Καζάνας
cosmos
Ενωμενα Φροντιστήρια

Ειδήσεις, νέα για Τρίκαλα

Σκρέκας- Πάιατ: ΗΠΑ και Ελλάδα ενώνουν δυνάμεις για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή

Με κοινό τους άρθρο

Σκρέκας- Πάιατ: ΗΠΑ και Ελλάδα ενώνουν δυνάμεις για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή
25.04.2021 | 21:20
Agronuts
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
AXON
Δαλαβίκας Bikes
Smartbox - Ανέστης Θεοδώρου
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΗΠΑ και Ελλάδα ενώνουν δυνάμεις για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή, τονίζουν σε άρθρο τους ο Πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρυ Ρ. Πάιατ και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, είναι ισχυρότερη από ποτέ, ενώ σήμερα, όπως υποστηρίζουν, «ορίζουμε την μελλοντική πορεία προς τα εμπρός σε ένα από τα πλέον πιεστικά και καθοριστικά θέματα της γενιάς μας: την κλιματική κρίση».

Στο άρθρο τους, οι δυο αξιωματούχοι αναφέρουν ότι «Για να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου και να αποφύγουμε τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όλες οι χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα. Ακόμα και οι ανεπαρκείς πλέον στόχοι της Συμφωνίας των Παρισίων οι οποίοι τέθηκαν πριν από πέντε έτη, δεν έχουν εφαρμοστεί».

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, αναφέρουν, συγκάλεσε τη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα για να υπογραμμίσει τον επείγοντα χαρακτήρα και τα οικονομικά οφέλη μιας πιο δραστικής αντιμετώπισης του θέματος. Στη Σύνοδο η Ελλάδα βεβαίωσε εκ νέου τη δέσμευσή της να πρωταγωνιστήσει στην καθαρή ενέργεια, αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες για την απεξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα και τα ρυπογόνα καύσιμα.

Η Ελλάδα, σημειώνουν, ήταν από τις πρώτες χώρες που στήριξαν την αναθεωρημένη ατζέντα της ΕΕ η οποία τροποποίησε τους στόχους για το 2030, προκειμένου να πετύχει τουλάχιστον 55% μείωση του συνόλου των Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, συμπληρώνονατς ότι η γενναία απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ολοκλήρωση της εμβληματικής μεταρρύθμισης της απολιγνιτοποίησης νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, αποτελεί αδιάσειστη απόδειξη.

Οι ΗΠΑ, προσθέτουν, επιδοκιμάζουν αυτή την προσπάθεια επειδή αποδεικνύει πως οι χώρες μπορούν να υιοθετούν ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους από εκείνους που τέθηκαν στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων. «Όπως δήλωσε ο Ειδικός Απεσταλμένος για το Κλίμα, Τζον Κέρυ, όλοι πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Το κοινό μέλλον εξαρτάται από αυτό», δηλώνουν.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζουν οι αξιωματούχοι, έθεσαν το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στο επίκεντρο των εθνικών πολιτικών και πρότειναν φιλόδοξες πράσινες παρεμβάσεις για μια οικονομία μηδενικών εκπομπών. «Οι χώρες μας έχουν δεσμευθεί να συνεργασθούν για να προωθήσουν επενδύσεις σε μορφές καθαρής ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση και την κυκλική οικονομία, για τη μετάβαση σε ένα νέο, βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο το οποίο θα προάγει τη δημόσια υγεία και την προστασία του πλανήτη για τις επόμενες γενιές», τονίζουν.

Η Ελλάδα, συμπληρώνουν, «είναι μια από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου με εντυπωσιακή βιοποικιλότητα. Μοιραζόμαστε την ευθύνη να προστατεύσουμε τη φυσική κληρονομιά και τους πόρους της Ελλάδας ώστε να μπορούν να τις απολαμβάνουν οι επόμενες γενιές. Στην πορεία αυτή μπορούμε να δημιουργήσουμε ευημερία και οικονομικές ευκαιρίες και για τις δύο χώρες».

Ήδη, διευκρινίζουν, «οι αμερικανικές επενδύσεις στους πράσινους τομείς στην Ελλάδα δημιουργούν θέσεις εργασίας και για τους δύο λαούς. Εταιρείες από τις ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας, όπως η Ameresco και η 547 Energy αξιοποιούν ελληνική αιολική ενέργεια και τη διοχετεύουν στο εθνικό δίκτυο. Ο όμιλος Blink Charging δημιούργησε δίκτυο σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και η Tesla με την ερευνητική μονάδα στον Δημόκριτο επίσης εισέρχεται στην ελληνική αγορά. Επιπρόσθετα, η Envipco βοηθάει την ανάπτυξη στην Ελλάδα της κυκλικής οικονομίας, προωθώντας την επαναχρησιμοποίηση και ανάκτηση υλικών και περιορίζοντας τη ρύπανση από πλαστικά».

