Καζάνας
cosmos

Ειδήσεις, νέα για Τοπικά και Παραπολιτικά

Η Ελλλάδα απούσα από τις συνομιλίες για τη σύμβαση κατά της ερημοποίησης στον ΟΗΕ, ενώ ο κάμπος τελειώνει...

Χρ. Τσαντήλας (ΕΘΙΑΓΕ): H Θεσσαλική πεδιάδα απειλείται από την ερημοποίηση

Η Ελλλάδα απούσα από τις συνομιλίες για τη σύμβαση κατά της ερημοποίησης στον ΟΗΕ, ενώ ο κάμπος τελειώνει...
28.03.2021 | 13:23
Εμβόλιο Δήμος Λάρισας
Χαλβάς Όλυμπος
Δαλαβίκας Bikes
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO
apical bridget
Μαουσίδης-Νάνος
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Κι όμως η Ελλάδα αδιαφορεί για την ερημοποίηση που απειλεί να αφανίσει τη γεωργική της γη…
Του Γιάννη Κολλάτου


Η Ελλάδα είναι από εκείνες τις χώρες της Μεσογείου που κινδυνεύει περισσότερο τα προσεχή χρόνια από την ερημοποίηση. Θα ανέμενε λοιπόν κανείς να έδινε πρώτη το παρόν στη συζήτηση που γίνεται αυτό το διάστημα στον ΟΗΕ από τις χώρες που έχουν υπογράψει τη σύμβαση για την καταπολέμηση της ερημοποίησης. Μάλιστα στις 25 Μαΐου θα γίνει και μια σύνοδος κορυφής των πρωθυπουργών των χωρών αυτών που συμμετέχουν στις συζητήσεις και πλήττονται από την ερημοποίηση. Λυπούμαστε λοιπόν να πούμε ότι η χώρα μας απέχει από τις συζητήσεις αυτές, διότι-άκουσον-άκουσον- από το 2001, δεν έχει πληρώσει την ετήσια συμμετοχή της στη σύμβαση αυτή που είναι 25.000 ευρώ το χρόνο και πλέον έχει συγκεντρωθεί ένα ποσό της τάξης των 500.000 ευρώ, το οποίο δεν δείχνει προς το παρόν να είναι διατεθειμένη να πληρώσει η χώρα μας…!
Περιοχές της Ελλάδας, όπως η ανατολική Πελοπόννησος και η ανατολική πεδιάδα της Θεσσαλίας, πλήττονται εδώ και δεκαετίες από την ερημοποίηση, από την υφαλμύρωση των υπόγειων υδάτων και την εγκατάλειψη γαιών που καθίστανται άγονες λόγω της αλατότητας, ως συνέπεια και της κλιματικής αλλαγής και της έλλειψης βροχοπτώσεων, αλλά και της αύξησης της θερμοκρασίας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλόγο και πρώην προϊστάμενο του “ΕΛΓΟ Δήμητρα” στη Θεσσαλία Χρήστο Τσαντήλα, στη συζήτηση αυτή που διεξάγεται στον ΟΗΕ, και στην οποία συμμετέχουν σχεδόν όλα τα κράτη της ΝΑ Μεσογείου, προτείνονται διάφορα ,μέτρα και πρωτοβουλίες για να σταματήσει η υπογονιμότητα και η ερημοποίηση των γεωργικών γαιών, με έναν ορίζοντα στο 2030. Τέτοια είναι η «λήψη μέτρων για την ουδετερότητα των εδαφών», δηλαδή η γη να μείνει ουδέτερη με βάση και τη συμφωνία των Παρισίων, μέχρι το 2030, από πλευράς υποβάθμισης. Να προσπαθήσουμε δηλαδή ότι χάνεται από γόνιμη γη, να το κερδίζουμε, καθιστώντας άγονα εδάφη ξανά γόνιμα, διαφορετικά κινδυνεύει ο πλανήτης να μην έχει εκείνη τη γεωργική γη που απαιτείται για να θρέψει τον πληθυσμό του.
Η φέρουσα ικανότητα του πλανήτη είναι δεδομένη, αφού η έκτασή της Γης είναι σταθερή, αλλά ο πληθυσμός της αυξάνει, άρα πρέπει να ανακτήσουμε άγονα εδάφη και αν αυξήσουμε την παραγωγικότητά τους για να μην δημιουργηθεί στο μέλλον επισιτιστικό πρόβλημα…
Ιδιαίτερα για τη Θεσσαλία τώρα, κάθε χρόνο χάνονται δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γόνιμης γης, λόγω της υφαλμύρωσης, της ερημοποίησης, της διάβρωσης και της υπογονιμότητας των εδαφών. Για τη χώρα μας που δεν έχει αυτή την πολυτέλεια να χάνει γεωργική γη από την πιο γόνιμη πεδιάδα της τη Θεσσαλική, αυτό θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα.

 



Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Άλλες ειδήσεις για Τοπικά και Παραπολιτικά

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Animus Benefits
Φρέσκο γάλα επιλεγμένο Όλυμπος
Φαίδων Αρτοποιήματα
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^