναυπλίου Σπυρίδωνος Παπαλεξόπουλου, πρωτοστάτησε στην επαναστατική κίνηση για την έξωση του βασιλιά Όθωνα από την Ελλάδα. Γι αυτόν τον λόγο, μπροστά από το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας υπάρχει γλυπτό αφιερωμένο στη μνήμη της.


Στ΄αριστερά μου, στην άλλη πλευρά της πλατείας βρίσκεται το Τριανόν. Πήρε το όνομά του από τον ομώνυμο κινηματογράφο που λειτουργούσε εκεί. Αποτελεί το παλαιότερο τζαμί που σώζεται στην πόλη και φέρει έντονες επιρροές από τη βυζαντινή ναοδομία. Χρονολογείται στα τέλη του β΄ μισού του 16ου αιώνα, και είναι ίσως το μοναδικό κτίσμα που σώζεται από την περίοδο αυτή στην πόλη. Από το 1828 μέχρι και τις αρχές του 1833, εδώ στεγάστηκε το Αλληλοδιδακτικό Σχολείο Αρρένων, όπου τη διδασκαλία αναλάμβαναν οι ικανότεροι μαθητές, οι «πρωτόσχολοι».Αργότερα, στα τέλη του 19ου αιώνα, ο χώρος χρησίμευσε ως θέατρο. Μετά από τη χρήση του για κινηματογράφο, ξαναχρησιμοποιείται ως θέατρο παραστάσεων του Δημοτικού Θεάτρου Ναυπλίου.

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Β Μέρος

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Β Μέρος

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Β Μέρος

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Β Μέρος

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Β Μέρος

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Β Μέρος

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Β Μέρος

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Β Μέρος

Εικόνες της άλλης πόλης - Ναύπλιο Β ΜέροςΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Θεσσαλών Γη

Άλλες ειδήσεις για Λαρισαϊκά... Της Πόλης

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Όλυμπος-Κλιάφα
Επίλεκτος Κλωστουφαντουργία - stiafilco
Φαίδων Αρτοποιήματα
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Νέος Αγών
thesnea.gr
  ^