«Είμαστε υπερήφανοι για τις αμερικανικές εταιρείες που στηρίζουν την περιβαλλοντική προσπάθεια της Ελλάδας και μεταφέρουν γνώση και τεχνολογία στην εγχώρια αγορά. Εταιρείες όπως η Procter & Gamble αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση αποδεικνύοντας πως οι καλές επιχειρηματικές πρακτικές συμβαδίζουν με την κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη», δηλώνουν χαρακτηριστικά.

Σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό μετασχηματισμό και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, όπως υποστηρίζουν, θα διαδραματίσουν και οι επενδύσεις στο φυσικό αέριο, το οποίο θα αποτελέσει τα επόμενα έτη το καύσιμο «γέφυρα» για τη μετάβαση στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

«Όπως το έργο του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης, που περιλαμβάνει την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης με τη συμμετοχή του ομίλου Κοπελούζου. Το έργο θα εξασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την ελληνική και την περιφερειακή αγορά μέσω νέων πηγών και οδεύσεων προσφέροντας ενεργειακή ασφάλεια», αναφέρουν.

Εξίσου σημαντική, επισημαίνουν «για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος είναι η επένδυση του ομίλου Mytilineos, ο οποίος κατασκευάζει νέο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με υπερσύγχρονες τουρμπίνες φυσικού αερίου της General Electric. Η νέα μονάδα θα περιορίσει αισθητά την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με λιγνιτικούς σταθμούς, στηρίζοντας έμπρακτα τη φιλόδοξη ατζέντα του Πρωθυπουργού να διακόψει τη λειτουργία τους έως το 2028».

Επίσης, προσθέτουν ότι «Η ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα -2.15 τρισεκατομμύρια μέχρι το 2025 και το γεγονός ότι θέσεις εργασίας τεχνικών σε ηλιακά και αιολικά συστήματα είναι από τις πλέον αναπτυσσόμενες στην Αμερική και την Ελλάδα, προσφέρουν πολλές ευκαιρίες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε μαζί. Ελληνικές εταιρείες που επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στις ΗΠΑ, όπως η Sunlight, μία από τις κορυφαίες εταιρίες παραγωγής μπαταριών προηγμένης τεχνολογίας στον κόσμο και η Raycap, που προσφέρει εξοπλισμό προστασίας από απότομες αυξήσεις τάσης για ηλεκτρικά δίκτυα και ευαίσθητες υποδομές αιολικής ενέργειας αξίζουν τα συγχαρητήριά μας. Τα έργα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε αιολικά πάρκα στο Τέξας είναι ένα ακόμα παράδειγμα πως οι διμερείς επενδύσεις και το εμπόριο είναι προς όφελος των οικονομιών μας και του πλανήτη».

«Στην προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εντάσσονται οι κοινές δράσεις με διεθνείς οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών για τη διατήρηση και αποκατάσταση των δασών, την προώθηση της βιώσιμης αγροτικής παραγωγής και αλιείας, την καταπολέμηση της ρύπανσης με πλαστικά, της παράνομης υλοτομίας, εξόρυξης και αλιείας, αλλά και του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα συμβάλλουν στη διατήρηση του φυσικού πλούτου του πλανήτη, προσφέροντας παράλληλα οικονομικά οφέλη για τις επόμενες γενιές», υποστηρίζουν.

Στην ίδια κατεύθυνση, σημειώνουν, «κινούνται και οι πρωτοβουλίες ΗΠΑ και Ελλάδας για την εκπαίδευση και κατάρτιση νέων επιστημόνων που ειδικεύονται στην προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Η νέα διμερής Συμφωνία Επιστήμης και Τεχνολογίας θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για συνεργασία στα επιστημονικά πεδία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και σε συναφείς τομείς. Προγράμματα όπως το GLOBAL φέρνουν κοντά φοιτητές και τους κορυφαίους ερευνητές μας σε ιδρύματα όπως η NASA και το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ενώ η συνεργασία μας επεκτείνεται και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».

Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονυ Μπλίνκεν, επισημαίνουν, «αυτή την εβδομάδα στο Συμβούλιο Παγκόσμιας Ηγεσίας της Αμερικής, η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και ευκαιρία που μπορεί να βελτιώσει τις ζωές μας. Φέτος, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα γιορτάζουν 200 χρόνια φιλίας και εργάζονται για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων».

Τέλος, «επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση και να αδράξουμε τις ευκαιρίες που δημιουργεί. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο: Το μέλλον μας εξαρτάται από τις σημερινές επιλογές μας», καταλήγουν οι δυο αξιωματούχοι.Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
Θεσσαλών Γη

Άλλες ειδήσεις για Τρίκαλα

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
Όλυμπος-Κλιάφα
Επίλεκτος Κλωστουφαντουργία - stiafilco
Φαίδων Αρτοποιήματα
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
Νέος Αγών
thesnea.gr
  ^