Καζάνας
cosmos

Ειδήσεις, νέα για Αγροτικά

Χωρίς στοκ τα εργοστάσια στην Ελλάδα, πιο ψηλά οι τιμές αγροτικών προϊόντων

Ανεβάζει ρυθμούς η μεταποίηση καθώς αυξάνει η ζήτηση

Χωρίς στοκ τα εργοστάσια στην Ελλάδα, πιο ψηλά οι τιμές αγροτικών προϊόντων
09.05.2021 | 14:29
Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου
Agronuts
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ 2021
Animus Benefits
apical bridget
Μαουσίδης-Νάνος
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Ανεβάζει ρυθμούς η μεταποίηση με τους σχετικούς δείκτες να προδιαγράφουν αύξηση της παραγωγής κατά 2,8%, ενισχύοντας έτσι τη ζήτηση για αγροτικά προϊόντα όσο συσσωρεύονται παραγγελίες στα εργοστάσια.
Τη συνθήκη µιας γενικευµένης ανόδου των τιµών για την πλειονότητα των αγροτικών προϊόντων και πρώτων υλών στην Ελλάδα έρχονται να επισφραγίσουν και οι επιδόσεις του τοµέα της µεταποίησης, όπου καταγράφεται ενίσχυση του δείκτη παραγωγικότητας και παραγγελιών για δεύτερο συνεχή µήνα, µε ταυτόχρονη οριακή εξάντληση των διαθέσιµων αποθεµάτων.

Η τάση αυτή αναµένεται να αποτυπωθεί σε αύξηση της παραγωγής των εγχώριων βιοµηχανιών κατά 2,8% µέσα στο 2021, κάτι που νοµοτελειακά έρχεται να ενισχύσει τις τιµές σε βασικά αγροτικά προϊόντα που βρίσκονται σε άµεση συνάρτηση µε τη βιοµηχανία µεταποίησης όπως είναι το βαµβάκι και το σκληρό σιτάρι, αλλά και των συµπύρηνων φρούτων. Μάλιστα, ειδικά στην περίπτωση των συµπύρηνων αλλά και των ξηρών καρπών που µεταποιούνται σε κοµπόστες ή ροφήµατα -κλάδοι της µεταποίησης που γνώρισαν ιδιαίτερη άνθιση τους τελευταίους µήνες- η ανοδική κινητικότητα των τιµών παραγωγού δεν µπορεί παρά να θεωρείται δεδοµένη. Ο παγετός ως γνωστόν έπληξε βασικά παραγωγικά κέντρα µε τις ζηµιές σε ορισµένες περιοχές να αγγίζουν ακόµα και το 100%. Έτσι, όπου σώθηκε πρώτη ύλη, εφόσον ισχύσουν οι κανόνες προσφοράς και ζήτησης, οι τιµές δεν µπορούν παρά να κινηθούν ανοδικα. Άλλωστε κάτι τέτοιο κρίνεται εκ των ων ουκ άνευ, ειδικά σε περιπτώσεις όπου χάθηκε µέρος της σοδειάς, ώστε να µπορέσουν οι παραγωγοί να αντιµετωπίσουν τα έξοδα και τις απαιτήσεις τόσο της υφιστάµενης όσο και της επερχόµενης εµπορικής περιόδου.

Όπως αποτυπώνει τελευταία έκθεση της IHS Markit, ο κύριος δείκτης PMI έκλεισε στις 54,4 µονάδες τον Απρίλιο, τιµή υψηλότερη από τις 51.8 µονάδες του Μαρτίου, υποδεικνύοντας τη δεύτερη συνεχή µηνιαία βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών του ελληνικού µεταποιητικού τοµέα. Η συνολική αύξηση ήταν επίσης η δριµύτερη από τον Φεβρουάριο του 2020, πριν από την έξαρση της πανδηµίας.
Ο κύριος ∆είκτης Υπευθύνων Προµηθειών της IHS Markit για τον τοµέα µεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) είναι ένας σύνθετος δείκτης της απόδοσης της µεταποιητικής οικονοµίας. Προκύπτει από δείκτες σχετικά µε τις νέες παραγγελίες, την παραγωγή, την απασχόληση, τον χρόνο παράδοσης προµηθειών και τα αποθέµατα προµηθειών. Οποιαδήποτε τιµή πάνω από το σηµείο µηδενικής µεταβολής των 50.0 µονάδων υποδεικνύει συνολική βελτίωση των συνθηκών του τοµέα.

Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τα αποθέµατά τους, οι εταιρείες αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότητα µε τον ταχύτερο ρυθµό που έχει καταγραφεί σε διάστηµα µεγαλύτερο του ενός έτους τον Απρίλιο. Παρόλ’ αυτά, η χρήση των αποθεµάτων στην παραγωγή οδήγησε σε ταχύτερη µείωση των αποθεµάτων προµηθειών, ενώ υποχώρησαν επίσης και τα αποθέµατα ετοίµων προϊόντων.

Η αύξηση του ποσοστού νέων παραγγελιών ήταν σε γενικές γραµµές µέτρια, ωστόσο ήταν η πρώτη ανοδική κινητικότητα σε διάστηµα µεγαλύτερο του ενός έτους. Η άνοδος ήταν κυρίως αποτέλεσµα της µεγαλύτερης ζήτησης από το εσωτερικό, ενώ οι νέες παραγγελίες για πωλήσεις στο εξωτερικό συνέχισαν να µειώνονται. Ωστόσο, ο ρυθµός µείωσης ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέµβριο του 2020 και ήταν, όπως αναφέρθηκε, αποτέλεσµα της χαλάρωσης των µέτρων περιορισµού σε βασικές αγορές εξαγωγών. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες κατέγραψαν επιστροφή σε αυξηµένα επίπεδα παραγωγής στο ξεκίνηµα του δεύτερου τριµήνου. Η σταθερή αύξηση ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2020. Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τα αποθέµατα, οι εταιρείες αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότητα µε τον ταχύτερο ρυθµό που έχει καταγραφεί σε διάστηµα µεγαλύτερο του ενός έτους τον Απρίλιο.

agronews.grΑν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Άλλες ειδήσεις για Αγροτικά

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Επίλεκτος Κλωστουφαντουργία - stiafilco
Εμβόλιάζομαι Νοιάζομαι - Δήμος Λάρισας
LEO - Γνωρισε τη ψωρίαση σου
Φαίδων Αρτοποιήματα
ΟΣΔΕ - Δημόκας
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Νέος Αγών
thesnea.gr
  ^