Καζάνας
cosmos
Ενωμενα Φροντιστήρια

Ειδήσεις, νέα για Ελλάδα

«Κόκκινος» συναγερμός για την αποφυγή μπλακ άουτ στην ηλεκτροδότησηl

Oρατός ο κίνδυνος μπλάκαουτ λόγω παρατεταμένου καύσωνα

«Κόκκινος» συναγερμός για την αποφυγή μπλακ άουτ στην ηλεκτροδότησηl
01.08.2021 | 09:03
Agronuts
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
AXON
Δήμος Κιλελερ
Smartbox - Ανέστης Θεοδώρου
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Στα όριά του το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας από εβδομάδα.

Αύριο το πρωί στις 09:30 ο ΥΠΕΝ έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος κατά τη διάρκεια του παρατεταμένου καύσωνα, στην οποία συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης της ΡΑΕ και στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΣΦΑ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ.

Αν η ζήτηση δεν βγαίνει μπορεί να υπάρξουν και εκ περιτροπής διακοπές έτσι όπως ορίζει το σχέδιο.

Στο υπουργείο, τον Ρυθμιστή και τους Διαχειριστές έχει σημάνει «κόκκινος» συναγερμός καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες του καύσωνα που θα σαρώσει αυτήν την εβδομάδα τη χώρα αναμένεται να θέσει σε δοκιμασία και το ενεργειακό σύστημα. Πηγές αναφέρουν ότι δεν θα εξεταστεί μόνο κατά πόσο ΔΕΗ και ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ είναι έτοιμοι να παρέχουν με ασφάλεια την ηλεκτρική ενέργεια αλλά θα ερευνηθεί και κατά πόσο είναι έτοιμες και οι πηγές εισόδου του φυσικού αερίου στη χώρα μας (Σιδηρόκαστρο, Κήποι και Ρεβυθούσα) είναι σε ετοιμότητα να ανταποκριθούν στη διέλευση των απαιτούμενων ποσοτήτων για την αδιάλειπτη λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Η εβδομάδα που ακολουθεί, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, θα είναι μία «κολασμένη» και θα θέσει σε ισχυρή δοκιμασία τις αντοχές του ενεργειακού συστήματος.


Ρεκόρ ζήτησης

Οι προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ για την εβδομάδα που έρχεται είναι πρωτοφανείς ως προς το σημείο που μπορεί να φτάσει το φορτίο αιχμής, δηλαδή το ανώτατο όριο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για μεγέθη που αν επαληθευτούν θα καταρρίψουν ρεκόρ εποχών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμήσεις του Διαχειριστή δείχνουν για αύριο Δευτέρα η ζήτηση να φτάνει στα 10.450 MW, την Τρίτη 3 του μηνός στα 10.200 MW, την Τετάρτη 4 Αυγούστου 9.880 MW και την Πέμπτη 5 το φορτίο αιχμής θα κινηθεί στα 10.000 MW.

Ήδη την περασμένη Παρασκευή 30 Ιουλίου η αιχμή έκανε ιστορικό εποχών καθώς εκτινάχθηκε, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο ΑΔΜΗΕ στον ENTSO-E (Ευρωπαίος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), εκτινάχθηκε μεταξύ 12 με 1 το μεσημέρι στα 10.594 MW!

Να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις που κάνει ο ΑΔΜΗΕ για αυτήν την εβδομάδα, και γενικά οι εκτιμήσεις που δίνονται για τις επόμενες μέρες απέχουν από την πραγματική ζήτηση. Οπότε οι προαναφερόμενες εβδομαδιαίες προβλέψεις δεν αποκλείεται να καταλήξουν και με μεγαλύτερη άνοδο.


Ποιες μονάδες λειτουργούν

Για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται σε λειτουργία όλες οι θερμικές μονάδες που δεν αντιμετωπίζουν βλάβη ή δεν βρίσκονται σε συντήρηση. Εντός του συστήματος είναι και οι λιγνιτικές της ΔΕΗ (Αγ. Δημήτριος 1 έως 4, Μεγαλόπολη 4 και Μελίτη). Η δημόσια επιχείρηση έχει διαθέσιμες και τις μονάδες φυσικού αερίου (Αλιβέρι 5, Λαύριο 4 και 5, Κομοτηνή και Μεγαλόπολη 5). Πολύτιμες για το σύστημα είναι και οι μονάδες με φυσικό αέριο των ιδιωτών, οι οποίες έχουν φουλάρει τις τουρμπίνες τους: (Elpedison Θίσβης και Βοιωτίας, ΗΡΩΝ στη Βοιωτία, Protergia στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας και Korinthos Power της Mytilineos και της Motor Oil στα διυλιστήρια της Κορίνθου).

Τις πρωϊνές ώρες παραγωγή εγχέεται και από τα φωτοβολταϊκά, ενώ τα αιολικά λόγω των ασθενών ανέμων δεν είναι σε πλήρη λειτουργία. Τις βραδινές ώρες για να καλυφθεί ζήτηση περίπου 2,5 GW η ΔΕΗ ρίχνει στην παραγωγή και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της εργοστάσια, ενώ τα δίκτυα μεταφοράς έχουν ανοίξει στα σύνορα και για εισαγωγές ρεύματος.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας η ζήτηση την περασμένη Παρασκευή καλύφθηκε σχεδόν κατά 44% από τις μονάδες φυσικού αερίου, κατά περίπου 18% από εισαγωγές, κατά 16% από ΑΠΕ, ο λιγνίτης έδωσε το 15,5% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά το 6,8%.
Διακοπές ρεύματος

Ο καύσωνας βρίσκεται σε εξέλιξη από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας.

Και το σύστημα μεταφοράς (υψηλή και υπερυψηλή τάση) καθώς και το δίκτυο διανομής (χαμηλή και μέση τάση) δεν αντιμετώπισαν εκτεταμένες βλάβες που να οδηγήσουν σε γενικευμένα μπλακ άουτ. Οι διακοπές βέβαια περιορισμένης έκτασης στο δίκτυο διανομής δεν έλειψαν με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να δίνουν μάχη σε αντίξοες συνθήκες για την αποκατάσταση τους.

Ο «κόκκινος» συναγερμός που έχει σημάνει εστιάζεται και στις γραμμές μεταφοράς και το δίκτυο λόγω της παλαιότητας μετασχηματιστών, υποσταθμών και λοιπού εξοπλισμού. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε αρκετές περιπτώσεις επιδεινώνουν τα όποια προβλήματα με αποτέλεσμα τις διακοπές ρεύματος σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Κάτι που αναμένεται να συμβεί και αυτήν την εβδομάδα. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την πλήρη ετοιμότητα των τεχνικών του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Πηγή: skai.gr

«Κόκκινος» συναγερμός για την αποφυγή μπλακ άουτ στην ηλεκτροδότησηlΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Θεσσαλών Γη

Άλλες ειδήσεις για Ελλάδα

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Επιστροφή 6-9-2021 Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας
Δαλαβίκας Bikes
Όλυμπος-Κλιάφα
Επίλεκτος Κλωστουφαντουργία - stiafilco
Φαίδων Αρτοποιήματα
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Νέος Αγών
thesnea.gr
  ^