Καζάνας
cosmos
Ενωμενα Φροντιστήρια

Ειδήσεις, νέα για Λαρισαϊκά... Της Πόλης

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ (ΑΛΛΗΣ) ΠΟΛΗΣ – ΝΑΥΠΛΙΟ (Α)

Του Γιώργου Τράντα

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ (ΑΛΛΗΣ) ΠΟΛΗΣ – ΝΑΥΠΛΙΟ (Α)
28.07.2021 | 16:39
Agronuts
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
AXON
Δαλαβίκας Bikes
Smartbox - Ανέστης Θεοδώρου
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

 

Στο γραφικό Ναύπλιο ο σημερινός περίπατός μου. Δεν την χορταίνω αυτή την πόλη, όποια εποχή και να την επισκεφτώ. Κάθε γωνιά της μια όμορφη εικόνα και μια σκηνή της νεότερης ιστορίας της χώρας.

 

 

Στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου 35 βλέπω το σπίτι του Νίκου Καρούζου, του μεγάλου Έλληνα ποιητή, όπου γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια. Απέναντι από το πατρικό σπίτι του ποιητή, η πόλη για να τιμήσει τη μνήμη του, έχει τοποθετήσει την προτομή του.

Λίγο πιο κάτω στα δεξιά μου το πάρκο Κολοκοτρώνη. Στο κέντρο του δεσπόζει ο μνημειακός έφιππος ανδριάντας του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης. Είναι ένα από τα σημαντικότερα δημιουργήματα της νεοελληνικής γλυπτικής, το οποίο φιλοτεχνήθηκε το 1894 από τον Τήνιο γλύπτη Λάζαρο Σώχο στο Παρίσι. Το έργο ήταν τόσο ακριβό που χρειάστηκε να γίνει πανελλήνιος έρανος για τη συγκέντρωση των χρημάτων. Όμοιος ανδριάντας, έργο του ίδιου γλύπτη, υπάρχει και στην Αθήνα, μπροστά από το κτίριο της Παλαιάς Βουλής. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έζησε αρκετά χρόνια στο Ναύπλιο. Πότε ελεύθερος με δωρεάν σπίτι στην Πλατεία Συντάγματος και κτήματα στην είσοδο της πόλης, στη σημερινή οδό Άργους και πότε φυλακισμένος στο Παλαμίδι.


Στα αριστερά μου, το κτίριο του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, ένα κτίσμα που ορίζει την αρχή του ιστορικού κέντρου του Ναυπλίου. Ο σιδηροδρομικός σταθμός Ναυπλίου – Αθηνών λειτούργησε από το 1886 μέχρι το 1963. Σήμερα, στο κτίριο του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού στεγάζεται το Δημοτικό Ωδείο Ναυπλίου «Κωνσταντίνος Νόνης». Δίπλα, στις κερκίδες ενός υπαίθριου θεάτρου ένας κύριος διαβάζει την εφημερίδα του.


Σταθμεύω το αυτοκίνητο δίπλα στην πλατεία Καποδίστρια για να συνεχίσω με τα πόδια. Εκεί βρισκόταν ο βενετσιάνικος προμαχώνας Σαν Μάρκο, ο οποίος κατεδαφίστηκε το 1926. Η πλατεία οφείλει το όνομά της στη μορφή που συνδέθηκε κατ` εξοχήν με την ιστορία της πόλης, τον Ιωάννη Καποδίστρια, που υπήρξε ο πρώτος Κυβερνήτης του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Ο ανδριάντας του Κυβερνήτη, έργο του γλύπτη Μιχαήλ Τόμπρου, τοποθετήθηκε στην πλατεία το 1932 και έχει σμιλευτεί σε μάρμαρο. Ο Καποδίστριας παριστάνεται όρθιος, με επίσημη ενδυμασία, να ακουμπά ελαφρά σε κορμό δέντρου.


