Καζάνας
cosmos

Ειδήσεις, νέα για Λάρισα

Παπαζάχος: Θα συνεχιστούν οι μετασεισμοί- δεν αποκλείεται ένας ακόμη μέχρι 5,5 ρίχτερ-δεν κινδυνεύουν οι Λαρισαίοι

Έχουμε μετασειμούς και στο ρήγμα Πηνειού πιο κοντά στη Λάρισα, αλλά δεν πρέπει να ανησυχούν οι Λαρισαίοι

Παπαζάχος: Θα συνεχιστούν οι μετασεισμοί- δεν αποκλείεται ένας ακόμη μέχρι 5,5 ρίχτερ-δεν κινδυνεύουν οι Λαρισαίοι
07.03.2021 | 11:28
Εμβόλιο Δήμος Λάρισας
Χαλβάς Όλυμπος
Δαλαβίκας Bikes
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ - STIAFILCO
apical bridget
Μαουσίδης-Νάνος
ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Καμπανάκι έκρουσε ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος,μιλώντας στα "ΓΕΓΟΝΟΤΑ της Θεσσαλίας τηλεόρασης" λέγοντας ότι ενδέχεται τις επόμενες μέρες στην περιοχή της Ελασσόνας να σημειωθεί μετασεισμός ύψους 5 με 5,5 της Κλίμακας Ρίχτερ.

 «Ακόμα καλά κρατεί η μετασεισμική ακολουθία. Χθες βράδυ έγινε μετασεισμός 4,1 – 4,2, σήμερα το πρωί είχαμε 3,6 και 3,2. Ανάλογα που γίνονται οι μετασεισμοί, υπάρχει διαφορετική αισθητότητα. Ένας σχετικά μικρός μετασεισμός αλλά σε συγκεκριμένο σημείο, τοπικά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες. Μέχρι να ξεθυμάνει η ακολουθία, τα κτίρια που έχουν προβλήματα δεν μπορούν να κατοικηθούν» δήλωσε ο κ. Παπαζάχος.

Τόνισε δε, ότι τις επόμενες μέρες μπορεί να υπάρχει ισχυρός μετασεισμός ύψους έως 5,5 Ρίχτερ στην περιοχή τις επόμενες μέρες.

Θα συνεχίσουν οι μετασεισμοί στην ευρύτερη περιοχή Λάρισας, Τυρνάβου, Ελασσόνας, αναφέρει ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, αλλά ένας μετασεισμός πάνω από 5,5 ρίχτερ αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί δεν έχει πολλές πιθανότητας. Μιλώντας στη Θεσσαλία τηλεόραση ο κ. Παπαζάχος που σήμερα ολοκληρώνει το έργο της τοποθέτησης των φορητών σεισμογράφων για την παρακολούθηση του φαινομένου, ανέφερε πως θα έχουμε συνεχείς μετασεισμούς την πρώτη εβδομάδα, μετά και για τρεις μήνες θα αραιώσουν χρονικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μειωθεί και η έντασή τους.

Το γεγονός ότι σημειώνονται μετασεισμοί στο ρήγμα Πηνειού από Κουτσόχερο, Αμυγδαλέα μέχρι και τον σημερινό το πρωί στην Τερψιθέα, δεν σημαίνει ότι απειλείται η Λάρισα, ούτε ότι ενεργοποιείται κάποιο ρήγμα πιο κοντά σε αυτή όπως τα ρήγματα της Γυρτώνης ή της Ροδιάς, που είχαν δώσει παλιότερα μεγάλο σεισμό στη Λάρισα, ανέφερε ο καθηγητής.
Οι περισσότεροι μετασεισμοί είναι εντός της ζώνης είτε στο βορεινή της άκρη προς Ελασσόνα- Δομένικο , είτε στη νότια προς τον Πηνειό, ενώ οι πιο πολλοί εντάσσονται στη ζώνη Τυρνάβου- Δαμασίου, σημείωσε.
Ο κ. Παπαζάχος ερωτηθείς αν αυτοί οι δύο σεισμοί των 6,3 αρχικά την Τετάρτη το μεσημέρι και στη συνέχεια των 6 ρίχτερ την Πέμπτη το βράδυ, είναι δίδυμοι σεισμοί ή αποτελούν κύριο σεισμό και μετασεισμό, ανέφερε πως θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα τη Δευτέρα με τη δορυφορική λήψη, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει για το γενικό πληθυσμό, οι πληροφορίες αυτές είναι χρήσιμες μόνο για την επιστημονική κοινότητα.

Παπαζάχος: Θα συνεχιστούν οι μετασεισμοί- δεν αποκλείεται ένας ακόμη μέχρι 5,5 ρίχτερ


Εκείνο που οφείλουν να γνωρίζουν οι πολίτες είναι πως δεν υφίσταται θέμα ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων όπως της νότιας Θεσσαλίας που έδωσε φονικούς σεισμούς τη δεκαετία του -50 σε Σοφάδες και Βελεστίνο και Βόλο , ή στη Λάρισα και αργότερα αρχές του -80 στον Αλμυρό και τη Νέα Αγχίαλο.

Mετεωρολογικό όχι σεισμικό φαινόμενο τα νερά της θάλασσας που τραβήχτηκαν μέσα στις παραλίες

Τέλος αναφερόμενος στο γεγονός ότι έχουν τραβηχτεί τα νερά στις παραλίες κατά μήκος του Αιγαίου, από το Θερμαϊκό, το Πλαταμώνα και τα παράλια της Λάρισας, μέχρι τη Ραφήνα, ανέφερε πως δεν έχει αυτό καμία σχέση με τους σεισμούς είναι μετεωρολογικό φαινόμενο και οφείλεται στις διαφορές της ατμοσφαιρικής πίεσης. Συμπερασματικά κατέληξε ο καθηγητής σεισμολογίας όσοι έχουν σύγχρονες κατασκευές δεν έχουν να ανησυχούν για τους επόμενους μετασεισμούς που θα έρθουν, όσοι όμως έχουν παλιότερες και έχουν υποστεί ρωγμές τα σπίτια τους δεν θα πρέπει να τα κατοικούν γιατί μπορεί να καταρρεύσουν καθώς είναι καταπονημένα από ένα μετασεισμό

Ο κ. Παπζάχος κατέληξε λέγοντας:

«Σεισμοί 6,3 όπως ο κύριος σεισμός στην περιοχή, δεν μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς σε μεγάλη απόσταση. Είναι σεισμοί ψωμοτύρι για τον ελληνικό χώρο. 6,3 είναι το ετήσιο μέγεθος στον ελληνικό χώρο. Κάθε χρόνο έχουμε έναν τέτοιο ή μεγαλύτερο. Αλίμονο αν φοβόμαστε ότι αυτοί οι σεισμοί θα αναστατώσουν την ευρύτερη σεισμικότητα» πρόσθεσε.

 

 Αν το άρθρο μας σας άρεσε, πατήστε

Παρακαλούμε, κάντε
Europa Security
ΤΟ ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Άλλες ειδήσεις για Λάρισα

Δημοφιλή Βίντεο

Γίνε μέλος στη σελίδα μας στο facebook Ακολούθησε μας στο Twitter
ΚΤΕΛ Μαγνησίας E-Ticket
Animus Benefits
Φρέσκο γάλα επιλεγμένο Όλυμπος
Φαίδων Αρτοποιήματα
Νέος Αγών
ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 96FM
thesnea.gr
  ^