Κινούμαι στην οδό Ανδρέα Συγγρού, χορηγού μεταξύ άλλων και του Δικαστικού Μεγάρου. Στο κτίριο, που είναι δομημένο σύμφωνα με τον νεοκλασικό ρυθμό, στεγάζεται σήμερα και εφετείο. Δεξιά και αριστερά της εισόδου του Δικαστικού βρίσκονται οι προτομές των Πολυζωίδη και Τερτσέτη, δύο δικαστών που έμειναν στην ιστορία για τη σθεναρή στάση τους στη δίκη των οπλαρχηγών της Ελληνικής Επανάστασης το 1834. Αρνήθηκαν να υπογράψουν το πρακτικό της απόφασης για τη θανατική καταδίκη των οπλαρχηγών, απολύθηκαν και αποκαταστάθηκαν στο δικαστικό σώμα. Στο νότιο τμήμα της πλατείας Δικαστηρίων βρίσκεται το μνημείο του σπουδαίου πολεμιστή Νικήτα Σταματελόπουλου, γνωστού ως Νικηταρά, αρχηγού της πολιορκίας του Ναυπλίου.


Κατευθύνομαι προς τα νότια για να μπω στην παλιά πόλη με τον παραδοσιακό τρόπο, μέσω της Πύλης της Ξηράς. Κατασκευάστηκε το 1708 από τον Γάλλο μηχανικό Λασάλ και αποτελούσε τη μοναδική είσοδο της κάτω πόλης. Η πύλη έκλεινε μετά τη δύση του ηλίου. Όποιος έμενε απ` έξω ήταν αναγκασμένος να διανυκτερεύσει εκτός των τειχών, συνήθως στο προάστειο της Πρόνοιας. Μπροστά από την πύλη υπήρχε θαλάσσια τάφρος και η πρόσβαση γινόταν από κινητή ξύλινη γέφυρα.


Πριν μπω στην οδό Παπανικολάου – Καποδίστρια βλέπω ένα όμορφο μπαλκόνι παραδοσιακού σπιτιού. Συγχαίρω την ιδιοκτήτριά του γι- αυτό. Στ’ αριστερά μου το σπίτι της Μαντώς Μαυρογένους, ηρωίδας της επανάστασης, που σήμερα είναι πανσιόν. Δίπλα της έμενε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης. Θεωρώ ότι η Μαντώ πλήρωσε ακριβά τον έρωτά της με τον Υψηλάντη και δεν τιμήθηκε από την πόλη ούτε μετά θάνατον, σε αντίθεση με τη Μύκονο, που την τίμησε με πλατεία και ανδριάντα.


Προς την ίδια πλευρά του δρόμου ένα τριώροφο κτίριο με εμφανείς τις φθορές του χρόνου που για μια δεκαετία στέγασε το υπουργείο Στρατιωτικών της πόλης. Στο δεξιό μέρος βλέπω ένα περιποιημένο διώροφο σπίτι με όμορφα μπαλκόνια.

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ (ΑΛΛΗΣ) ΠΟΛΗΣ – ΝΑΥΠΛΙΟ (Α)

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ (ΑΛΛΗΣ) ΠΟΛΗΣ – ΝΑΥΠΛΙΟ (Α)

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ (ΑΛΛΗΣ) ΠΟΛΗΣ – ΝΑΥΠΛΙΟ (Α)

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ (ΑΛΛΗΣ) ΠΟΛΗΣ – ΝΑΥΠΛΙΟ (Α)

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ (ΑΛΛΗΣ) ΠΟΛΗΣ – ΝΑΥΠΛΙΟ (Α)

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ (ΑΛΛΗΣ) ΠΟΛΗΣ – ΝΑΥΠΛΙΟ (Α)

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ (ΑΛΛΗΣ) ΠΟΛΗΣ – ΝΑΥΠΛΙΟ (Α)

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ (ΑΛΛΗΣ) ΠΟΛΗΣ – ΝΑΥΠΛΙΟ (Α)

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ (ΑΛΛΗΣ) ΠΟΛΗΣ – ΝΑΥΠΛΙΟ (Α)Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Θεσσαλών Γη

Άλλες ειδήσεις για Λαρισαϊκά... Της Πόλης

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Όλυμπος-Κλιάφα
Επίλεκτος Κλωστουφαντουργία - stiafilco
Φαίδων Αρτοποιήματα
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Νέος Αγών
thesnea.gr
  ^